Portaiden suunnittelussa monia huomioitavia asioita
– Ammattilaisesta hyötyä asetusten tulkinnassa

Tilavaraus portaille tehdään aina jo kohteen suunnitteluvaiheessa. On useita tärkeitä asioita, joita tulee ottaa huomioon portaita suunniteltaessa. Mikäli portaat ostetaan valmiina porrasvalmistajalta, ei itse tarvitse paneutua asetuksiin ja säädöksiin sen enempää.

Porrasaukon koko ja sijainti määrittävät pitkälti sen, millaiset portaat haluttuun kohtaan voidaan ja kannattaa tehdä. Tässäkin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. He kertovat sopivat vaihtoehdot omasta mallistostaan.

Grado Designin tyylikkäät ja modernit portaat sopivat myös vanhaan asuntoon. Tällöin on helppoa valita kokonaisratkaisu, jossa ammattilaiset huolehtivat koko projektista asiakkaan puolesta, vanhojen portaiden purkamisesta uusien portaiden asentamiseen asti.

3D-mallinnus auttaa hahmottamaan

Teräsportaita rakentavalla Grado Designilla on käytössään ammattitason 3D-ohjelmisto.


– Kun meiltä tilataan portaat, on ensimmäinen askel se, että käymme asiakkaan pohjakuvat läpi. Vierailemme mielellämme myös itse kohteessa, jos se on mahdollista. Tämän jälkeen teemme 3D-mallinnuksen toiveiden mukaisista portaista. Asiakas saa näin mallinnuskuvat, joissa portaat näkyvät useista eri kuvakulmista. Mallinnus auttaa merkittävästi hahmottamaan portaiden ulkonäköä niiden todellisessa ympäristössä. Ennen tuotantoon siirtymistä teemme vielä yleensä tarkistusmittaukset kohteessa, kertoo teräsportaita valmistavan Grado Design Oy:n yrittäjä Lauri Kristo.

Portaiden asennus ammattilaisten tekemänä

Ostettaessa portaat Gradolta, asennetaan ne haluttaessa Gradon omana asennuspalveluna. Mikään ei estä asentamasta portaita myös itse, mutta ammattilaisten asentamana kaikki sujuu taatusti hyvin.

– Neuvomme asiakasta hyvissä ajoin, jos kohteessa tulee tehdä valmistavia toimenpiteitä. Sovimme myös asiakkaalle parhaiten sopivan asennusajankohdan, jolloin portaat voidaan asentaa. Porrasosat tuodaan rakennuskohteeseen paikan päälle, jossa ne kootaan yhteen, selvittää Kristo.

Portaiden mitoituksesta

Tämän vuoden alusta on tullut voimaan asunnon sisäisiä portaita koskeva asetus. Suuria muutoksia aiempaan asetukseen verrattuna ei ole tullut, mutta uudella asetuksella täsmennetään erityisesti portaita, kaiteita ja käsijohteita koskevia suosituksia.
  • Portaille on määritetty käyttötarkoituksen mukainen vähimmäisleveys ja etenemä sekä nousujen enimmäiskorkeus. Portaan sisäisen leveyden tulee poistumisalueella olla vähintään 850 mm, joskin tähän mittaan voi sisältyä myös käsijohteet ja jalkalistat.
  • Asuinhuoneiston sisäisen portaan etenemä ja nousu on määritelty käyttötarkoituksen mukaan. Etenemä on minimissään 250 mm ja nousu maksimissaan 190mm. Poistumisalueen sisäisen portaan leveyden tulee olla vähintään 850 mm. Tähän mittaan voi sisältyä käsijohteet ja jalkalistat.
  • Mikäli portaat toimivat ainoastaan varatienä tai johtavat asunnossa muihin kuin varsinaisiin asumista palveleviin tiloihin, voi nousu olla enintään 220 mm. Etenemän tulee olla vähintään 220 mm. Sitä vastoin parvelle johtavien portaiden etenemälle ja nousulle ei ole asetettu rajoja.
  • Asetus kertoo myös, minkä tyyppisiä kaiteita, suojaavia osia ja käsijohteita vaaditaan tasoeroiltaan erilaisissa portaissa. Kaiteen vaakasuuntaisissa rakenteissa ei saa myöskään olla rakoja, joita käyttäen lapsi pystyisi kiipeilemään.
  • Porras tulee tarvittaessa varustaa kaiteella ja lapsiportilla. Asetuksessa on määritelty, että putoamiskorkeus ei saa olla yli puoli metriä. Kun putoamiskorkeus on yli 3 metriä, tulee kaiteen kokonaiskorkeuden olla metri. Mikäli putoamiskorkeus jää alle kolmen metrin, kaiteen korkeus voi olla 90 cm.
  • Käsijohteen tulee vähintään portaan toisella puolella. Kaiteen tarve ja korkeus määräytyy putoamiskorkeuden mukaan.
  • Eräs oleellinen suunnittelun liittyvä mitta on myös se, että porrasaskelmien välistä ei saa mahtua 100 mm:n mittainen kuutio. Tästä syystä avoportaissa askelmien alla käytetään turvalistaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö.


 
Julkaistu
8.7.2019