Aurinkosähkö häikäisee helppoudellaan

Yhä useampi suomalainen säästää rahaa ja ympäristöä tuottamalla uusiutuvaa energiaa. Edes kylmä keli ei estä aurinkosähkön syntymistä.

Turkulainen Jukka Ikuli tuottaa viidenneksen sähköstään aurinkoenergialla.Turkulainen Jukka Ikuli tuottaa viidenneksen sähköstään aurinkoenergialla.

Energiankulutus kasvaa, mutta ruohonjuuritason konstit päästöjen vähentämiseksi ovat harvassa. Turkulainen Jukka Ikuli aloittikin muutoksen hieman korkeammalta: hän hankki talonsa katolle aurinkopaneelit vuonna 2015.
“Päätöksen ratkaisi tuotannon ekologisuus ja se, että Fortum ostaa mahdollisen ylijäämäsähkön”, Ikuli kertoo nyt.

 Ikuli arvioi ensin tuotannon Fortumin aurinkolaskurilla. Laskelma piti kutinsa. Ikulin paneelit ovat tuottaneet vuosittain noin 3500 kilowattituntia. Sillä hän kattaa noin 20 % vuosikulutuksestaan.
Ikuli on tyytyväinen sijoitukseensa, joka säästää sekä luontoa että lompakkoa.
“Ei ole ollut ylimääräistä vaivaa eikä teknisiä ongelmia. Investointi on ollut kannattava”, hän myhäilee.
 

Suomi on lupaava aurinkosähkömaa

Kasvava määrä suomalaisia on tehnyt saman johtopäätöksen kuin Ikuli. Puhtaana ja uusiutuvana energianlähteenä aurinko on kestävä tapa tuottaa sähköä.

Tutkimusten mukaan aurinkopaneelit myös nostavat kiinteistön arvoa ja nopeuttavat sen jälleenmyyntiä. Ne houkuttelevat niin ekoihmisiä, ostovoimaisia edelläkävijöitä kuin tavallisen säästeliäitä kansalaisiakin.
Aurinkopaneelit eivät Ikulin kokemuksen mukaan edes pistä silmään.

“Meille tuli vieraita eikä kukaan huomannut paneeleita”, hän sanoo. ”Vasta kun sanoin, menimme ulos katsomaan.”
Luutunut käsitys on, että kotoinen ilmastomme hyydyttää aurinkosähkön tuotantoa. Tosiasiassa suomalaisen aurinkosähkön tuotantopotentiaali on Keski-Euroopan tasoa, kertoo Olli Raatikainen Fortumilta.
"Suomessa valoisa kesä kaventaa eroja. Hajasäteily lisää tuotannon määrää Suomessa ja aurinkosähköä syntyy myös pilvisellä säällä ja talvella, kunhan paneelit ovat lumesta vapaat.", Raatikainen sanoo.

Fortum käyttämät paneelit ovat alan vertailujen kärjessä, ja valittu nimenomaan palvelemaan mahdollisimman tehokkaasti Suomen olosuhteissa.

Aurinkosähkön tuottajaksi jo 55 eurolla kuukaudessa

Tekniikan kehittyminen on myös laskenut hintoja. Tämä helpottaa tuottajaksi ryhtymistä. Fortumin edullisin paketti, johon kuuluvat paneelit ja asennus, maksaa vain 55 euroa kuukaudessa.

Katolla ei itse tarvitse hikoilla, Raatikainen lupaa. Tuotantolaskelman ja tilauksen jälkeen asentaja käy tutustumassa kattoon. Sitten Fortumin asiantuntijat räätälöivät ja asentavat katolle sopivan järjestelmän. Se on heti käyttövalmis.
Jukka Ikuli kiittelee palvelun mutkattomuutta.

“Prosessi oli helppo, koska otin kokonaispaketin Fortumilta. Avaimet käteen”, hän kertoo.
Ikuli on suositellut aurinkopaneeleita myös pojalleen. Hän luottaa ihmisten järkeen ja pienten muutosten vetovoimaan.

“Uskon, että aurinkoenergian käyttö lisääntyy, ilman muuta. Se on vaivatonta ja huoletonta.”
 

Jätä yhteydenottopyyntö Aurinkopaketista

Kiinnostuitko? Voit jättää myös yhteydenottopyynnön saadaksesi lisätietoa.

 
Julkaistu
24.4.2018