• Etusivu
  • Energia

Käyttäjäkokemus kotiautomaatiosta parin vuoden jälkeen

Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 21.12.2023
20184_52708.jpg

Kotiautomaatio valvoo ja lisää asumisviihtyvyyttä.

Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.

Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?

Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja

Arkea helpottavia toimintoja heti alusta alkaen

Kotiautomaatiossa oli alusta asti valojen, vesikiertoisen lattialämmityksen termostaattien ja ilmastoinnin ohjaukset. Olohuoneen pistorasiat olivat ohjattavia, samoin autotallin pistorasiat, jotta voitiin käyttää ajastetusti autojen lohkolämmitystä. free@home-järjestelmään kytkettiin myös Philips Ambilight tv, mikä mahdollisti sen, että olohuoneeseen sai musiikin tahtiin toimivat valotehosteet, ja jotka toimivat yhdessä Hue-värivalojen kanssa. Järjestelmään oli kytketty myös ovipuhelinjärjestelmä.

– Erittäin käteväksi on havaittu ns. "kaikki pois"-ohjaus silloin, kun lähdemme esimerkiksi töihin. Tällöin kaikki valot sammuvat, lattiatermostaatin lämpötila laskee ja ilmanvaihdosta putoaa noin 30 % pois, ABB:n Josi Roppola kertoo.

– Energiansäästö on todellista, kun pystyy käyttämään tällaisia ohjauksia. Näin säästäminen on todella helppoa. Kaukolämpökohteen sähkölasku on edelleen noin 11 % pienempi kuin aikaisemmin.

ABB-free@home-kotiautomaatioon on kytketty tv, jonka kautta olohuoneessa saa valotehosteet toimimaan musiikin tahtiin.
ABB-free@home-kotiautomaatioon on kytketty tv, jonka kautta olohuoneessa saa valotehosteet toimimaan musiikin tahtiin.

Muutoksia ja lisäyksiä kotiautomaatioon

– Ensimmäisen puolen vuoden aikana tuli tehtyä enemmänkin muutoksia ohjauksiin esimerkiksi valoryhmiin. Sen jälkeen ei paljon muutoksia enää tarvittu tehdä. Ohjaukset sopivat hyvin perheen elämään nykymuodossaan, toteaa Roppola. Kovin usein ei muutenkaan kannata ohjauksia muuttaa, koska silloin voi itsekin mennä helposti sekaisin siinä, mitä juuri tämän kytkimen painallus saa aikaa, kertoo talon asukas.

Lisäyksiä sen sijaan on tehty. Esimerkiksi kaikki piha- ja seinävalot ovat astronomisen kellon takana. Valot syttyvät ja sammuvat kellon mukaan automaattisesti. Joskus vahingossa valot sammutettiin kytkimestä ja tähän tehtiinkin sitten järjestelmään ohjaus, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.

Sääasema on asennettu autokatoksen kulmaan jälkikäteen. Autonlämmityksen ohjaus on sääaseman asentamisen jälkeen ohjattu niin, että jos lämpötila on alla + 5 astetta, autonlämmitys kytkeytyy päälle kahdeksi tunniksi. Sisällä free@home-näytöltä näkeekin nyt suoraan myös ulkolämpötilan, tuulen nopeuden ja sateen.

Piha- ja seinävalot ovat astronomisen kellon takana.
Piha- ja seinävalot ovat astronomisen kellon takana.

– Varastossa on kosteusvahti koekäytössä ja hienosti antoi hälytyksen näyttöön, puhelimeen sekä Sonos-järjestelmän kautta vielä äänihälytyksen. Joten kosteusvahti on kohta oikeasti käytössä.

Entä ovatko muut perheenjäsenet oppineet käyttämään kodinohjausjärjestelmää? Yllättävän hyvin, kuuluu vastaus.

– Valaistuksen ohjaus, autonlämmitys, säätilan tarkistus ja ulko-oven avaus ovat kovassa käytössä. Mielenkiintoista onkin, että tässä talossa eivät avaimet juuri kulu, koska käytössä on ABB-Welcome-ovipuhelin, joka mahdollistaa oven avaamisen kännykällä. Kätevää!

Kosteusvahdin hälytys näkyy free@homen näytössä.
Kosteusvahdin hälytys näkyy free@homen näytössä.
Punainen valo syttyy merkiksi kosteusvahdin hälytyksestä.
Punainen valo syttyy merkiksi kosteusvahdin hälytyksestä.

Mitä tekisin toisin?

Kysyttäessä mitä perhe tekisi toisin, tulee käytännön kautta pari vinkkiä. Kaikki pistorasiat kannattaisi olla ohjattuja, koska näin ne saataisiin kaikki "poissa"-tilaan silloin, kun lähdetään kotoa. Näin varmistetaan, että mitään ei voi jäädä vahingossa päälle. Tai joulun aikaan voisi ohjata jouluvaloja myös muissa huoneissa kuin olohuoneessa.

Vieraiden on välillä hankala tietää, mikä kytkin ohjaa vaikkapa keittiön valoja. Kytkimiin voisi lisätä merkintäkilven ja se onkin seuraavia hankittavia lisäyksiä järjestelmään. Pieni, mutta elämää helpottava idea.

Lopuksi vielä yksi kysymys: Valitsisitko kotiautomaation edelleen kotiisi? Vastaus tulee epäröimättä, "Kyllä".

ABB Oy
Energia
automaatio
suunnittelu
sähkö
kotiautomaatio
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
villa miaelin etuovi on auki
Kotiautomaatio esteettömän arjen helpottajana – Mikaelin tarina
Esteetön ja itsenäinen elämä kotona on entistä saavutettavampi kotiautomaation avulla. Miten kotiautomaatiota voi käyttää arjen helpottamiseen ja itsenäisyyden tukemiseen?Villa Mikael ja sen ABB-free@home -kotiautomaatiojärjestelmä ovat erinomainen esimerkki siitä, miten älykäs teknologia voi tukea esteetöntä asumista ja tarjota aistiesteettömiä ratkaisuja kodinohjaukseen. Tämä älykäs koti mahdollistaa täysipainoisen ja turvallisen elämän omistajalleen.
20227_79051.jpg
Turvallinen koti - turvallinen arki
Kesälomien päätyttyä siirrytään jälleen normaaliin arkeen, joka usealle tarkoittaa töihin ja kouluun palaamista. Perheen arki lähtee aikataulujen keskenään sovittamisella kuka kuskaa ketäkin, mihin ja milloin. Joten eikö olisi hienoa, jos kotisi voisi muuntua arjen tarpeisiin sopivaksi ja pystyisit seuraamaan kotisi tilaa etänä? Voisit tarkastaa etänä, onko lapsesi päässyt lähtemään kouluun tai, että kodista on ylimääräiset valot sammuneet, tarpeettomista pistorasioista katkennut virta, lämmitystä laskettu energian säästämiseksi ja saada palo- tai vesivuotohälytyksistä tieto puhelimeen.
20236_82391.jpg
Ihanan kotoisa ja älykäs asunto­messu­kohde Lilla Hygge - katso kuvat
Jos haet inspiraatiota tunnelmallisesta ja tummiakaan värejä pelkäämättömästä sisustuksesta, kurkista Loviisan asuntomessujen Lilla Hygge-kohteeseen. Lampelan perheelle valmistettu Dekotalon Lilla Hygge tarjoaa kaikkea tätä ja vähän enemmänkin. Talo on suunniteltu lapsiperheen arkeen, mutta ylellistä arjen luksusta ja älykästä järjestelmää unohtamatta.Talosta löytyy riittävästi tilaa lapsiperheen asua ja toimia yhdessä, mutta rakennusta ei silti ole tehty liian suureksi. Upean kodin huoneistoala on 159 m². Talossa on erityisesti kiinnitetty huomiota kauniisiin sekä käytännöllisiin yksityiskohtiin.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
20214_70082.jpg
Näin teet onnistuneen valaistus­remontin keittiön välitilaan
Keittiön remontin yhteydessä haluttiin lisätä myös valaistusta keittiöön. Kaapistojen ja tasojen valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että pinnat olisivat modernit ja rauhalliset. Kaapistojen mukana ei tullut valaistusta, ja välitilan taustalevykin haluttiin pitää mahdollisimman koskemattomana. Tasolle haluttiin kuitenkin valoa, joten päädyttiin simppeliin led-nauhavalaistukseen. Tällä ratkaisulla saatiin reilusti tasaista työskentelyvaloa koko tasolle, sekä himmennettävyyttä ja mahdollisuutta vaihtaa tunnelmaa värilämpötilasäädöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton