• Etusivu
  • Rakentaminen

Kunnosta vesistön lähellä sijaitseva puutteellinen jätevesijärjestelmä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.12.2018
20184_52694.jpg

Puutteellisesti toimivat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät tulee uusia 31.10.2019 mennessä pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Muualla jätevesijärjestelmät tulee saattaa kuntoon viimeistään samalla, kun kiinteistössä tehdään isompi remontti.

Tehokkaampi puhdistusjärjestelmä vähentää merkittävästi jätevesien ympäristövaikutuksia. Tehokas järjestelmä ei vaaranna kaivoveden puhtautta ja auttaa lähivesiä säilymään hyvälaatuisina.

20184_52695.jpg

Keitä uudistus koskee?

Jos kiinteistöllä on jo säännökset täyttävä jätevesijärjestelmä, ei remonttiin tarvitse ryhtyä. Yleensä jätevesiasiat ovat kunnossa kiinteistöissä, joiden rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. Vuodesta 2004 alkaen kiinteistöiltä on vaadittu nykyisen lainsäädännön mukaista jätevesien puhdistamista. Uudistuksen voi unohtaa myös, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon. Kunnostus on tarpeeton myös silloin, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.

Ennen 9.3.1943 syntyneet saavat ikävapautuksen uudistuksesta vakituiseen asuntoonsa.
Lykkäystä määräajasta 31.10.2019 voi hakea kunnasta, jos jäteveden määrä jää huomattavan pieneksi tai kustannukset nousevat kohtuuttoman korkeiksi.

Yli sadan metrin päässä vesistöstä sijaitsevassa kiinteistössä jätevesijärjestelmän uusiminen on ajankohtainen, jos rakennetaan vesikäymälä, vesi- ja viemärilaitteistoihin tehdään luvanvarainen korjaus- tai muutostyö tai tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva korjaus- tai muutostyö.

Katso video: Jätevesiuudistus - keitä se koskee?

Pitääkö minun tehdä jotain?

201812_55756.jpg

Lisätietoa neuvontahankkeista saa sivulta www.ymparisto.fi/hajajatevesineuvonta. Neuvonta tarjoaa apua sen selvittämiseen, koskevatko vaatimukset kiinteistöä ja millaisia vaihtoehtoja on vaatimusten täyttämiseksi.

Toimi näin:

Kunnostusprojekti kannattaa aloittaa tarkastamalla nykyisen jätevesijärjestelmän ominaisuudet ja kunto sekä selvittämällä, voiko kiinteistön liittää vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon. Jos jätevesijärjestelmä on uusittava, kannattaa hankkia avuksi kiinteistökohtaisiin käsittelyjärjestelmiin perehtynyt jätevesisuunnittelija, joka selvittää myös mahdolliset kuntakohtaiset erityisvaatimukset käsittelylle. Myös järjestelmän rakentajan valinnassa kannattaa luottaa kokeneeseen ammattiurakoitsijaan ja tarvittaessa kysyä referenssejä jo rakennetuista järjestelmistä.

201812_55757.jpg

Ympäristöministeriön ohjeita

Lähde: Ympäristöministeriö

Rakentaminen
viemäröinti
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Amrak korjaushanke
Hanke eteni varmalla otteella − suunnittelu ja valvonta avainasemassa
Rakennus ja sen asukkaat voivat hyvin, kun talossa tehdään tarvittavat huollot määräajoin. Vuosien mittaan tulee tarve myös isompiin korjaustöihin. Kun taloteknisissäjärjestelmissä havaitaan ongelmakohtia, on niihin reagoitava, jotta asumisterveys- ja viihtyvyys eivät vaarannu. Kokeneen ammattilaisen toteuttama tarvekartoitus on ensi askel rakennuksen tilanteen ja saneeraustarpeen selvittämisessä. Korjaushankkeen tullessa ajankohtaiseksi, on ensiarvoisen tärkeää valita projektin vetäjäksi luotettava toimija, joka ajattelee vain yhtiön etua.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20083_9872.jpg
TERCA -runko- ja väliseinätiilet
Perinteisesti väliseinät on tehty kevytrakenteisina ajatellen vain asentamisen helppoutta, eikä sen enempää tulevaa asumisviihtyvyyttä. Kotitalouksien jatkuvasti lisääntynyt viihde- ja kodinkoneiden määrä aiheuttaa kuitenkin lisääntyvää melua, joka useimmiten on ns. matalataajuuksista ääntä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten kyseiset asiat käytännössä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.Yksi erinomainen tapa on tehdä väliseinät tiilirakenteisina. Massiivisena rakenneratkaisuna tiili vähentää matalien äänien synnyttämää värähtelyä ja samalla luo parempaa asumisviihtyvyyttä. Jokainen perheenjäsen voi näin harrastaa rauhassa juuri niitä asioita, jotka kullekin ovat mieluisia, muita samassa taloudessa asuvia häiritsemättä. Toki huoneiden tiiveydelläkin on merkitystä, mutta rakenteellinen melu saadaan näin pienentymään oleellisesti.Lisätietoa TERCA tiilitalosta...
20099_18646.jpg
Monipuoliset Kastelli-ratkaisut
Tutustu Kastellin rakentamistapaan, monipuolisiin talomallistoihin ja mahdollisuuksiin valita talopaketti eri valmiusasteilla peruspaketista muuttovalmiiksi asti. Kastelli-järjestelmä tarjoaa joustavan tavan toteuttaa nykyaikainen pientalo. Vaihtoehtoja on useita. Erilaisia valmiusasteita peruspaketista muuttovalmiiseen ja ratkaisuja löytyy myös pienemmälle budjetille. Seuraavassa esimerkkejä vaihtoehdoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton