• Etusivu
  • Energia

Saunatilat sähköistettiin remontin yhteydessä tähän päivään

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 28.12.2023
20233_81167.jpg

Saunan 20 vuotta vanhat tilat kaipasivat uutta ilmettä ja uutta tekniikkaa. Niin kuin yleensä remontissa käy, myös tässä nälkä kasvoi syödessä ja suunnitelmat tilojen uusimisessa muuttuivat matkan varrella.

Tilat sinällään pysyivät samojen seinien sisällä, mutta esimerkiksi sauna koki muutoksen alkuperäisestä suunnitelmasta. Asukas painottaa kuitenkin, että suunnittelu kannattaa tehdä hyvin heti alussa ja ottaa ammattilainen avuksi suunnitteluun ja työn tekemiseen. Näin saa uutta näkemystä ja välttää mahdolliset virheet.

Lähtökohtia mietittäväksi sähköistyksen kannalta

Suunnitteluvaiheessa pohdittiin samoja asioita, kuin kenen tahansa tulisi miettiä kylpytilojen remonttia suunnitellessa. Millaisen valaistuksen haluat? Haluatko vaikkapa himmentimen valaistuksen säätöön? Tunnelman kannalta se on hyvä vaihtoehto, mutta huolehdi myös siitä, että valoa riittää siivoamiseen. Muista tarkistaa, että valonlähde ja säädin ovat yhteensopivia keskenään.

Onko ajatuksissa vaihtaa myös sähkökiuas uuteen tai asentaa vanhan puukiukaan tilalle sähkökiuas? Vaikka sähköliitännät saa irroittaa itse, uuden kytkennän tekee aina siihen oikeutettu sähköasentaja. Sähköasentajalta saat myös tiedon, mitä puukiukaan pois vaihtaminen edellyttää kohteessasi.

Muista ennen irroitustöihin ryhtymistä tehdä kiuas jännitteettömäksi ja että kiuas toimii kolmivaihevirralla, eli kiukaalla on kolme sulaketta. Varmista ennen uuden kiukaan asennusta, että kiuasvalmistajan antamat suojaetäisyydet täyttyvät.

Uuteen saunatilaan himmennin ja kuituvalot

Asukas valitsi saunaan sekä pesutilaan himmennettävät valaisimet. Hän vinkkaa, että kuituvalojen valinnassa kannattaa olla tarkkana, jotta kuitujen pituus on riittävä haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi.

Säätimen voi sijoittaa kylpyhuoneeseen, kunhan muistaa ottaa huomioon tarvittavat turvaetäisyydet ja suojausluokan (IP). Tämä on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Näin sähköurakoitsija osaa ottaa asian omassa työssään huomioon ja valita oikeanlaiset tuotteet.

Vanhassa kylpyhuoneessa ei ollut ollenkaan pistorasioita, mutta niitä haluttiin uusittuun tilaan. Pistorasioita lisättäessä on otettava huomioon niiden vikavirtasuojaus, joka vaaditaan uusissa pistorasioissa. Tässä kohteessa pistorasiaryhmä ei ollut vikavirtasuojan takana keskuksessa, joten tilaan valittiin Kosti-sarjan läppäkannellinen vikavirtasuojapistorasia (IP44), joka soveltuu erinomaisesti kosteaan tilaan. Se on turvallinen, vaikka tilaan tiivistyy kosteuttakin.

Jos tiloissa on lattialämmitys, kannattaa pyytää sähköasentajaa mittamaan ovatko kaapelin vastusarvot vielä kohdillaan ja onko lämmitys kunnossa. Termostaatti, joka huolehtii oikeasta lämpötilasta, kannattaa päivittää remontin yhteydessä.

HUOMIOI! Valittujen urakoitsijoiden kanssa keskustelu läpi remontin on ensiarvoisen tärkeää. Kuuntele heitä, mutta myös oma visio tiloista kannattaa pitää mielessä.

Mitkä ihmeen IP-luokitus ja suojaetäisyys?

Märkätilojen sähköasennuksille on erityisvaatimuksia ja niiden sähköasennuksissa noudatetaan Sähköasennusstandardin SFS 6000 vaatimuksia.

Kosteisiin tiloihin asennettaviin valaisimiin, sähkökalusteisiin ja -laitteisiin on valittava kotelointiluokitukseltaan riittävä ratkaisu. IP-koodin (International Protection) ensimmäinen luku kertoo suojauksesta vierasesineiltä ja toinen luku kosteudelta vastaan. Esimerkiksi IP44-luokiteltu sähkölaite on roiskevesitiivis ja suojattu yli 1 mm kokoisilta vierasesineiltä.

Sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Kun kylpyhuoneen kalusteiden paikkoja vaihdetaan tai uusia sähkölaitteita lisätään, tulee alueet ja niiden asettamat suojaetäisyydet ottaa huomioon.

Info

Info

Valitse pintamateriaaleihin sopivat sähköasennuskalusteiden värit

Tilojen visuaalisuus, yhteensopivuus ja värit eivät ole kiinni vain laattojen tai saunaan valitun puun sävystä. Muista, että myös sähköasennuskalusteiden värit voi valita tiloihin sopivaksi. Tutustu ABBn laadukkaisiin asennuskalusteisiin.

IMPRESSIVO®-sarja

future® linear-sarja

Teräs-sarja

UUTUUS Saga-sarja

ABB Oy
Energia
sisätilat
sauna
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton