• Etusivu
  • LVI

Suomalaiset laiminlyövät kodin ilmanvaihdon huoltoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 09.04.2018
20184_52511.jpg

Suodattimet kannattaa vaihtaa siitepölykauden alkaessa.

Yli puolet ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuus

Katu- ja siitepölykausi on loppunut. Nyt on aika vaihtaa kesän kärvistelleet suodattimet. Likaisen suodattimen vaikutuksen huomaa nopeasti ilmanlaadussa sisällä. Yksinkertainen tapa päästää puhdas ilma sisälle on vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Terveysilman teettämän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kyllä tietää, että suodattimet on hyvä vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölykautta. Toinen aika vaihtaa suodattimet on ennen talvea. Silti vain joka kolmas oikeasti vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Likaantuneet suodattimet aiheuttavat tunkkaisuutta ja terveysoireita. Vaihtoväliä pidentävät asian unohtaminen ja epävarmuus siitä, minkälaisia suodattimia kotiin pitäisi hankkia. Toinen Suomessa tyypillinen ilmanvaihto-ongelma ovat kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen jälkikäteen on helpompaa ja edullisempaa kuin luullaan.

– Suodatusteho heikkenee, kun ilmanvaihdon suodattimet likaantuvat käytössä. Jos suodatin pääsee likaantumaan liikaa, ilma ei kulje enää kunnolla sen läpi. Tämä voi aiheuttaa tunkkaisuutta. Ongelmaa voi ehkäistä vaihtamalla suodattimet ajoissa, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Otollinen aika vaihtaa suodattimet on aina keväällä ennen siitepölykauden alkua ja loppukesästä sen päätyttyä. Vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä vaihto voi olla tarpeen useammin. Suodattimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun todella suuri.

Terveysilma teetti loppuvuodesta kyselyn, jolla selvitettiin suomalaisten kotien sisäilmatilannetta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Samalla kysyttiin ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta.

Muista suodattimet!

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Joka kolmannesta kodista raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan

Kyselyn mukaan joka kolmannessa kodissa ei ole suodattimia, joita voisi vaihtaa. Jos asunnossa on täysin koneellinen ilmanvaihto, vaihdettava suodatin löytyy ilmanvaihtokoneesta, ei raitisilmaventtiileistä. Taloyhtiön ilmanvaihtokonetta huoltaa yleensä huoltoyhtiö, ja omakotitalossa asukkaat itse. Kyseessä voi olla myös asunto, josta raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan.

– Suomessa on arviolta miljoona asuntoa, joista puuttuvat raitisilmaventtiilit. Kyselyssä joka viides kertoi avaavansa ikkunan saadakseen raitista ilmaa, koska venttiilejä ei ole. Lisäksi joka kymmenes tulkitsi ilmanvaihdoksi sen ilman, jota vuotaa ikkunan, seinän ja lattian raoista. Jos venttiilit puuttuvat, ne voidaan asentaa jälkikäteen seinään, puiseen tuuletusluukkuun tai ikkunan karmiin, Schlauf toteaa.

Vaikka raitista ilmaa tulisi sisään vain ikkunasta, katu- ja siitepölyä voi silti estää pääsemästä sisätiloihin. Jos tuuletusikkunassa on hyönteisverkko tai säleikkö, siihen voi kiinnittää ikkunasuodattimen. Suodatinkankaasta leikataan sopiva pala, joka kiinnitetään paikalleen kaksipuolisella teipillä.

Epätietoisuus jarruttaa suodattimien vaihtoa

Vaikka monet ovat huolissaan sisäilman laadusta, suodattimien vaihto unohtuu silti herkästi. Reilu neljännes suomalaisista ei tiedä, onko suodattimia vaihdettu heidän kotonaan tai jos on, niin milloin. Erityisesti naiset ja alle 35-vuotiaat tunnustavat, etteivät osaa vastata kysymykseen. Aktiivisimpia suodatinten vaihtajia ovat 35–54-vuotiaat, sekä rivi- ja paritaloissa tai omakotitaloissa asuvat ihmiset.

Ilmanvaihdon suodattimet pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Harva kuitenkaan tekee niin. Vastaajista 14 prosenttia kertoo vaihtavansa suodattimet kerran vuodessa, ja 16 prosenttia pari kertaa vuodessa. Kahden vuoden välein vaihtohommiin ryhtyy 5 prosenttia kansasta. Joka kymmenes myöntää vaihtavansa suodattimet sitäkin harvemmin.

Erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat ovat huolissaan kotinsa sisäilman laadusta ja haluaisivat parantaa sitä. Heidän vastauksistaan käy kuitenkin ilmi epätietoisuus siitä, millä tavoin ilmanvaihto vaikuttaa sisäilmaan ja miten ilmanvaihtoa kotona voisi parantaa.

– Vain noin 40 prosenttia suomalaisista tietää, että taloyhtiössä suodattimien vaihto kuuluu yleensä asukkaan velvollisuuksiin, loput 60 prosenttia ei tiedä. Jos asiasta ei ole muuta sovittu, asukas hoitaa vaihdon itse. Asia yllätti erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat. Heistä yli puolet ei ole kiinnittänyt huomiota siihen, miten oman kodin ilmanvaihto toimii, Schlauf mainitsee.

Likaisen suodattimen suodatuskyky on lähes mennyt. Siite- ja katupölykauden alkaessa suodattimen suodatuskyky korostuu.
Likaisen suodattimen suodatuskyky on lähes mennyt. Siite- ja katupölykauden alkaessa suodattimen suodatuskyky korostuu.

Naiset, yksin asuvat ja kerrostalojen asukkaat jättävät vaihdon herkimmin väliin

Parhaiten perillä ilmanvaihtoasioista ovat omakotiasujat, jotka vastaavat talonsa huollosta itse. Herkimmin suodatinten vaihto unohtuu kerrostalossa asuvilta. Monissa kerrostaloyhtiöissä suodattimien vaihdon hoitaakin jo keskitetysti huoltoyhtiö.

– Kysyimme syitä, miksi suodattimien vaihto jää ihmisiltä tekemättä. Suurimmaksi syyksi paljastui epävarmuus. Ei tiedetä, minkälaisia suodattimia omaan kotiin pitäisi hankkia ja mistä niitä pitäisi hankkia. Tai ei olla varmoja, miten suodatin vaihdetaan. Erityisesti naiset ja alle 35-vuotiaat korostavat näitä syitä. Yksin asuvat ovat kolmas ryhmä, jossa epävarmuus korostuu. Lisäksi moni vain unohtaa, että suodattimia pitäisi ylipäätään vaihtaa, Schlauf kertoo.

Muista suodattimet!

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton