Kesäkausi hyvä sauma lämmitysremontille

Nyt on hyvä aika käynnistää suunnittelu öljylämmitysjärjestelmän tai jonkin sen osan päivittämisestä ajan tasalle. Remonttikokonaisuus kannattaa suunnitella huolella alan palveluja ja tuotteita tarjoavien ammattilaisten kanssa. Keskeinen asia on öljykattilan ikä ja kunto.

Polttimen vaihto_1920x1080

-Öljylämmitysjärjestelmän hallittu saneeraus tulee aina edullisemmaksi kuin pakon edessä ja kiireessä tehty. Kaikkea ei välttämättä tarvitse tehdä kerralla, ja korjaussuunnitelma on aina talokohtainen, muistuttaa erityisasiantuntija Eero Otronen Suomen Lämmitystiedosta.

Mitä kuuluu kattilalle

Uutta kattilaa on syytä alkaa harkita, kun vanha on saavuttanut 25-30 vuoden iän. Öljypolttimien tyypillinen tehokas käyttöikä on puolestaan noin 15 vuotta. -Säästöjen lisäksi uudet laitteet tuovat mukavuutta: ei ole pelkoa lämmityksen reistailusta kesken lämmityskauden ja lämmintä käyttövettä riittää, toteaa Otronen.

Öljykattilat ovat perinteisesti varmatoimista tekniikkaa, ja hyvinkin vanhat kattilat saattavat joskus toimia teknisesti lähes moitteetta. Ne eivät kuitenkaan yllä lähellekään nykykattiloiden noin 95 prosentin hyötysuhdetasoa, eli uudet kattilat ovat selvästi energiatehokkaampia kuin vanhat. Vaihdettavan kattilan iästä riippuen uusi kattila tuo 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. Uudella kattilalla on myös pienemmät päästöt.

Kattilan tulosta vaihtoikään kertoo selvimmin suurelta tuntuva öljyn kulutus. Hälytysmerkkejä ovat myös verkostopaineen laskeminen, jatkuva tarve lisätä järjestelmään vettä sekä se, jos lämmintä käyttövettä ei tunnu riittävän tarpeeksi. Hyvin lämmin tekninen tila viestii hukkalämmöstä, liitoksissa voi olla vuotojälkiä tai varolaitteet saattavat vikaantua toistuvasti.

Kutsu paikalle poltinhuolto

Ensin kannattaa tilata paikalle poltinhuolto. -Huoltoliike tarkastaa kattilan, huoltaa polttimen ja tarkastaa sen säädöt. Asiantuntijan kanssa voi kaiken kaikkiaan kartoittaa, miten remontissa on järkevää edetä. Samalla voi myös pyytää tarjouksen kattilanvaihdosta, opastaa Otronen.

Vanhempien kattiloiden vaihdossa uusitaan usein myös poltin ja teknisen tilan varustusta, kuten lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Myös teknisen tilan putkistot saattavat kaivata päivitystä.

LVI-urakoitsijat neuvovat kullekin kiinteistölle sopivan kunnostussuunnitelman. Nyt on vielä hyvä sauma lämmitysremontille ennen tulevia pakkasia, kun toimeen tarttuu välittömästi. Hyväksytyt urakoitsijat löydät hakupalvelusta.

Öljyn ja uusiutuvan energian liitto

Öljylämmitystalon energiatehokkuutta voi lisätä myös ottamalla öljyn rinnalle käyttöön uusiutuvaa energiaa, kuten ilma-vesilämpöpumpun tai aurinkolämmön. -Uusiutuvan energian valinta ja ratkaisut pitää tehdä aina kunkin talon tilanne ja tarpeet huomioon ottaen, painottaa Otronen. Opas rinnakkaislämmityksen valintaan
 

Öljy-hybridilämmitys_1920x1080

Öljylämmittäjän tärkeä muistilista


Huolto ja kunnossapito säästää

Kattila- ja poltinhuollot tuovat hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä. Huolletussa järjestelmässä öljy palaa tehokkaasti ja sitä kuluu vähemmän kuin huoltamattomassa. Öljypoltin tulee huollattaa aina, kun öljyä on kulunut 5 000 litraa, tai vähintään joka toinen vuosi, yli 10 vuotta vanha poltin vuosittain.

Kattila puhdistetaan kerran vuodessa, vanha useammin. Savuhormi on nuohottava kerran vuodessa. Huollossa lämpö- ja painemittareiden toiminta tarkastetaan, paisunta-astian esipaine ja toiminta tarkastetaan, samoin säätö- ja varolaitteiden kunto. Kun järjestelmässä on toimivat automaattiset säätölaitteet, hyötysuhde paranee ja energiankulutusta on helpompi seurata.

Järjestelmän hallittu saneeraus kannattaa

Noin 10-15 vuotta vanha poltin kaipaa yleensä uusimista, ja noin 25-30 -vuotiaan kattilan saneerausta kannattaa miettiä. Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja parempi, ja lämmityskustannukset voivat alentua saman verran. Usein saneerauksessa vaihdetaan kattila ja poltin sekä lämmityksen säätöautomatiikka.

Öljy + uusiutuvat eli hybridi

Jos talous ja sen kulutus on pieni, voi pelkkä öljylämmitys olla edelleen paras vaihtoehto. Hybridilämmitys eli uusiutuvan energian ottaminen öljyn rinnalle tuo hyötyjä erityisesti silloin, jos kulutus on runsaampaa.
Öljylämmityksen kaltaiseen vesikiertoiseen järjestelmään hybridilämmitys istuu hyvin ja parantaa energiatehokkuutta. Öljyn rinnalle soveltuvat kiinteistöstä riippuen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu tai aurinkolämpökeräimet. Puuta voi polttaa varaavassa tulisijassa tai kaksoispesäkattilassa.


 
Päivitetty
13.5.2020