Paloturvallisuus rakennuksissa

Paloturvallisuus niin omakoti- kuin kerrostaloasunnossakin on yksi tärkeimmistä asioista.  Palovaroittimien ja -sammuttimien toimivuus on tarkistettava säännöllisesti ja varmistettava, että hädän hetkellä varoitin ilmoittaa vaarasta ja sammutin toimii silloin, kun liekit uhkaavat kotia. Paloikkunoilla ja -ovilla voidaan saada lisäminuutteja pelastautumiseen palavasta rakennuksesta. Tiedätkö, mitä palomerkinnät tarkoittavat ikkunoissa ja ovissa ja onko sinun asuntosi paloturvallisuus kunnossa?

tulipalo

Paloluokitus EI

Paloikkunat ja -ovet voivat olla luokitukseltaan EI15, EI30 tai jopa EI60. Ikkunan ja oven käyttäytymistä palotilanteessa kuvataan merkinnöillä EI, jotka tarkoittavat tiiviyttä ja eristävyyttä. Merkintä E (tiiviys) tarkoittaa, että palonhetkellä liekit ja kuumat palokaasut eivät pääse etenemään palamattomalle puolelle. Eristävyydellä I puolestaan tarkoitetaan tilannetta, jolloin palamattomalla puolella pinnan keskilämpötila ei saa nousta materiaalille asetettua vaatimusten mukaista rajalämpötilaa korkeammaksi tietyn ajan sisällä. Numerot kirjainten jälkeen tarkoittavat palonkestävyysaikaa minuutteina.


Tyyppihyväksytty ja testattu paloikkuna tai -ovi on tärkeässä asemassa, kun kysymyksessä on ihmishenki. Oikea palotuote oikeassa paikassa voi antaa kriittiset ja tärkeät lisäminuutit pelastautumiseen viime hetkellä. Uudiskohteissa rakennusvalvonta huolehtii, että talot tehdään määräysten mukaisesti ja myös paloasiat huomioon ottaen. Mutta esimerkiksi vanhoissa kerrostaloasunnoissa, huoneistojen ovet voivat olla paloturvallisuudeltaan erittäin huonoja. Hyvin yleisesti kerrostaso-ovi on vielä ns. sisään ulosaukeava, jolloin pelastautumistilanteessa kahden oven avaaminen voi koitua kohtaloksi. Nykyiset kerrostaso-ovet ovat äänieristävyydeltään niin hyviä, että kahta ovilehteä ei tarvita. Tämä lisää myös käyttömukavuutta arkeen ja ennen kaikkea paloturvallisuutta. 

Hyvin yleisesti kerrostaso-ovista asunnon puoleinen on vielä sisään aukeava, jolloin pelastautumistilanteessa kahden eri suuntiin aukeavan oven avaaminen voi koitua kohtaloksi. Nykyiset kerrostaso-ovet ovat äänieristävyydeltään niin hyviä, että kahta ovilehteä ei tarvita. Tämä lisää myös käyttömukavuutta arkeen ja ennen kaikkea paloturvallisuutta.
 

Tutustu paloikkunoihin täällä >>

Tutustu palo-oviin täällä >>
 

Ikkunat ja ovet mittojen mukaan

Alavus Ikkunat Oy:n tuotevalikoimasta löydät tyyppihyväksytyt paloikkunat ja -ovet sekä kerrostaso-ovet. Raha ei korvaa menetettyä ihmishenkeä tai muistoja palaneesta kodista. Tarkista ja mieti, ovatko oman kotisi tai asuntosi paloturvallisuusasiat ajantasalla! Tilaa uudet ikkunat ja ovet kotiisi tai ota asia esille omassa taloyhtiössä ja pyytäkää tarjous kerrostaso-ovien uusimisesta.

Nykypäivän ikkunoilta vaaditaan paljon. Ne ovat iso ja tärkeä osa rakennusta ja niiden on oltava näyttäviä sekä samalla myös energiatehokkaita. Alavus Ikkunat Oy:llä pystytään tarjoamaan sekä energiatehokkaat että modernit ratkaisut, mutta myös perinteitä kunnioittavia puuikkunoita. Ikkunat valmistetaan mittojen mukaan, joten ne soveltuvat niin uudis- kuin saneerauskohteeseen.

Ulko-ovimallistoon kuuluu lähemmäs 50 erilaista ovimallia, joita asiakkaat voivat muokata mieleisikseen muun muassa erilaisilla lasi- ja värivalinnoilla. Mikäli valmiista malleista ei löydy sopivaa, voi asiakas halutessaan myös suunnitella oman ovimallinsa.

Klikkaa verkkokauppaan tästä tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Asentaja

Jätä yhteydenottopyyntö ovista ja ikkunoista


 
Päivitetty
4.2.2020