• Etusivu
  • Talo

Patentoitua kolmikerrospintaa vesikattojen parhaaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 23.03.2018Päivitetty 11.05.2023
20183_52231.jpg

Pohjoisen ankarat sääolosuhteet vaativat katolta paljon. Kovalle rasitukselle joutuva kattopelti vaatii myös yhtä kestävät kiinnikkeet. Kateruuveissa sähkösinkitys ja yksi ohut maalikerros eivät vielä anna riittävää suojaa ulkokäytössä. Sinkityksen lisäksi tarvitaan esikäsittely, pohjamaali ja pintamaali. Kattopelleissä siitä on jo vuosikymmenien kokemus.

Valitse katolle pitkäikäinen kateruuvi

Peltikaton kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan usein kateruuvi, vaikka sillä on erittäin oleellinen rooli katon kestävyydessä ja takuiden säilymisessä. Asennuksissa tulisikin käyttää aina kateruuveja, joiden kestävyys on samaa luokkaa kattopellin kanssa.

Suomen katoilla käytettävä kattopelti on vähintään C3–ilmastorasitusluokan vaatimuksiin kehitettyä kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä. Vastaaviin säänkesto-ominaisuuksiin päästään kateruuvin ollessa myös kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä. Siinä sinkkikerroksen päällä oleva tartuntakerros (esikäsittely), pohjamaali ja pintamaali varmistavat ruuvin kestävyyden.

Kolmikerrospinnoituksella kestävä kateruuvi

KINGI® kateruuvin kolmikerrospinnoitusmenetelmä on patentoitu ja sen on kehittänyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen, joka on tehnyt uraauurtavaa kehitystyötä teräskattojen korroosionkestävyyden eteen. Hän oli pidentämässä myös kattopeltien kestoikää kehittämällä 1990-luvulla kattoalalla tunnetun Pural® pinnoitteen.

- Yhtä kestävän pinnoitteen kehittäminen kateruuviin oli monin verroin haastavampi projekti, kuin sileän pellin pinnoittaminen. Ruuvin kannassa on kulmia ja kanta joutuu heti asennusvaiheessa voimakkaampaan mekaaniseen rasitukseen kuin pelti, Kinnunen kertoo.

- Terävät kulmat ja reunat pitää maalausstandardin mukaan pyöristää, joten teimme sen KINGI® kateruuville. Näin pinnoitetta on riittävästi joka kohdassa. Pinnoitteen tarttuvuus on varmistettu erityisellä Silaani-tartuntakerroksella, jonka kemialliset harukset sitovat pohjamaalin alustaansa. Kaksi jauhemaalikerrosta ovat yhteensä 120 mikrometriä, mikä on riittävä suoja aina C4-ilmastorasitusta vastaan, kuvaa Kinnunen KINGI® kateruuvin kehittämistä.

- Ja mikä parasta, kotimainen valmistus ISO 9001 -laatujärjestelmän alla takaa suunnitellun kestävyyden jokaiseen ruuviin, lisää Kinnunen.

Näin syntyy Kingi kateruuvi

KINGI® patentoitu kolmikerrospinnoitus animaatio
Info

Info

3 syytä valita KINGI® kateruuvi

  • Ylivoimaisesti paras asennettavuus: KINGI® kateruuvin älykäs muotoilu tekee peltikaton asentamisesta helppoa ja nopeaa. KINGI® kateruuvin ainutlaatuisen porautuvuuden mahdollistavat patentoitu FASTFX™-pikakärki ja CrownD-muotoiltu kruunukanta. Ruuvi porautuu täsmällisesti juuri haluttuun kohtaan naarmuttamatta peltIä. KINGI® kateruuvin kruununkanta on myös sopivan korkea, jotta se istuu tiukasti asennusistukkaan. Näin asentaminen on vakaata eikä asentajan ote lipsu. Näin vältytään naarmukohtien paikkamaalaamiselta jälkikäteen ja laadukas, ajan hampaan kestävä katto on kerralla valmis.
  • Kestää aikaa ja kulutusta: Durabl3-pinnoitteen ansiosta KINGI® kateruuvi kestää aikaa ja kulutusta. Se on suunniteltu kestämään ruostumatta yhtä kauan kuin parhaat peltikatot. CrownD-muotoilun ansiosta vesi valuu pois KINGI® kateruuvin kruunukannasta eikä kuluta pinnoitetta korroosioriskiä aiheuttaen. KINGI® kateruuvi on ainoa ankarampaan kaupunki- ja teollisuusilmastorasitusluokkaan C4 soveltuva hiiliteräskateruuvi Suomessa.
  • Kotimainen valinta: KINGI® kateruuvi on suomalainen innovaatio, jonka valmistuksesta suurin osa tehdään Suomessa. Ulkomaisilta toimittajilta hankintaan vain ne puolivalmisteet ja raaka-aineet, joita ei voi hankkia Suomesta. KINGI® kateruuvi on kotimainen valinta. Sen hankkiminen tuo työtä ja luo hyvinvointia Suomeen.

Kingi Oy
Talo
kiinnitys
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20172_48252.jpg
Kiinnitä huomiota kateruuveihin
Kattopeltien ruostuminen loppui Suomessa, kun korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopellin uuden pinnoitteen Rautaruukille. Jormalla oli jo tuolloin ajatus myös säänkestävistä kateruuveista, mutta alan valmistajia ruuvien ruostuminen ei huolettanut. Tarvittiin lakimuutos, elinkaariajattelun yleistyminen ja kotimainen Kingi Oy, että alkoi tapahtua. Nyt katon kiinnityskin on säänkestävä, jonka edelläkävijäyritykset ja etenkin kattojen omistajat ovat ottaneet mielihyvin vastaan.
20183_52001.jpg
Kolmikerrospinnoitus takaa ruostumattomuuden
2000-luvulle tultaessa maalattujen kattopeltien korroosionkestävyys nousi yli 50 vuoteen ja huoltoväli yli 20 vuoteen Suomessa kehitetyn Pural® pinnoitteen ansiosta. Kehitystyö oli tarpeen, sillä näin saatiin Suomen katoille vaatimukset täyttävä kattopelti. Kaikki maalatut kattopellit ovat kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä ja niitä myydään monilla eri tuotenimillä. Peltikaton kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan valitettavan usein kateruuvi, vaikka sillä on oleellinen rooli koko katon pitkäikäisyydessä ja takuiden säilymisessä.
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
20238_82780.jpg
Uusi lukkosaumaruuvi peltikatolle - paran­nettua kiinnityksen toimivuutta
Katto on talon tärkein suoja ja sen tulee kestää koko rakennuksen käyttöiän. Peltikatossa kiinnikkeet ovatkin avainasemassa pitäen katteen lujasti kiinni alustassa estäen siten kosteuden tunkeutumisen yläpohjan rakenteisiin.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton