Vinkkejä sisustuksellisten kaihdinten valintaan

Keväällä valon määrä lisääntyy. Matalalta paistavan aamu- ja ilta-auringon häikäisyn voi tuntea sisätiloissakin. Aamutuimaan valoisuus alkaa häiritä jo unta. Ulkoa tulevan valon määrää voi säädellä tehokkaasti erilaisilla kaihtimilla. Sälekaihtimet eivät ole ainoa ratkaisu, vaan niille löytyy erilaisia sisustuksellisia vaihtoehtoja. Niistä rullaverho on monelle tuttu, mutta kuinka moni tuntee näppärän plisé-kaihtimen? Kesän tullessa kaihtimet auttavat estämään asunnon kuumenemista helteellä. Siksi ikkunoiden pimennys ja suojaus kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon. Sisustustuotteisiin erikoistunut Pisla Oy kokosi vinkkejä kaihdinten valintaan ja asennukseen.


Osta kaihtimia verkkokaupasta
 

1. Pinta-asennus helpottaa ikkunoiden pesua

Kaihtimista monelle tulevat mieleen perinteiset sälekaihtimet, jotka asennetaan ikkunoiden väliin. Kaihtimia on kuitenkin monenlaisia. Niiden asennus onnistuu yleensä pinta-asennuksena karmiin, seinään tai kattoon. Kiinnitykseen käytetään kannakkeita, joihin kaihdinrulla naksautetaan helposti paikalleen. Näin sen voi irrottaa myöhemmin, esimerkiksi ikkunoiden pesun ajaksi.

2. Tarkista todelliset asennusmitat

– Kaihdinta ostaessa on hyvä tarkistaa, mitä valmistajan käyttämät mitat tarkoittavat. Muuten mitoitus voi mennä ikävästi pieleen. Mittaerot johtuvat kaihdinten erilaisista kiinnitystavoista. Jotkut ilmoittavat asennusleveyden, toiset kaihtimen kankaan leveyden. Mitoilla voi olla eroa 4–5 senttimetriä, huomauttaa Pislan kaihdinten tuotepäällikkö Aila Jääskeläinen.

Esimerkiksi 100 senttimetrin rullaverho voi tarkoittaa metrin asennusleveyttä ja 95 senttimetrin kangasta. Pislan rullakaihtimien mitat viittaavat kankaan leveyteen, eli 100 senttimetrin rullaverhon asennusleveys on 105 senttimetriä. Mittojen selitykset käyvät ilmi tuotepakkauksista.


– Jos valitaan pimentävää kaihdinta, kangas kannattaa mitoittaa pari senttiä ikkunalasia leveämmäksi. Näin valoa ei vuoda reunoilta, Jääskeläinen jatkaa.

3. Tiettyjä kaihdinmalleja voi kaventaa kotikonstein

Kaihdinten leveyksistä on saatavana useita vakiokokoja. Monissa kodeissa on kuitenkin erikokoisia ikkunoita, joihin vakiokoot eivät istu. Rullakaihtimia voi tilata mittatilauksena omilla mitoilla. Pislalta mittatilaukset onnistuvat 40–300 senttimetrin ikkunaleveyksiin. Jos ikkunat ovat poikkeuksellisen korkeita, mittatilauksena saa myös vakiokorkeutta pidempiä rullakaihtimia.

– Joitain kaihdinmalleja voi kaventaa itse kotikonstein. Esimerkiksi rullaverhon ylä- ja alaputken voi katkaista rautasahalla sopivaan mittaan ja kankaan leikata terävällä mattoveitsellä pari millimetriä niitä kapeammaksi. Bambukaihtimet on myös helppo kaventaa ikkunan leveyteen, Jääskeläinen vinkkaa.

Esimerkiksi plisé- ja Day & Night -kaihtimia ei voi kaventaa itse. Kangaslaskoskaihdinten kaventamista ei suositella.

4. Pinta-asennetut kaihtimet sallivat enemmän valinnanvapautta

Pinta-asennetut kaihtimet antavat suurempaa vapautta värin valintaan. Monissa taloyhtiöissä julkisivu halutaan pitää yhtenäisenä. Siksi ikkunan väliin asennettaville sälekaihtimille on saatettu määrätä vain muutama sallittu värisävy. Pinta-asennetut kaihtimet ovat kuin verhoja, joita voi vaihtaa. Siksi niissä voi valita vapaasti suuremmasta väri-, kuosi- ja materiaalivalikoimasta. Kun kaihdinten materiaaliksi valitaan sisustuksellinen vaihtoehto, ei muita verhoja välttämättä tarvita.

5. Suojaa katseilta, valolta vai kuumuudelta?

Kaihdinvalinnassa on tärkeää miettiä, haetaanko suojaa ennen kaikkea katseilta, valolta vai kuumuudelta. Osa kaihdinten materiaaleista on pimentäviä, osa läpikuultavia tai valoa siivilöiviä. Pimentävät kankaat heijastavat lämpösäteilyä tehokkaimmin takaisin ulospäin, joten ne estävät parhaiten myös kuumentumista. Läpinäkyvät screen-kankaat ja muut läpikuultavat materiaalit antavat näkösuojaa ja estävät häikäisyä, mutta eivät pimennä huonetta.

6. Valkoisellakin voi pimentää

– Pimentävistä verhoista tulee helposti mieleen, että kannattaa valita mahdollisimman tumma sävy, jotta se varmasti pimentää. Valkoinen väri heijastaa kuitenkin tutkitusti parhaiten auringonvalon takaisin. Siksi monissa pimennysverhoissa on valkoinen tausta, joka näkyy ulos päin. Huoneen saa pimeäksi valkoisellakin pimennysverholla, Jääskeläinen kertoo.

Pimentävien rullaverhojen lisäksi Day & Night -kaihtimilla huoneen saa pimennettyä, kun ne kääntää kiinni-asentoon.

7. Aurinkosuojaa parvekkeelle

Jos lasitetulle parvekkeelle halutaan asentaa kaihtimet, hyviä vaihtoehtoja ovat plisé-kaihtimet ja screen-kankaiset rullaverhot. Ne eivät pimennä parveketta tai peitä maisemaa täysin, mutta ne estävät häikäisyä ja vähentävät kuumenemista.

Tunnetko jo tällaiset kaihdintyypit?

Plisé-kaihdin: Kankainen vekkikaihdin, joka muistuttaa ulkonäöltään paperivekkikaihdinta. Sen materiaalina on kangas, joka suodattaa pehmeästi valoa. Plisé-kaihtimen erikoisuuksiin kuuluu käyttömekanismi, jolla verhoa voi sekä nostaa perinteisesti alareunasta että laskea yläreunasta. Jos kotia halutaan suojata kadulta tulevilta katseilta, kaihtimen voi säätää peittämään vain ikkunan alemman puolikkaan. Näin yläreunasta pääsee yhä valoa huoneisiin. Kankaan voi pestä vaakatasossa, sillä se palautuu kuivuessaan alkuperäiseen vekkimuotoonsa.
Kangaslaskoskaihdin: Nimensä mukaan kaihdin laskostaa verhokankaan suurille poimuille, kun kaihdinta nostetaan ylös. Kangas laskostuu ryhdikkäästi siihen ommeltujen puurimojen ansiosta.
Bambukaihtimet: Oikeasta bambusta valmistetut kaihtimet kiertyvät joko rullaksi tai nousevat laskoksille, mekanismista riippuen. Materiaali tuo luonnonläheisyyttä sisustukseen. Bambukaihtimet ovat edullinen ja tunnelmallinen vaihtoehto ikkunoiden näkö- ja häikäisysuojaksi. Bambukaihtimia voi kaventaa itse.
Rullakaihdin: Tehokkaimmin pimennykseen sopii pimentävä rullakaihdin. Saatavana on myös läpikuultavia kankaita sekä läpinäkyvää screen-materiaalia. Kuosi- ja värivalikoimat ovat laajimpia juuri rullakaihtimissa. Niitä voi myös tilata omilla mitoilla tai kaventaa sopivaksi vakiolevyisistä malleista.
Day & Night -kaihtimet: Day & Night -kaihtimen kankaassa on vaakasuunnassa vuorotellen läpinäkyviä ja pimentäviä kaistaleita. Kangas kulkee kaksin kerroin. Kun kaihdinta nostetaan ja lasketaan, valon määrää ja verhon visuaalista ilmettä voi säätää saumattomasti. Kaihtimen voi kääntää pimentäväksi kiinni-asentoon tai auki niin, että kaihtimen läpinäkyvistä raoista virtaa halutun verran valoa huoneeseen.

Osta kaihtimia verkkokaupasta
 
Julkaistu
22.3.2018