Helppohoitoiset kasvit keväiselle lasiterassille

Kevät tekee tuloaan jo kohisten ja on taas se aika vuodesta, kun saa alkaa laittamaan terassia kevät- ja kesäkuntoon. Myös istutuksia voi alkaa suunnitella terassin somistukseksi. Erilaiset sipulikasvit viihtyvät ulkona jopa pienillä pakkasilla ja tuovat lasitetulle terassille lisää viihtyvyyttä. Lumon kysyi kukkakauppa Ruusupuun yrittäjä Sanna Toivoselta vinkit kevätkasvien valintaan ja hoitoon.

terassi_sipuli

Kevätkasvien valinta ja hoitaminen

Innokkaimman viherpeukalon kannattaa aloittaa kevään istutukset sipulikasveilla. Usean sipulikasvin keltaiset ja pastellinsävyiset väritkin sopivat hyvin kevääseen. Yksi kevään suosituimmista kasveista on ruukkunarsissi, joka selviää ulkona jopa 5-10 asteen pakkasessa hyvin kasteltuna. Narsissit ja muut sipulikasvit ovat erittäin helppohoitoisia, sillä niiden voima on sipulissa: tarpeeksi isoon ruukkuun istutettu kasvi pärjää kyllä viileässä keväisellä terassilla ilman sen kummempaa huolenpitoa.

Vasta lämpötilojen noustessa selvästi plussan puolelle kannattaa sipulikasville antaa vettä ja vähän lannoitetta, jotta ne jaksavat kasvaa. Valon ja varsinkin lämmön lisääntyessä sipulikasvit kukkivat nopeasti, jolloin alkaakin olla hyvä aika istuttaa vuoden ensimmäiset orvokit, sillä nekin kestävät jopa parin asteen pakkasta. Jos kevät ja kesä ovat kovin aurinkoisia, kannattaa lasitetulle terassille harkita kaihtimia. Suora auringonpaiste vaikuttaa kasveihin voimakkaammin lasitetussa tilassa, jossa lämpötila nousee ulkolämpötilaa korkeammaksi kuivattaen kasveja nopeammin.

Kasvien suojaaminen säältä

Vaikka sipulikasvit kestävätkin pientä pakkasta ja vaativat vain vähän hoitoa, suuret lämpötilanvaihtelut ei ole niillekään hyväksi. Jos esimerkiksi haluat pelastaa ruukkunarsissin kylmäksi yöksi sisälle ja viet sen aamulla takaisin ulos, teet kasville enemmän haittaa. Säätiedotuksen luvatessa poikkeuksellisen kylmää kevätyötä, voi ruukun nostaa kylmävarastoon tai vastaavaan suojasampaan, mutta viileään tilaan. Varmin tapa on pitää kasvit istutettuna ruukuissa lasitetulla terassilla, jossa niistä pääsee nauttimaan, mutta niiden hoitoon ja suojaamiseen ei tarvitse sen kummemmin panostaa.
 
Kevään edetessä pidemmälle, saattaa kasvien istuttaminen ulos houkuttaa. Helpointa kasvit on vielä ulos ruukuissaan, jotka voi hätätapauksessa nostaa suojaan. Jos kasvit on jo istutettu maahan, pitää ne kylmän yön sattuessa suojata hallaharsolla. Maalaisjärjellä pääsee kasvien kanssa pitkälle, mutta hyvä nyrkkisääntö on vanhan kansan sanonta, jonka mukaan kesäkuun 10. päivän jälkeen ei pitäisi olla enää yöpakkasia.
Kevään edetessä pidemmälle, saattaa kasvien istuttaminen ulos houkuttaa. Helpointa kasvit on vielä ulos ruukuissaan, jotka voi hätätapauksessa nostaa suojaan.Kevään edetessä pidemmälle, saattaa kasvien istuttaminen ulos houkuttaa. Helpointa kasvit on vielä ulos ruukuissaan, jotka voi hätätapauksessa nostaa suojaan.

Sisusta kevätkasvien avulla

Kasveja kannattaa ehdottomasti hyödyntää osana sisustusta. Tavallinen virhe on valita tilaan suhteessa liian pieniä ruukkuja ja kasveja, jotka täyttävät nopeasti lattia- ja pöytätilaa. Siksi kasvien valinta kannattaa aloittaa miettimällä tilaa myös korkeussuunnassa: onko kattoon mahdollista laittaa roikkuvia kasveja, entä miltä muutama korkeampi ruukku tai rungollinen laakeripuu näyttäisivät lasitetulla terassilla? Reilumman kokoinen ruukku kannattaa valita käytännönkin syistä: isompaan ruukkuun istutettu kasvi ei kuivu yhtä nopeasti.

Muita terassin sisutusvinkkejä löytyy blogista sekä Inspiraatio-oppaasta.

Haluan lisätietoa


 
Julkaistu
26.3.2018