• Etusivu
  • Rakentaminen

Säästä aikaa ja vaivaa hoitamalla lupa-asiointi verkossa

Mukana 64 % suomen kunnista ja yli 100 000 rekisteröitynyttä käyttäjää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lupapiste.fi
Päivitetty 02.05.2018
20164_46330.jpg

Lupapisteen hakemusnäkymässä tallennetaan tarpeelliset tiedot eri välilehdille. Hankenäkymän kautta voidaan myös käydä keskustelua asiointikunnan viranomaisen kanssa ja voidaan seurata hankkeen etenemistä.

Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua asiointikunnan viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.

Hoida lupa-asioita silloin, kun sinulle sopii

  • Kun hoidat lupa-asioinnin verkossa Lupapisteen kautta, voit esimerkiksi hakea lupia mökkipaikkakunnassasi käymättä virastossa paikan päällä.
  • Lupapisteen käyttö vaatii kirjautumisen. Pystyt rekisteröitymään palveluun tunnistautumalla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • Palvelun käyttö aloitetaan aina valitsemalla hankkeen sijainti – halusitpa sitten kysyä neuvoa viranomaiselta hankkeeseesi liittyen tai aloittaa uuden lupahakemuksen tekemisen.
  • Voit hakea sijainnin katuosoitteella, kiinteistötunnuksella tai kartasta etsimällä.
  • Sijainnin perusteella palvelu näyttää sinulle kiinteistö- ja kaavatiedot, mahdolliset kaavamääräykset sekä kunnallistekniikan tiedot.

Tarvitsetko luvan?

  • Kun olet valinnut sijainnin hankkeellesi, palvelu ohjaa sinut valitsemaan oikean toimenpiteen.
  • Yhteenveto-sivu kertoo alustavasti, tarvitsetko toimenpiteeseesi lupaa.
  • Voit joko tehdä palvelun kautta suoraan uuden lupahakemuksen tai esittää kysymyksen hankkeeseesi liittyen asiointikunnan viranomaisille.
  • Saat sähköpostitse ilmoituksen, kun viranomainen on vastannut sinulle Lupapisteessä.
  • Kyselyn voi myöhemmin muuntaa lupahakemukseksi yhdellä klikkauksella.

Hakemuksen täydentäminen yhdessä hankkeen osapuolten kanssa

  • Palvelu antaa valitsemasi toimenpiteen perusteella vain tarvittavat kentät täytettäväksi. Lisäksi lupahakemus on esitäytetty antamiesi tietojen perusteella.
  • Voit kutsua muita osapuolia näkemään ja täydentämään hakemustasi. Esimerkiksi pääsuunnittelija voidaan kutsua edistämään hanketta puolestasi "Osapuolet"-välilehdellä toiminnolla: "Valtuuta uusi henkilö."
  • Hankkeen osapuolet voivat täydentää hakemusta omassa tahdissaan. Hakemus siirtyy viranomaisen nähtäväksi vasta, kun jätät sen vireille tai esität siitä kysymyksen.

Hyväksytyn päätöksen jälkeen voit hoitaa myös rakentamisen aikaisen asioinnin Lupapisteessä

  • Viranomaisen antama päätös ja lupaehdot löytyvät palvelusta.
  • Hankenäkymä muuttuu päätöksen jälkeen tukemaan rakentamisen aikaista asiointia. Varmista kuitenkin viranomaiselta asiointimahdollisuus rakentamisen aikaisessa toiminnassa.
  • Palvelun kautta voidaan edistää ja seurata eri lupamääräysten täyttymistä sekä nimetä uusia osapuolia mukaan hankkeelle.
  • Voit esittää viranomaiselle lisäkysymyksiä keskusteluikkunan kautta myös rakentamisen aikana.

Viranomainen ohjaa hakemustasi

  • Viranomainen kommentoi ja ohjaa lupahakemustasi Lupapisteen kautta. Hankekohtaisen keskusteluikkunan kautta voitte käydä hankkeeseen liittyvää keskustelua.
  • Lausuntopyynnöt sekä naapurien kuulemiset voidaan myös hoitaa sähköisesti Lupapisteen kautta.
  • Kun hakemukselle voidaan antaa päätös, viranomainen siirtää hakemuksen käsittelyyn.

Lupapiste

Lupapiste on virtuaalinen työtila rakennuslupa-asioiden hoitamiseen kansalaisille, yrityksille ja viranomaisille. Palvelu tarjoaa ajantasaisen näkymän lupaprosessin etenemiseen kaikille asianosaisille tahoille, kuten rakennushankkeeseen ryhtyvälle, pääsuunnittelijalle tai rakennusvalvonnalle. Lupapiste on virastojen aukioloajoista riippumaton, joten asiointi onnistuu milloin tahansa. Evolta Oy tarjoaa teknologian palvelulle, joka on sähköistänyt rakennetun ympäristön lupapalvelut yli 200 kunnassa Suomessa.

Tutustu palveluun osoitteessa: www.lupapiste.fi

20183_52150.jpg
Lupapiste.fi
Rakentaminen
hankkeen aloitus
rakennuslupa
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

tikuista tehty pienoismallitalo ja pieniä tiiliä pihalla
Rakennuslupien hakeminen hankalaa ja aikaa vievää - ei enää!
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän prosessin moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut apu.
20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
201712_51229.jpg
Milloin tarvitsen rakennusluvan?
Rakennus- tai remonttitöihin ryhtyvä joutuu pohtimaan suunnitelmiensa luvanvaraisuutta ja usein hakemaan asianmukaiset luvat rakennustöilleen. Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste tarjoaa avun lupatarpeen selvittämiseen sekä rakennuslupien hakemiseen.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
20212_68519.jpg
Kennoharkot
Modernia ja kestävää kivitalorakentamista edustavat Wienerbergerin Poroton-kennoharkoista rakennetut rakennukset. Kennoharkosta valmistettujen kotien runkorakenne on paitsi massiivinen ja hengittävä, myös energiataloudellisesti sekä kosteusteknisesti turvallinen ratkaisu. Poroton kennoharkosta toteutettu runkorakenne täyttää ilman erillistä lämmöneristekerrosta ulkoseiniltä vaadittavan lämmöneristysvaatimuksen. Harkon eristävyys perustuu harkon kennomaisen rakenteen sisään jäävään ilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton