Märkätilat kipsilevystä

Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.

Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.
Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.

Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.

Huolettomia kylpyhetkiä.Huolettomia kylpyhetkiä.

Märkätilan remontointi

Kun korjaat, remontoit tai saneeraat märkätiloja, niiden rakentaminen Gyproc-levyrakenteisena noudattaa pääpiirteittäin uudisrakentamisen ohjeita. Olennaisen tärkeää on tutkia ja selvittää, ovatko rakenteet kärsineet kosteusvaurioita. Avaa ja pura rakenteita riittävästi - mieluummin liikaa kuin liian vähän!

Pyri jo suunnitteluvaiheessa ottamaan märkätila huomioon erityisen tarkasti. Pienikin virhe saattaa myöhemmin aiheuttaa suurta vaivaa.

Märkätilojen rakenteiden levytys on aina vaatinut tarkkuutta ja huolellisuutta. Kosteuden pääsy rakenteisiin on tärkeää estää. Kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin soveltuvan Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ -märkätilalevyn pintarakenne muodostuu lasikuitumatosta, joka on upotettu lujitettuun kipsikerrokseen.

Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ soveltuu märkätiloihin ja niitä vastaaviin tiloihin

Kipsiydin on lasikuituvahvisteinen ja kyllästetty vedenimeytymistä vastaan. Näin Glasroc-komposiittilevyssä on saatu yhdistettyä perinteisten kipsilevyjen hyvät teknisen ominaisuudet ja helppo käsiteltävyys sekä kiviainespohjaisten levyjen hyvä vastustuskyky kosteuden vaikutuksia vastaan.
Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ Märkätilalevyt ovat 12,5 mm paksuja ja 900 mm leveitä. Glasroc ® H GHOE 13 Ocean™ soveltuu märkätiloihin ja niitä vastaaviin tiloihin. Levy asennetaan puu- tai teräsrankaan ≤ k 300 mm:n välein.

Vaihtoehtona Glasroc-levylle on märkätiloissa yhtälailla käytettävä Gyproc Kylppäri GRI 13 -märkätilalevy. Levyn ydin on kyllästetty veden imeytymisen minimoimiseksi. Lujuudeltaan sekä jäykkyydeltään levy vastaa perinteistä erikoiskovaa GEK-levyä. Gyproc Kylppäri GRI 13-märkätilalevyä on mahdollista saada perinteistä 1200 mm kapeampana ERGO®-kipsilevynä, joka on leveydeltään 900 mm.

Kipsilevy soveltuu myös märkätilojen seiniin.Kipsilevy soveltuu myös märkätilojen seiniin.

Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.

Tarvitsetko seiniin erityisen lujaa kestävyyttä?

Mikäli tarvitset kylpyhuoneessasi erityisen lujaa kestävyyttä, on ratkaisuna siinä kohtaa Gyproc Habito®. Tämä erityisen luja kartonkipintainen rakennuslevy tarjoaa erinomaisen ripustuslujuuden sekä iskunkestävyyden. Habito® kestää yhden tavallisen puuruuvin varassa jopa 40 kg ripustuskuorman. Levy on vaaleapintainen ja reunaohennettu, joten se on helppo saumata ja pinnoittaa.

Tämä levy kestää.Tämä levy kestää.

Gyproc testautti levynsä ISO 7892 "Impact hard bodies" -testin muunnelmalla, jossa 3 kg teräskuula iskettiin levyn pintaan 60 asteen kulmasta. Habito® -levyn iskunkestävyys oli jopa 10-kertainen tavallisiin kipsilevyihin verrattuna.

Gyproc järjestelmätakuu takaa, että Gyproc-tuotteet, kuten Gyproc Habito® -levy sekä muut Gyprocin ohjeistamat rakennekokonaisuudet ovat yhteensopivia. Lue lisää järjestelmätakuusta.

Gyproc Habito® -levy soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa vaaditaan erityistä kulutuskestävyyttä, kuten keittiöt, tekniset tilat, autotallit, koulut, päiväkodit sekä sairaalat.

1920 Gyproc märkätilalevyjen soveltuvuus

Vedeneristys ja runko

Märkätilalevyt ovat reunaohennettuja ja ne soveltuvat erinomaisesti vedeneristyskäsittelyyn.
Vedeneristeenä voidaan käyttää esim. CE-merkittyä weberSafe Vedeneristysjärjestelmää.

Kummankin levyn yhteydessä runkorakenteena voidaan käyttää teräs- tai puurunkoa, mutta koska puu on alttiimpi virheellisestä käsittelystä tai varastoinnista johtuville kosteusvaikutuksille, Gyproc suosittelee mieluummin käytettäväksi teräsrunkoa. Runkopaksuuden on kuitenkin oltava vähintään 66 mm. Runkotolppien välinen jako vaihtelee 300-400 mm välillä sen mukaan, minkä levyn märkätilojen seinärakenteeksi valitsee.

Jos käytät Habito-levyä märkätilassa, käytä k-600 runkojakoa!

Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä

Gyproc-rakennejärjestelmän kanssa käytetään aina Eurofins Expert Services tuotesertifikaatissa määritellyt ominaisuudet täyttäviä seinä- ja lattiarakenteiden pintarakennejärjestelmiä. Järjestelmä itsessään soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseenkin seinien joko ainoana tai osittaisena rakenneratkaisuna.

Märkätilalevy soveltuu kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin. Pintamateriaaleiksi soveltuvat mm. kaakeli-, klinkkeri sekä luonnonkivilaatat.Märkätilalevy soveltuu kosteusteknisesti vaativiin olosuhteisiin. Pintamateriaaleiksi soveltuvat mm. kaakeli-, klinkkeri sekä luonnonkivilaatat.

Kuka voi asentaa?

Järjestelmän asennuksia voivat tehdä levytyksen osalta kipsilevyrakentamisen osaavat asentajat. Vedeneristeen asennustöitä voivat tehdä vedeneristysmateriaalien valmistajien kouluttamat, vedeneristäjän henkilösertifikaatin haltijat tai muun soveltuvan ammattitutkinnon tai koulutuksen suorittaneet henkilöt. Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä toimii ja estää sen alla ja vieressä olevien rakenteiden kastumisen, kun rakenteet ja vedeneristys sauma- ja läpivientitiivistyksineen on toteutettu sertifikaatin ja valmistajan asennusohjeiden mukaisesti.


Järjestelmän edut

  • Hyvä kosteudenkestävyys
  • Rakenne ei elä, ei halkeiluriskiä
  • Nopea asennus
  • Hyvät palo- ja ääneneristysominaisuudet

Gyproc Kipsilevypaikat Verkkokaupasta

Kipsilevy on myös mahdollista paikata helposti ja nopeasti.
Tutustu Rakentaja.fi-verkkokaupassa: Gyproc Kipsilevypaikka.

 
Päivitetty
14.11.2022