Ilmanvaihto pitää talon rakenteet ja asukkaat terveinä

Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.
Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.
Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.
Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
750

Pitkään kosteana olevat rakenteet ovat kasvualusta homeelle, jolla on kiistattomat vaikutukset terveyteen.

1950-luvun peruskorjattavan talon ilmanvaihto

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Ilmanvaihdon tehtäviä ovat muun muassa:

Kosteuden poistaminen
Ruuanlaitto, astioiden pesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ja ihmisten hikoilu sekä hengitys lisäävät kosteutta sisäilmassa, joka on poistettava. Tehokas ilmanvaihto poistaa liiallisen kosteuden.

Rakennus- ja sisustusmateriaaleista erittyvien päästöjen poistaminen
Maalien, lakkojen, liimojen ja sisustusmateriaalien päästöt sekä radon-kaasu poistuvat sisäilmasta ilmanvaihdon avulla.

Hiilidioksidin poistaminen
Ihmisten ja eläinten hengitys tuottaa sisäilmaan hiilidioksidia. Liika hiilidioksidi voi aiheuttaa väsymystä tai päänsärkyä sekä heikentää unen laatua. Tarpeenmukainen ilmanvaihto pitää huolta, että hiilidioksiditaso pysyy riittävän alhaisena.

Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ulkoilman tuominen sisään
Ilmanvaihtokone suodattaa sisääntuotavasta ulkoilmasta tehokkaasti pölyt ja pienhiukkaset. Samalla se lämmittää tuloilman poistoilmasta talteen otetulla lämmöllä, jolloin ei synny vedon tunnetta eikä lisälaskua lämmitykseen. Puhdas ja lämmin tuloilma takaavat miellyttävät asuinolosuhteet.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
 
Julkaistu
19.3.2018