Näin parannat ilmanvaihtoa 1970-80 luvulla rakennetussa kodissasi

Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.

Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.

Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.
 
Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.

Puiseen tuuletusluukkuun on saatavilla joko valkoinen tai ruskea venttiili.Puiseen tuuletusluukkuun on saatavilla joko valkoinen tai ruskea venttiili.

Asentaminen

Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm rasiaterällä. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla.  Ennen asennusta tuuletusluukku nostetaan pois saranoiltaan, jotta poraaminen voidaan tehdä vaakatasossa. Helpoin tapa on porata esimerkiksi tukevan laatikon päällä ja ulkotiloissa. Näin poraamisesta syntyvät sahanpurut eivät leviä sisäilmaan.

Lisävarusteet

Jos ulkoa kantautuva melu epäilyttää, kannattaa harkita erikseen myytävää äänenvaimenninta. Vaimennin kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun sisäpintaan. Ilma virtaa vaimentimen läpi, venttiilin kautta sisään asuntoon. Korvausilman puhtaus voidaan taata Filtrete-ikkunasuodattimella, joka kiinnitetään tuuletusluukun puitteisiin kaksipuolisella teipillä. F7-luokan suodatin pysäyttää siite- ja katupölyn lisäksi myös merkittävän osan ulkoilman pienhiukkasista.

Velco-korvausilmaventtiilit, äänenvaimentimet ja suodattimet ovat VTT:llä testattuja. Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Hanki venttiilit verkkokaupasta

Terveen talon yksi tunnusmerkki on toimiva ilmanvaihto. Taloissa, joissa täysin koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa ei ole, ilmanvaihto pitää hoitaa venttiilein. Hoida taloa ja itseäsi, osta venttiilit nyt Rakentaja.fi Verkkokaupasta!

 
Julkaistu
19.3.2018