Miksi kolmikerrospinnoitus on paras tae oikeasta kateruuvista?

2000-luvulle tultaessa maalattujen kattopeltien korroosionkestävyys nousi yli 50 vuoteen ja huoltoväli yli 20 vuoteen Suomessa kehitetyn Pural® pinnoitteen ansiosta. Kehitystyö oli tarpeen, sillä näin saatiin Suomen katoille vaatimukset täyttävä kattopelti. Kaikki maalatut kattopellit ovat kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä ja niitä myydään monilla eri tuotenimillä. Peltikaton kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan valitettavan usein kateruuvi, vaikka sillä on oleellinen rooli koko katon pitkäikäisyydessä ja takuiden säilymisessä.
 

Kingin kehittämän Durabl3-kolmikerrospinnoitteen ansiosta KINGI® kateruuvin korroosiokestävyys on testatusti vähintään yhtä hyvä kuin kolmikerrospinnoitetun kattopellin.Kingin kehittämän Durabl3-kolmikerrospinnoitteen ansiosta KINGI® kateruuvin korroosiokestävyys on testatusti vähintään yhtä hyvä kuin kolmikerrospinnoitetun kattopellin.

Peltikaton ostaja pitää itsestään selvänä, että katto myös asennetaan yhtä kestävillä kateruuveilla. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaikka Suomen rakennusmääräyksetkin sitä vaativat; kattopelti on kiinnitettävä vastaavan korroosionkestävyyden omaavalla kateruuvilla (asennusta koskeva standardi SFS EN 1090-2). Vuodesta 2015, kolmikerrospinnoitetun KINGI® kateruuvin tultua markkinoille, teräskatoille on ollut valittavissa samaa paria oleva kiinnitys.

Miksi yksikerrospinnoitettu ruuvi ruostuu?

Katolle asennettavien terästuotteiden ruostesuojaukseen ei ole oikoteitä. Sähkösinkitys ja yksi ohut maalikerros ilman esikäsittelyä eivät anna terästuotteelle parasta mahdollista suojaa ulkokäyttöön. Tällaisella pinnoituksella kateruuvit saattavat vaurioitua asenuksessa ja ruostuvat katolla ennen kattopeltiä. Luotettava tunnusmerkki kateruuvin kelpoisuudesta on kruunukanta, joka takaa, että ruuvissa on kestävä kolmikerrospinnoitus.

Kolmikerrospinnoitus takaa ruostumattomuuden

KINGI® kateruuvin kolmikerrospinnoitusmenetelmä on patentoitu ja sen on kehittänyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen, joka on tehnyt uraauurtavaa kehitystyötä teräskattojen korroosio-kestävyyden eteen. Ulkokäyttöön tarkoitetussa kolmikerrospinnoitetussa ruuvissa on sinkkikerroksen päällä tartuntakerros (esikäsittely), pohjamaali ja pintamaali.

Teräsrakenteiden teräviin kulmiin tulee ohuempi maalikerros kuin tasaisille pinnoille. Terävät kulmat ja reunat pitää maalausstandardin mukaan pyöristää, kuten on tehty KINGI® kateruuville. Näin pinnoitetta on riittävästi joka kohdassa. Pinnoitteen tarttuvuus on varmistettu erityisellä Silaani-tartuntakerroksella, jonka kemialliset harukset sitovat pohjamaalin alustaansa. Kaksi jauhemaalikerrosta ovat yhteensä 120 mikrometriä, mikä on riittävä suoja aina C4-ilmastorasitusta vastaan.

Vaihtoruuvit saneeraukseen

Monissa tapauksissa talon vanha kattopelti on vielä ehyt, vaikka ruuvit ovat ruosteessa. Vanhaan reikään ei kuitenkaan ole voinut vaihtaa tavallista kateruuvia, sillä se ei saa alusrakenteesta enää kunnon otetta eikä tiivistä kunnolla vanhaa reikää.

KINGI® vaihtoruuvin myötä katolle saadaan lisää käyttöikää. Vaihtoruuvin kierreosa on tavallista paksumpi, joten se kiinnittyy pitävästi entiseen ruuvinreikään. Myös aluslevy on halkaisijaltaan suurempi, joten se tiivistää vanhan reiän pitäväksi, vaikka se olisi laajentunutkin kuten usein on. KINGI® vaihtoruuvi on kolmikerrospinnoitettu kuten isoveljensä KINGI® kateruuvi ja siinä on samat korroosionesto-ominaisuudet ja takuut.

Vaihtoruuvi_800x800.JPG
 
Julkaistu
13.7.2021