Fortum SmartLiving tekee taloista älykkäitä ja säästää lämmitys- ja huoltokustannuksissa

Fortum SmartLiving on uudenlainen dynaaminen tapa ohjata talon lämmitystä mittausdataa ja tekoälyä hyödyntäen. Perinteisesti talojen lämmitystä ohjataan ulkolämpötilan mukaan, kun taas SmartLiving-järjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja ohjaa näin lämmitystä reaaliaikaisen lämpötilatiedon, sääennusteen ja tekoälyn avulla. Fiksumman lämmityksen ja kulutuspiikkien älykkään tasaamisen myötä asiakkaat ovat säästäneet kustannuksissa keskimäärin noin 10 %.

RP8 vesi ja energiakustannukset 2012_17b

Kehityspäällikkö Anne Salonen Fortumilta kertoo, että mittausdatan perusteella myös tarvittavat korjaustoimet saadaan kohdistettua oikein, jolloin talot ja asunnot pysyvät hyvässä kunnossa.

- Taloyhtiöissä on vielä paljon potentiaalia hyödyntää digitekniikkaa, jonka avulla asumismukavuus paranee ja kiinteistöjen arvo pystytään paremmin säilyttämään. Palvelun avulla asukkaat voivat seurata oman asuntonsa lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja saavat ilmoituksia poikkeamista. Esimerkiksi mahdolliset ilmanvaihdon epäkohdat saadaan ajoissa selville ja korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikeaan osoitteeseen.

Käytännössä huoneistoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit, joiden data siirtyy langattomasti pilvipalveluun. Tekoäly analysoi datan ja lähettää muutaman minuutin välein uuden ohjaussignaalin lämmitysjärjestelmälle.
 

As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen ja Fortumilta Anne Salonen ovat tyytyväisiä palvelun käyttöönottoon taloyhtiössä.As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen ja Fortumilta Anne Salonen ovat tyytyväisiä palvelun käyttöönottoon taloyhtiössä.

Fortumin SmartLiving on jo tasoittanut huoneistojen välisiä lämpötilaeroja taloyhtiössämme

As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 on Matinkylässä sijaitseva, vuonna 2003 valmistuneen, kahden talon ja 42 asunnon kerrostaloyhtiö. Yhtiöllä on Fortumin kaukolämpöliittymä, jonka kautta myös asuinrakennusten alla sijaitsevat autohallit lämpenevät.

- SmartLiving alkoi kiinnostaa meitä miettiessämme, miten alentaisimme lämmönkulutusta ja samalla parantaisimme asumismukavuutta. Tekoälypohjainen ratkaisu oli suora vastaus toiveisiimme, As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen sanoo.

- Olemme saaneet tasattua useimpien huoneistojen lämpötiloja SmartLiving-järjestelmän avulla. Vielä löytyy kuitenkin muutamia asuntoja, joiden osalta täytyy tehdä lämpötilan säätöä taloyhtiössämme. Yksi iso etu tässä on se, että näen nyt kaikkien huoneistojen lämpötilat omalta koneeltani ja on helpompi tätä tietoa vasten tehdä parannustoimenpiteitä. Toimenpiteiden vaikutus näkyy myös heti, eikä sitä tarvitse arvailla.

- On vielä vaikea sanoa mitä vaikutuksia järjestelmällä on kustannuksiimme. Tavoitteena on, että lämmityskustannukset laskevat, asuinviihtyvyys paranee ja sisäolosuhteista tulee terveellisemmät, summaa Timo Jokinen. Ainakin pientä säästöä on jo tullut keskilämpötilan alenemisesta ja toivottavasti ennakoinnin myötä myös tehomaksua saadaan alas.
 

RP8A trendi

Taloyhtiössä on vuosina 2015– 2017 toteutettu useita pienehköjä hankkeita, joiden tavoitteena on ollut energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantaminen. Näitä ovat Jokisen mukaan olleet muun muassa ulkovalaisimien elohopealamppujen vaihto LED-lampuiksi, lämpimän käyttöveden kiertopumpun ja autohallin lämmöntalteenottopiirin pumpun vaihto taajuusmuuttajakäyttöiseksi, hanojen vakiovirtausventtiilien ja vesipihien suihkujen asentaminen sekä korvausilmaventtiilien vaihto tuloilmaikkunaventtiileiksi.

- Toimenpiteillä ja valistuksella kiinteistösähkön kulutus on taloyhtiössä pudonnut noin 40 %, lämmönkulutus noin 20 % ja vedenkulutus noin 16 %.

Taloyhtiö kuuluu jo nykyisellään energiatehokkuudessa rakennusajankohtansa parhaimmistoon. SmartLivingin myötä odotamme kustannusten laskevan entisestään.

Lue lisää www.fortum.fi/smartliving

 

Jätä yhteydenottopyyntö SmartLiving -järjestelmästä


 
Julkaistu
19.3.2018