Viisi syytä tehdä radonremontti

Noin puolet tavallisen suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin sisäilman radonista. Pitkäaikainen altistuminen radonille lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 300 henkilöä saa vuosittain radonaltistukseen liittyvän keuhkosyövän. Tupakoitsijoilla radonista aiheutuva riski on paljon suurempi kuin tupakoimattomilla.


Radonremontin tarve on syytä selvittää:

  1. jos radonarvo on mitatessa yli 400 Bq/m³.
  2. jos naapurustossa on tehty radonremontteja.
  3. jos talossasi ei ole valmiina radonputkistoa tai tuulettuvaa alapohjaa.
  4. koska korkea radonpitoisuus lisää olennaisesti keuhkosyövän riskiä.
  5. koska radon kertyy elimistöön koko eliniän ajan ja näin lasten altistuminen sille lisää heidän sairastumisensa riskiä olennaisesti.

Uponorin kehittämä radonratkaisu perustuu radonkaasun imemiseen rakennuksen alapohjan alta turvallisesti ja hallitusti pois. Ratkaisu on tehokas, jonka todistavat mittaustulokset remontin jälkeen. Järjestelmä asennetaan päivässä ilman koko pihan auki kaivamista.Uponorin kehittämä radonratkaisu perustuu radonkaasun imemiseen rakennuksen alapohjan alta turvallisesti ja hallitusti pois. Ratkaisu on tehokas, jonka todistavat mittaustulokset remontin jälkeen. Järjestelmä asennetaan päivässä ilman koko pihan auki kaivamista.

Koti on lapselle turvapaikka, jossa lapsi saa eväät terveeseen ja turvalliseen elämään.  Lapsen tulo muuttaa elämää ja kotia. Selvittämällä ja korjaamalla kotisi sisäilman radonasiat, turvaat lapsesi radonturvallisen kodin ja autat vähentämään riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonin aiheuttaman säteilyn vaikutukset kertyvät koko eliniän ajan, joten mitä aikaisemmassa vaiheessa radonaltistus voidaan torjua, sen paremmin suojaudutaan terveysriskeiltä.

Radonin korkeat määrät ovat alueellisia ja jos naapurustossasi on tehty radonremontteja, on hyvä syy varmistaa kotisi radonpitoisuus ja tehdä tarvittaessa remontti.

Radonremontti on selkeä etu talon myyntivaiheessa ja nostaa asunnon jälleenmyyntiarvoa ja radonkorjauksesta aiheutuvat kulut oikeuttavat työn osalta kotitalousvähennykseen.
 

Ennen remonttia varmistetaan mittauksella

remontin tarve

Radonin määrän mittaukseen voi tilata STUKilta  (Säteilyturvakeskus) radonmittauspurkin. Vaihtoehtoisesti esim. Uponorilta voi tilata suuntaa antavan pikamittauksen. Uponor KOTI radonremontissa varmistetaan aina ensin remontin tarve mittaamalla (ellei mittausta ole vielä tehty) ja remontin jälkeen mitataan uudestaan ja varmistetaan, että arvot ovat laskeneet.

Miksi kannattaa toimia heti?

Mittausaikaa vielä jäljellä

Radonmittaus kannattaa tehdä silloin, kun maa on roudassa, sillä silloin radonin arvot ovat korkeimmillaan. Paras mittausaika on siis joulukuu-huhtikuu. Remontti kestää vain 1-2 päivää, jonka jälkeen tehdään tarkistusmittaus ja varmistetaan, että radonin määrä on tippunut sallittuun arvoon.

Urakoitsijoita helpommin saatavilla

Kun radon remontin teettää ennen kesän rakennussesonkia, voi urakoitsijoita olla helpommin saatavilla.
 

Jätä yhteydenottopyyntö radonremontista


 
Julkaistu
19.2.2018