• Etusivu
  • LVI

Miten säästän lämmityskustannuksissa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.02.2019
20182_51668.jpg

Jääpuikot voivat olla merkki yläpohjasta karkaavasta hukkalämmöstä.

Lämmityskustannuksissa säästäminen on järkevää ja kannattavaa. Miten säästöä sitten voi saavuttaa? Lämmityskulut muodostuvat kulutusmäärästä ja energian hinnasta. Säästöä voidaan saavuttaa nopeasti ja ajan myötä – ilmaiseksi ja investoimalla.

Nopeaa säästöä ilman kustannuksia:

Maksatko liikaa sähköstäsi?

Erityisesti sähkölämmittäjä voi saavuttaa säästöä nopeasti ja ilman kustannuksia. Tarkista sähköenergiasi hinta ja vertaa sitä vallitsevaan markkinahintaan, niin näet, maksatko liikaa sähköstäsi. Tee uusi edullisempi sähkösopimus, niin saavutat säästöä nopeasti ja ilman kustannuksia.

Info

Info

Hyvä tietää sähkön hinnasta:

  • Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on yleensä kalliimpi hinta, kuin määräaikaisissa kiinteähintaisissa sopimuksissa.
  • Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinta voi muuttua, mutta sopimuksessa on mahdollista vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla.
  • Kaksiaikamittauksissa on halvempi ja kalliimpi hinta. Vaihtoehto on kannattava silloin, kun pystyy ohjaamaan kulutustaan selkeästi enemmän siihen aikaan, kun hinta on halvempi. Jos kulutus on hyvin tasainen molempina aikoina, voi yleissähkön hinta tulla edullisemmaksi.
  • Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain ja voi halvimmillaan olla reilusti alle yleissähkön hinnan. Merkittäviä säästöjä voi saavuttaa ohjaamalla kulutustaan päivittäin halvimpiin tunteihin. Pörssisähkön hinta voi kuitenkin hetkittäin nousta moninkertaiseksi. Tällaisia aikoja ovat mm. joulu ja pakkaskaudet.
  • Sähköyhtiöillä on useita eri hintoja. Jos näet omalla sähköyhtiölläsi edullisen tarjouksen, se ei automaattisesti tarkoita, että oma hintasi olisi yhtä edullinen. Kannattaa siis selvittää oma hinta ja se, onko sinulla mahdollisuus sopia parempi sopimus yhtiösi kanssa. Yhtiötä voi myös vapaasti vaihtaa, mikäli voimassa oleva sopimus ei sisällä määräaikarajoitetta.

Katso tästä kilpailutetut sähkötarjoukset

Lämmitätkö liikaa?

Toinen nopea ja veloitukseton tapa säästää lämmityskustannuksissa on pudottaa tavoitelämpötilaa. Suositeltava sisälämpötila on 20 – 21 astetta. Makuuhuoneisiin suositus on jopa alempi 18 – 20 astetta. Palelemaan ei tarvitse ruveta, mutta nuo viimeiset asteet vaativat enemmän lämpöenergiaa ja nostavat lämmityskustannuksia noin 5 % per jokainen nostettu lämpöaste.

20192_56317.jpg

Säästöä investoimalla:

Kun valitaan ratkaisuksi investointi, vaihtoehtojen määrä kasvaa merkittävästi. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi:

  • lämmöneristyksen parantaminen
  • lisälämmönlähteen hankkiminen
  • lämmitysjärjestelmän tai lämmönsäätöjärjestelmän parantaminen
  • aurinkopaneelien hankkiminen
  • Ilmanvaihdon lämmöntalteenotto
  • Ikkunoiden ja ovien uusiminen

Lämmöneristyksen parantaminen

Lämmöneristyksen parantamisella voidaan säästää energiankulutuksessa. Tehokkain ja usein helpoin tapa on lisälämmöneristää yläpohja. Yläpohjan lisälämmöneristys puhallusvillalla on nopea ja helppo tapa pienentää lämmityskustannuksia ja investointi maksaa itsensä takaisin ajan myötä. Toisaalta, jos talon julkisivu uusitaan, on lähes poikkeuksetta järkevää parantaa myös ulkoseinien lisälämmöneristystä.

Katso myös lisätiedot ja tarjous puhallusvillasta

Lisälämmönlähteen hankkiminen

Perinteisesti omakotitaloissa lisälämmönlähteenä on käytetty tulisijaa. Se lisäksi ilmalämpöpumput ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Ilmalämpöpumpulla voidaan saavuttaa merkittävää säästöä varsin lyhyessäkin ajassa.

Lisää ilmalämpöpumpuista ja valinnasta

LVI
sähkö
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
20221_76652.jpg
Uusi superohut lämmitin soveltuu lattiaan ja seiniin
VTT:n tutkimustiimi on kehittänyt ohuen, joustavan ja muovittoman lämmittimen, joka voidaan integroida esimerkiksi laminaattiin tai muovimattoon. Se toimisi myös pintojen desinfiointiin.
Kollaasi rintamiestalon remonttikuvia
Rintamamiestalon sisäpuolen remontoinnin hinta
Rintamamiestalon remontti voi aiheuttaa epävarmuutta, mutta oikeilla toimenpiteillä se voidaan toteuttaa onnistuneesti. Tässä artikkelissa käymme läpi viisi yleisintä remonttia sisätiloissa sekä suurimpia korjausvirheitä. Remonttien toteutuksessa kannattaa ottaa huomioon tilojen nykykunto. Remontointi aloitetaan huonoimmassa kunnossa olevasta tilasta.Hyvä on muistaa, että esimerkkihinnat kattavat tyypillisimmät tapaukset, mutta kaikki kohteet eivät tälle välille mahdu. Kustannuksiin vaikuttaa myös kohteen kunto ja materiaalivalinnat mukaan sekä oman ja teetetyn työn suhde.
20221_76576.jpg
Lämpöpumppu toimii sähkökuorman tasaajana, kun virtavahdit on kytketty
Yhä tärkeämmäksi tullut sähkökuormanhallinta on ollut jo pitkään vakiovarusteena lähes kaikissa NIBEn lämpöpumppumalleissa. Virtavahtien kytkemistä kannattaa suositella asiakkaille lämpöpumpun asennuksen yhteydessä, sillä pieni lisätyö tuo suuren hyödyn.
51_P_28939.jpg
Kiinteistöalalle uusi energiatehokkuussopimus
10.12.2009 allekirjoitettiin uusi Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus 2010-2016, jonka tarkoituksena on vähentää rakennusten energian kulutusta ja päästöjä. Puitesopimuksen allekirjoittivat ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry. Vuoden 2010 alusta astuu voimaan myös vuokra-asunto-yhteisöjen toimenpideohjelma, johon sitoutuu ensivaiheessa yhdeksän toimijaa."Uusi sopimus on hieno osoitus energiatehokkuuden parantamisen eteen tehtävästä pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. Energiatehokkuussopimuksessa ministeriöt ja ammattimaiset kiinteistönomistajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja toimiin energiatehokkuuden edistämiseksi", asuntoministeri Jan Vapaavuori toteaa. Ensimmäinen kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen liittyvä toimenpideohjelma on tehty vuokra-asuntoyhteisöille. Siihen liittyivät tänään Asuntosäätiö, Espoonkruunu, Helsingin kaupungin asuinkiinteistöyhtiöt, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Mikalo Oy, SATO, Suomen Asumisoikeus, VAV ja VVO. Seuraavaksi selvitetään mahdollisuutta kehittää toimenpideohjelma toimitiloille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton