Ilmalämpöpumppu tuo merkittävää säästöä sähkölämmittäjälle

Talvikuukausina koti kaipaa usein lisää lämpöä – nopeasti, tehokkaasti ja mielellään myös edullisesti. Ilmalämpöpumppu onkin tässä tarkoituksessa hyvä valinta lähes taloon kuin taloon. Erityisen suosittu se on sähkölämmitteisten talojen lisälämmönlähteenä.

Ilmalämpöpumpulla säästät vuosittain lämmityskustannuksissa sekä tarvittaessa jäähdytät sisäilmaa. Ilmalämpöpumpulla säästät vuosittain lämmityskustannuksissa sekä tarvittaessa jäähdytät sisäilmaa. 

Miksi ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu on melko edullinen investointi ja tuottaa lämpöä hyvällä hyötysuhteella, mutta se toimii lisälämmönlähteenä ja tarvitsee rinnalleen päälämmönlähteen. Ilmalämpöpumppua voi käyttää myös viilennykseen. Pumpun hintaan vaikuttavat muun muassa teho, ominaisuudet, ulkonäkö ja laatu.

Lue myös: Lämpöä 1850-luvun rakennukseen ilmalämpöpumpuilla

Vesikiertoiseen lämmönjakoon siirtyminen mahdollistaa maalämmön tai ilma-vesilämpöpumppulämmityksen, mutta mikäli suorasähkölämmitteisessä talossa halutaan säästöjä nopeasti ja pienellä investoinnilla, ilmalämpöpumppu on sopiva lämpöpumppuvaihtoehto lämmityskulujen pienentämiseen.

Sähkö- tai öljylämmitteisen talon lämmityslaskussa voidaan säästää ilmalämpöpumpun avulla merkittävästi. Kun ilmalämpöpumpun vuosihyötysuhde (SCOP) on yli 5, kuten GENERAL KH09 -mallissa, lämpöpumppu viisinkertaistaa sähköenergian lämmöksi.

+ edullinen hankkia ja käyttää lämmittämiseen
+ voidaan myös käyttää viilennykseen
+ puhdistaa huoneilmaa

GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumput on suunniteltu pohjoisen vaativiin oloihin.GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumput on suunniteltu pohjoisen vaativiin oloihin.

Kuka ilmalämpöpumpun asentaa?

Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa lähes millaiseen taloon tai huvilaan tahansa. Yhtiömuotoisissa kodeissa (esimerkiksi rivi- ja kerrostaloissa) yhtiöt voivat asettaa ehtoja ja rajoitteita laitteen asennukselle.

Pumpun asentaa ammattilainen. Se luokitellaan kylmälaitteeksi, jolloin asentajalla tulee olla pätevyys. Ilmalämpöpumpun takuun ehtona on yleensä, että laitteen on asentanut alan ammattilainen. Myös vahinkotilanteissa, kuten vesivahingossa ja tulipalossa, vakuutusyhtiö saattaa kieltäytyä korvaamasta itse asennetun pumpun aiheuttamaa vahinkoa. Virheellisesti asennettu ilmalämpöpumppu ei myöskään toimi toivotulla tavalla.

Ilmalämpöpumpun asentaa aina ammattilainen.Ilmalämpöpumpun asentaa aina ammattilainen.

Miten ilmalämpöpumppua huolletaan?

Ilmalämpöpumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein, käyttöolosuhteista riippuen. Ulkoyksikön päälle kertyneet roskat kannattaa puhdistaa ja pakkasilla huolehtia, etteivät sulamisvedet pääse jäätymään korkeaksi keoksi pumpun eteen. Pumppu tulisi huollattaa myös ammattilaisella noin 1–4 vuoden välein. Ilmalämpöpumpun asennuksesta ja huollosta voi tehdä kotitalousvähennyksen.

Katso video ilmalämpöpumpun kunnossapidosta >>>

Löydä omaan kotiisi sopiva ilmalämpöpumppu

Kun hyödynnät ulkoilman energiaa ilmalämpöpumpun avulla, voit lämmittää tai viilentää kotisi kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti sekä saada täydellisen sisälämpötilan vuodenajasta riippumatta.

GENERAL NORDIC -malliston ilmalämpöpumppumallit KH ja KM tuottavat lämpöä jopa -30 asteen pakkasessa. Ne on tehty tuomaan säästöä suorasähkö- ja öljylämmitystaloihin. Lisäksi valikoimasta löytyy viilennysmalli KMCC, joka sopii muun muassa kerros-, rivi- tai pientaloasuntoon helteiden helpottajaksi, kun lämmityksestä huolehtii esimerkiksi poistoilmalämpöpumppu tai kaukolämpö. GENERAL-ilmalämpöpumput ovat erittäin hiljaisia sekä sisällä että ulkona, ja laitteilla on 5 vuoden takuu.

NIBE auttaa sinua mielellään sopivan lämpöpumpun ja asennusliikkeen löytämisessä.


Lähteet: Motiva, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, laitevalmistajat ja jälleenmyyjät.

 
Päivitetty
25.1.2023