Näin rakennettiin allergiavapaa talo

Sisäilmaongelmien, allergiaoireiden ja monikemikaaliyliherkkyyksien yleistyminen vaikuttaa yhä enemmän rakentamisen trendeihin. Materiaalien alkuperän ja puhtauden arvostus on lisääntynyt rakentajien keskuudessa.

Monikemikaaliyliherkkyydestä sekä home- ja kosteusvauriosairauksista kärsivälle perheelle rakennettiin terveellinen ja turvallinen koti Klaukkalaan, jonka rakentamisessa oli mukana myös Sovella@home. Tässä Päivi ja Kai Lempiäisen tarina.

Tavoitteena vähäpäästöinen, terveellinen ja turvallinen koti

Rakennushankkeen suunnittelu käynnistyi kesäkuussa 2016 ja rakentaminen aloitettiin vielä saman vuoden lokakuussa. Lempiäiset pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa marraskuussa 2017.

Allergia- ja sisäilmaoireet loivat rakentamiselle ja rakentamisessa käytettäville materiaaleille tiukat vaatimukset. Hyviksi rakennusmateriaaleiksi pariskunta listaa yksiaineiset materiaalit, puun, lasin ja kiven. Se, mikä tuote sopi käytettäväksi heidän rakennusprojektissaan vaati jatkuvaa ratkaisujen, materiaalien ja tutkimustulosten etsimistä sekä havaintojen tekemistä aistinvaraisesti. Tiukkojen vaatimusten vuoksi rakentajat eivät kuitenkaan joutuneet tinkimään juuri mistään talolle asettamistaan toiveistaan.

Hankkeessa käytetyissä tuotteissa kiinnitettiin huomiota
rakennusmateriaalien päästöluokitukseen.

M1-luokitus on tarkoitettu asuin- ja työhuoneissa käytettävien materiaalien luokittelua varten ja kertoo vähäpäästöisyydestä. Luokituksessa rakennusmateriaalit jaetaan kolmeen luokkaan, joista M1 on paras. Saadakseen merkin käyttöönsä tuote on läpäissyt testit puolueettomassa laboratoriossa ja vakioiduissa testiolosuhteissa. Materiaaleista tutkittavia ominaisuuksia ovat esimerkiksi haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC).

Tämän lisäksi perheessä tehtiin "yöpöytä-testejä", joissa materiaalivaihtoehto sijoitettiin omalle yöpöydälle muutamaksi yöksi. Aamulla listattiin materiaalin mahdolliset aiheuttamat oireet, kuten tukkoisuus, kutina, silmien vetistely tai huonovointisuus. Testi ei Lempiäisten mukaan ole yksiselitteinen, sillä jokin raaka-aine saattaa aiheuttaa oireita yhdelle, mutta ei toiselle.

Lempiäisten perheen taloksi valikoitui hirsitalo. Kodin sisäpinnat he viimeistelivät itse.

Vahva suositus Sovella-tuotteille

Käyttämällä M1-luokiteltuja rakennusmateriaaleja Lempiäiset pääsivät kohti puhtaampaa sisäilmaa. Allergiavapaiden materiaalien lisäksi kotimaisuus ja tuotteiden helppo saatavuus olivat useimpien valintojen perusteena.

Sovella-tuotteiden kotimaisuus kiinnitti rakentajien huomion. Säilytysjärjestelmä täytti Lempiäisten raaka-aineille ja materiaaleille asettamat tiukat vähäpäästöisyyskriteerit. Kohteessa asennettiin säilytysjärjestelmäkokonaisuuksia kolmeen vaatehuoneeseen ja varastotiloihin.

Lempiäiset kiittelevät, että Sovella-tuotteista oli saatavilla luotettavasti ja asiantuntevasti tarkat tuote- ja raaka-ainetiedot. Tuotteet olivat saapuessaan tuoksuttomia, eikä niistä aiheutunut oireita. He antavat arvoa myös tuotteiden muunneltavuudelle, keskinäiselle yhteensopivuudelle sekä helpolle asennettavuudelle. Nämä ominaisuudet todettiin erinomaisiksi käytännössä, kun asennusvaiheessa pojan ja tyttären vaatehuoneisiin tarkoitettujen säilytysjärjestelmien osia haluttiinkin vaihtaa keskenään.

Lempiäiset suosittelevat Sovella-säilytysjärjestelmiä samoista allergia- ja sisäilmaongelmista kärsiville.

Sovella laittaa elämäsi järjestykseen.

Ideoi ja toteuta mielesi mukainen säilytysratkaisu vaatehuoneeseen, eteiseen, varastoon ja autotalliin.

Mitä tuotteita tarvitsen?

Suunnittele tilasi itse

Katso lähin Sovella-jälleenmyyjäsi


Haluaisitko maksuttoman esitteen? ​​​​​​​
​​​​​​​Tilaa alla olevalla lomakkeella.

Esimerkkikokonaisuuksia kodin eri säilytystiloihin, vinkkejä säilytysjärjestelmän suunnitteluun, tarkat tuotetiedot ja hinnasto.


 
Julkaistu
29.1.2018