Moninkertainen hybridi lämmittää varmasti

Marja ja Erik Eklund ovat asuneet Turussa tilavassa puolitoistakerroksisessa omakotitalossa vuodesta 2000 asti. Taloa on huollettu säännöllisesti – erityistä huomiota on kiinnitetty joustavaan ja ympäristöä säästävään lämmitysjärjestelmään.
 

hybridi2

Kun talo nousi 18 vuota sitten harjakorkeuteen, lämmitysjärjestelmän perustana oli öljy. Sitä täydensi varaava takka. Vuonna 2003 kokonaisuus täydentyi ilmalämpöpumpulla ja kolme vuotta myöhemmin Eklundien talon katolle ilmestyivät aurinkokeräimet. – Öljynkulutus pieneni noin 300 litraa vuotta kohden. Aurinkolämmöstä on iso ilo: keräimet on yhdistetty vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään ja ratkaisu on sekä vähäpäästöinen että helppohoitoinen, sanoo Eklund.

Laitteita riittää, mutta niillä on keskusteluyhteys

Syksyllä 2015 oli ilma-vesilämpöpumpun vuoro. Jämä Moon 9 -pumpun ja Jämä MCU 40 -ohjausjärjestelmän toimitti Kaukora, joka oli toimittanut myös aiemman saneerauksen aurinkolämpöratkaisun. – Tavoitteena oli kutistaa öljynkulutusta entisestään. Ennen ilmavesilämpöpumpun asennusta öljyä kului noin 1800 litraa vuodessa. Ilmavesilämpöpumpun myötä kulutus laski hurjasti: öljyä meni viimeisen vuoden aikana vaivaiset 100 litraa. Talvi oli tosin erittäin lämmin ja vain muutamana päivänä oli kipakkaa pakkasta.

Aiemmin asennetut lämmitysratkaisut ovat yhä voimissaan: takka luo lämmintä tunnelmaa syksyn hämärään ja aina kun puuta poltetaan, myös ilmalämpöpumppu on mukana pelissä. Se kierrättää kätevästi lämmintä ilmaa myös ylimpään kerrokseen. Öljy hoitaa lämmöntuoton pakkaskelillä, ja kun elohopea on yli -20 asteessa, ilmavesilämpöpumppu ottaa vetovastuun.

Energiankulutuksen pieneneminen ei perustu pelkästään valittuihin lämmönlähteisiin. Eklundit huoltavat kotiansa ennakoivasti, mikä tarkoittaa sitä, että vuosittaisista kattila- ja poltinhuolloista ei tingitä ja aurinkokeräimet pidetään puhtaina. – Ei kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Vuosittain saatava kotitalousvähennys on hyvä mittari sille, mitä kulloinkin uusitaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että jo pienelläkin vuosittaisella investoinnilla talon arvo nousee ja jälleenmyyntihinta samoin.
 

hybridi1

Sähkönkulutus kohtuullisella tasolla

Kun saneerausten kanssa etenee vaiheittain, on myös helpompi pysyä ajan tasalla alan hinta- ja trendikehityksestä. Kaikkein uusinta teknologiaa voi tarkkailla muutaman vuoden, kunnes saa riittävästi tietoa ja kuulee käyttökokemuksia.

Eklundien ovella on käynyt useampi lämmitysjärjestelmätoimittaja. Myös maalämpöä on tarjottu. Öljyn hinnan ollessa näin alhainen ei ole mitään syytä ryhtyä kalliimpaan maalämpöinvestointiin kaivoineen. – Olen varma, että tällä nykyisellä hybridiratkaisulla mennään vielä pitkään.

Marja ja Erik Eklundin kodissa myös estetiikka on tärkeää: aurinkokeräimet on asennettu niin, että ne eivät juuri katosta erotu, talo verantoineen on symmetrinen ja hyvin hoidettu ja pisteenä iin päälle myös ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö on saanut suojakseen talon ilmeeseen sointuvan katoksen. Sisällä pinnat on jo maalattu useampaan kertaan, ulko-ovet on eristetty ja olohuoneen kaunis kattoikkuna on superlujaa Velux-lasia. Hormit nuohotaan vuosittain.

Ainoa, mitä menee enemmän kuin ennen ilma-vesilämpöpumppusaneerausta, on sähkö. Ja se tiedettiin, että pumppu vie aina omansa. – Paiallinen energia yhtiö tarjoaa asiakkailleen reaaliaikaisen energianseurannan, josta näkee halutessaan päivän, viikon, kuukauden, vuoden tai jopa viideen vuoden kulutuksen. Vuoden aikana sähköä kuluu koko talossa nyt noin 13 000 kWh. Mielestäni se on varsin kohtuullista näin isossa talossa, toteaa Erik Eklund.

Lähde: Lämmöllä -lehti 1/2017

Järkevä ratkaisu öljylämmityksen rinnalle

  • Rinnakkaislämmityksen etu on, että käyttöön voidaan aina ottaa vuodenaikaan sopivin ja edullisin lämmitysmuoto.
  • Talven pakkasilla öljy on turvallinen ratkaisu, ja lauhempina loppusyksyn ja alkukevään kuukausina lämmitys hoituu ilma-vesilämpöpumpun avulla.
  • Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan tuottaa energiaa hyvällä hyötysuhteella lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuotantoon varsinkin pakkaskauden ulkopuolella ja aina –15 oC:een pakkaseen asti.
  • Auringosta saadaan noin puolet siitä energiasta, mitä vuoden aikana tarvitaan lämpimän käyttövedentuottamiseen. Tällöin vuosittainen säästö on noin 250-300 litraa öljyä verrattuna tavalliseen öljylämmitykseen.
  • Öljylämmityksen rinnalle sopii hyvin myös puu, jota voidaan käyttää polttoaineena hybridikattiloissa.

Opas hybridilämmityksen suunnitteluun
 
Päivitetty
23.1.2018