Rivitaloyhtiön lisäeristys puhallettiin talkoilla

Vantaalaiseen rivitaloyhtiöön uusi yläpohjan lisäeristys puhallettiin kätevästi talkoilla. ISOVER InsulSafe® ostettiin paikallisesta rautakaupasta ja samalla vuokrattiin myös ISOVERin Pienpuhalluskone. Aikaa koko projektiin kului vain neljä tuntia.

Vantaalaisessa rivitaloyhtiössä hoidettiin yläpohjan lisäeristys talkoilla itse kesällä 2017. ISOVER InsulSafe –puhallusvilla puhallettiin talkoilla.Vantaalaisessa rivitaloyhtiössä hoidettiin yläpohjan lisäeristys talkoilla itse kesällä 2017. ISOVER InsulSafe –puhallusvilla puhallettiin talkoilla.

Puhallusvilla on erinomainen keksintö. Se on tehokas yläpohjan lämmöneriste – ainakin jos se saa olla rauhassa paikallaan. Pihapiirin linnut ja oravat nimittäin tilaisuuden saadessaan käyttävät sitä mielellään omien pesiensä vuoraamiseen. Ajan mittaan vorot voivat verottaa yläpohjan lämmöneristävyyttä melkoisesti.

Näin oli käynyt Resedakujalla Vantaalla, jossa vuonna 1990 valmistuneessa neljän asun-non rivitaloyhtiössä yläpohjan lisälämmöneristys nousi puheenaiheeksi jo muutama vuosi sitten. Talontakaisen upean kuusiaidan asukkien pesänrakennushankinnat olivat selvästi ylittäneet jo sietorajan. "Kuusien juurilla näkyi säännöllisesti villatuppoja ja avointen käyttöullakoiden kautta puhallusvillan katoamisen saattoi kyllä aivan omin silminkin todeta", talo-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikael Träskelin kertoo.

Yläpohjan lämmöneristyskerroksen ohenemisella on melkoinen vaikutus asumismukavuuteen, rakennuksen energiatehokkuuteen ja tietysti lämmitysenergialaskuihin.
 

Mikael Träskelin suosittelee yläpohjan puhallusvillalisäeristystalkoita rivitaloyhtiöille. ”Se sujuu yllättävänkin nopeasti, helposti ja ennen kaikkea siististi.”Mikael Träskelin suosittelee yläpohjan puhallusvillalisäeristystalkoita rivitaloyhtiöille. ”Se sujuu yllättävänkin nopeasti, helposti ja ennen kaikkea siististi.”

Yhteinen projekti

Rakennusaikaisten rakennusmääräysten mukaan rivitalon yläpohjassa on ollut 250 mm kerros puhallusvillaa, mutta Mikael Träskelin arvelee, että vuosien mittaan määrästä oli kadonnut jo kolmannes eläinnaapureiden rakennuspuuhiin. Lisäeristäminen oli siten todellakin enemmänkin kuin ajankohtaista ja jo puhalluseristepaksuuden palauttaminen alkuperäiseen määrään vaikuttaisi sähkölämmityslaskuihin selvästi. "Nykyisinhän yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta, jos se on mahdollista sinne saada", Mikael Träskelin huomauttaa.

Pienessä taloyhtiössä on hyvä yhteishenki, joten lisäeristysprojektistakin keskusteltiin yhdessä. Mikael Träskelinillä oli muistikuvia vuosikymmeniä sitten seuraamastaan yläpohjan puhallusvillaurakasta, jossa koko ympäristö peittyi harmaaseen villapölyyn.

”ISOVERIN videosta ymmärsin kuitenkin, että ajat ovat muuttuneet. ISOVER InsulSafen puhaltaminen ei olekaan sotkuista eikä hankalaa, vaan käy videon perusteella pölyttömästi ja kätevästi. Ja pienpuhalluskoneenkin saa kätevästi vuokrattua rautakaupasta.”

Taloyhtiössä päätettiinkin toteuttaa hommat talkoilla seitsemään pekkaan. ”Yläpohja on kohtuullisen kokoinen, joten uskoimme selviävämme puhallusurakasta videon neuvoja noudattamalla itsekin.”
 

Katso video pienpuhalluskoneen käytöstä:

Nopea ja helppo homma

Puhallusprojekti sujuikin yllättävänkin helposti. Alun perin Mikael Träskelin oli ajatellut, että kunkin asunnon yläpohjan puhaltamiseen menisi yksi ilta. Arvio ei aivan pitänyt kutinsa.

Tontille tuodut 20 puhallusvillasäkkiä siirrettiin kunkin asunnon eteen. Verkkovirralla toimiva pienpuhalluskone seisoi vuorollaan jokaisen asunnon edessä. Käynti käyttöullakolle sijaitsee asuntojen eteisessä ja sitä kautta ylös vietiin puhallusputki ja ohjauskaapeli puhaltajaa varten. Alhaalla joku talkoolaisista syötti villaa puhalluskoneeseen.

Villaa puhallettiin silmämääräisesti saman verran jokaiseen paikkaan ja koko talon yläpohja oli lopulta puhallettu neljässä tunnissa,

Mikael Träskelin vakuuttaa, ettei työ todellakaan ollut sotkuista. ”Puhallusvilla ei juurikaan pölyä, mutta koska yläpohjassa voi olla muuta pölyä, vanhaa pölyävää puhallusvillaa ja eläinten jätöksiä, jota ilmavirta pöllyttää, hengityssuojaimia on kyllä syytä käyttää.”
 

Ullakolle päästään jokaisen asunnon eteisestä. Puhalluskone seisoi oven edessä ulkona ja puhallusletkut vedettiin suoraan ylös.Ullakolle päästään jokaisen asunnon eteisestä. Puhalluskone seisoi oven edessä ulkona ja puhallusletkut vedettiin suoraan ylös.

Säästöjä ja mukavuutta tiedossa

Talkoot pidettiin elokuussa 2017, joten varsinainen ensimmäinen lämmityskausi on vielä edessä. Paksumman puhallusvillakerroksen tarkkaa vaikutusta sähkölaskuun ei vielä voi kertoa, mutta asumismukavuuden lisääntymisen on jo voinut huomata. Katon rajasta ei enää vedä. Ääntä hyvin eristävän ISOVER InsulSafe®:n ansiosta, sateen ropinakaan ei enää häiritse päiväunia.

Mikael Träskelin sanoo, että hän suosittelee talkoilla puhaltamista lämpimästi. Työ sujuu helposti ja sutjakasti.
 

Puhallusvillasäkit ostetaan rautakaupasta. ISOVERIN verkkosivuilta löytyy myös tieto rautakaupoista, joista pienpuhalluslaitteen saa vuokrata.Puhallusvillasäkit ostetaan rautakaupasta. ISOVERIN verkkosivuilta löytyy myös tieto rautakaupoista, joista pienpuhalluslaitteen saa vuokrata.

Lisäeristäminen kannattaa

ISOVERin Puhallusvillan myyntipäällikkö Mika Pulkkisen mukaan jo 1980-2000-luvulla rakennettujen talojen yläpohjan eristystä kannattaa lisätä, jos vain rakenteet antavat myöten. ”Yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta. Puhalluseristämällä lisäeristäminen on vaivattominta, yksinkertaisinta ja kustannustehokasta”, hän painottaa.

Pienpuhalluskoneella lisäeristyksen voi tehdä kätevästi tietysti myös omakotitalon yläpohjaan, eristää kokonaan uuden autotallin tai omakotitalon yläpohjan. ”Valmista eristystä syntyy 10-15 m3 tunnissa”, Mika Pulkkinen kertoo.

Toki puhallusvillaa saa myös paikalleen asennettuna, jolloin sen puhaltaa ISOVERin valtuuttama ja VTT:n sertifioima ammattipuhaltaja. 

Nyt se on helppoa: tarjouspyyntö lähimmille alueesi puhallusvillaurakoitsijoille

Puhallusvillan hankkiminen ja asentaminen on tehty helpoksi. Puhallusvillaa.fi-sivustolla tavoitat lähimmät urakoitsijasi koko Suomen kattavasta urakoitsijaverkostosta.

750 Puhallusvilla

ISOVER InsulSafe® on pääosin kierrätyslasista Suomessa valmistettua yläpohjien lämmöneristettä. ISOVER InsulSafe® -eriste sopii sekä uudisrakennuksien, että vanhojen rakennusten lisälämmöneristykseen. Erinomaisen lämmöneristyskyvyn lisäksi InsulSafe -puhallusvilla toimii myös tehokkaana ääneneristeenä. ISOVER InsulSafe® kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1, eli se on palamaton rakennusmateriaali. InsulSafe -eriste asennetaan koneellisesti puhaltamalla.

Teksti: Dakota Lavento

 
Päivitetty
19.3.2018