Olisi alun perinkin pitänyt laittaa alumiinikourut

Jyväskyläläisen perheen omakotitalo valmistui vuonna 1990 komealle rantatontille, jollaisia Jyväskylän seudulla oli silloin vielä tarjolla. Siihen aikaan valittiin sadevesijärjestelmiin paljon muovipinnoitettuja teräspeltirännejä, ja sellaisen myös jyväskyläläinen perhe valitsi. Uudempi asia oli silloin, että rännit sai saumattomina, jolloin rännien puhtaanapito oli helpompaa.

Arvo-alumiinikouru on kestävä.Arvo-alumiinikouru on kestävä.

90 metriä räystäitä

Jyväskyläläisen Jorma Ramstedtien omakotitalossa on yhteensä noin 90 metriä räystäitä, joten rännien ulkonäöllä ja toimivuudella on suuri merkitys. Ramstedt kuvittelikin, että saumattomat rännit olisivat myös pitkäikäisiä ja ulkoapäinkin siistejä

Kourujen vaihto tuli ajankohtaiseksi

– Vanhempani valitsivat sen sijaan jo 1960-luvulla rakennettuun omakotitaloonsa uudet Vesivekin alumiinikourut, heti hieman meidän talon valmistumisen jälkeen. Itse asiassa he ihmettelivät, miksi me valitsimme omaan taloomme peltirännit, Jorma Ramstedt paljastaa.
 
– Meni reilu parikymmentä vuotta, kun taloon asennetut peltirännit alkoivat olla jo puhkiruostuneita. Tuli ajankohtaiseksi miettiä, mitä näille omille kouruille tehdään. Niitä oli jo muutaman kerran korjailtu, vaikka vanhempieni samaan aikaan asennuttamat alumiinikourut olivat edelleen ihan kunnossa.

Vuonna 1990 asennetut peltikourut ruostuivat puhki jo reilussa 20 vuodessa.Vuonna 1990 asennetut peltikourut ruostuivat puhki jo reilussa 20 vuodessa.

– Olin käynyt auttelemassa vanhempiani heidän talonsa kourujen puhdistamisessa ja huomannut, että alumiinikourut todella pysyvät paljon paremmassa kunnossa kuin meidän talon peltirännit, hän toteaa.
 
– Minua oli myös harmittanut se, että rännien ulkopinnat sotkeentuivat eli raidoittuivat. Peltiränneissä oli sisäpuoliset tukirimat, jotka keräsivät roskaa, ja rännit vuotivat reunoilta yli. Tulviva vesi sai aikaan rumia raitoja kourujen ulkopintaan, hän kuvailee.

Ratkaisu löydettiin messuilta

Jorma Ramstedt käväisi Jyväskylän Rakennusmessuilla tutustumaan sadevesijärjestelmien nykytarjontaan, ja siellä oli Vesivekin edustaja esittelemässä alumiinikouruja. Ramstedt pääsi tutustumaan Vesivekin Arvo-alumiinikourujen rakenteeseen. Näissä kouruissa on ulkopuoliset kannakkeet. Ramstedt kertoo ymmärtäneensä silloin, että tämä Arvo-alumiinikourujen muotoilu on juuri sitä mitä hän on kaivannut.
 
– Alumiinikourut kestävät oman kokemukseni mukaan moninkertaisesti sen mitä peltirännit, mutta tämä uusi muotoilu myös vähentää puhtaanapidon tarvetta ja pitää aina kourujen ulkopinnan siistinä eli raidattomana. Vesivekin uudet Arvo-alumiinikourut asennettiin meille heti messujen jälkeen, viime keväänä. Nyt jo tiedän, että puhtaanapidon kannalta nämä ovat paljon helpommat. Ei tarvitse mennä tikkailla katonrajaan ränniä puhdistamaan.
 
– Rännin ulkosyrjällä ei valu vesi, joten sadeveden on pakko tippua kourun ulkopuolisesta jäykisterivasta pois suoraan alas maahan. Nyt kourun ulkosyrjä pysyy raidattomana ja siistinä. Jo vajaan vuoden kokemuksen perusteella voi todeta, että kaikki ne lupaukset, jotka Arvo-alumiinikouruista annetaan, pitävät paikkansa, Jorma Ramstedt kiittää
 
– Olisi alun perinkin pitänyt valita alumiinikourut, mutta silloin rakennusten valmistuessa tuli ajateltua liikaa rännien kertakustannuksia eikä huomioitua asioita niiden kokonaiselinkaaren kautta. Taisi tulla säästettyä väärässä kohdassa. Mutta nyt sadevesijärjestelmän asiat ovat kunnossa. Tuskin minun elinaikanani näitä kouruja tarvitsee enää uusia, hän naurahtaa.

Jorma Ramstedt on tyytyväinen Vesivekin uusiin Arvo-alumiinikouruihin.Jorma Ramstedt on tyytyväinen Vesivekin uusiin Arvo-alumiinikouruihin.

Kruunaa uusi kotisi Arvo-kouruilla

  • Syvän profiilin ansiosta kouruun mahtuu enemmän vettä.
  • Ulkopäärme estää likaisen veden valumisen kourun kylkeä pitkin, ei raitoja!
  • Ulkopuolisten kourunkiinnikkeiden ansiosta puhdistus on helppoa.

Haluan lisätietoa


 
Julkaistu
9.3.2018