• Etusivu
  • LVI

Yleinen harhaluulo kotien ilmanvaihdosta – ihmiset eivät tiedä mitä painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 10.01.2018
20181_51331.jpg

Asunnon hallittu ilmanvaihto tapahtuu venttiilien kautta.

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Monikaan asukas ei ymmärrä, miten heidän kotinsa ilmanvaihto toimii tai onko heillä toimivaa ilmanvaihtoa.

Suomessa on yhä edelleen paljon asuntoja, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa muutamalla satasella. Ainoa este on, että ihmisiltä puuttuu tietoa ilmanvaihdosta.

Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa kodissa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta pitäisi löytyä korvausilmaventtiilit ilmanvaihdon tarvitsemaa korvausilmaa varten. Venttiilit kuitenkin löytyvät arviolta vain miljoonasta asunnosta, ja osassa niistäkin korvausilmaventtiilit on tukittu tai ne ovat rikkinäisiä. Niinpä laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa, joissa ei ole lainkaan ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että meillä puhutaan paljon sisäilmaongelmista.

Muista suodattimet!

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tervetuloa tapaamaan Terveysilmaa Rakenna & Remontoi -messuille osastolle 2 F.

Painovoimainen ilmanvaihto tarvitsee venttiileitä toimiakseen

Ilmanvaihdosta on vaikea kertoa, koska puutteellista ilmanvaihtoa ei välttämättä huomaa ja huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti. Sen sijaan toimiva ilmanvaihto kyllä tuntuu. Hyvä sisäilma näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri.

Painovoimainen ilmanvaihto ymmärretään monesti väärin. Asukkaat kuvittelevat ilman vaihtuvan "luonnollisesti" rakenteiden raoista tai ikkunoiden pielistä. Toimiva painovoimainen ilmanvaihto vaatii toimiakseen venttiileitä siinä missä koneellinenkin ilmanvaihto. Paine-erot asunnon ja ulkoilman välillä pitävät huolen, että korvausilmaventtiileiden kautta ilmaa oikeasti kulkeutuu makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Vastavuoroisesti ilma poistuu keittiössä, vaatehuoneessa, kylpyhuoneessa ja WC:ssä sijaitsevista poistoilmaventtiileistä, poistohormia pitkin katolle – ilman koneita.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa ongelmat korostuvat

1970–1990-luvuilla rakennetuissa asunnoissa oli tapana jättää korvausilmaventtiilit asentamatta energiansäästön nimissä. Taloista haluttiin tehdä tiiviitä. Aiemmilla vuosikymmenillä ilmanvaihtoa varten oli yleensä asennettu seinään rautaluukkuventtiilit, mutta 1970-luvun energiakriisin innoittamana niitäkin poistettiin käytöstä.
Kyseisinä vuosikymmeninä rakennetuissa kiinteistöissä korvausilmaongelmat korostuvat. Rakennuksista löytyy usein toimiva poistoilmanvaihto, mutta korvausilmaventtiilit saattavat puuttua kokonaan tai ne on suljettu asukkaiden toimesta. Tällöin korvaava ilma tulee vääristä paikoista rakennevuotoina, tuoden sisäilmaan ei-toivottuja epäpuhtauksia. Ilman vaihtuminen on myös usein riittämätöntä ja esimerkiksi makuuhuoneisiin ei saada johdettua raikasta, suodatettua ilmaa.

Jotta kotien ilmanvaihto saataisiin oikealle tolalle, ensimmäiseksi pitäisi saada asukkaat ja varsinkin taloyhtiöiden edustajat ymmärtämään ilmanvaihdon toiminta ja erilaisten iv-järjestelmien erot. Yllättävän moni ei tiedä edes sitä, miten oman asunnon ilmanvaihto on järjestetty.

Asukkaan olisi hyvä selvittää miten ilma omassa kodissa vaihtuu, vai vaihtuuko se lainkaan? Ilmanvaihdon toimintaa kannattaa alkaa selvittää makuuhuoneesta. Selvitä, mistä sinne tulee raitista ilmaa ikkunatuuletusta lukuun ottamatta. Jos et keksi, on aika toimia.

Kuka vastaa ilmanvaihdosta?

Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Yleensä terveystarkastajan huomautus isännöitsijälle riittää, eikä edes käyntiä paikan päällä tarvita.

Viranomaiset kyllä kertovat, että ilman tulee vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ratkaisuvaihtoehdoista puhutaan kuitenkin vähemmän. Silloin, kun ratkaisuista puhutaan, tarjotaan yleensä täysin koneellista ilmanvaihtoa, unohtaen kokonaan mahdollisuus toteuttaa ilmanvaihto korvausilmaventtiilien avulla. Koneellinen ilmanvaihto on toki hyvä ratkaisu, mutta hinnaltaan kallis ja joissakin kohteissa erittäin hankala toteuttaa. Painovoimaisen- tai koneellisella poistolla varustetun ilmanvaihdon saattaminen toimivaksi korvausilmaventtiilien avulla on nopeaa ja onnistuu kohteesta riippumatta. Lisäksi se on niin edullista, että remontin takaisinmaksuaikoja ei tarvitse miettiä.

Kuka vastaa taloyhtiön ilmanvaihdon toiminnasta?
Kuka vastaa taloyhtiön ilmanvaihdon toiminnasta?

Ilmanvaihto kuntoon omakotitaloissakin

Ilmanvaihto on huonolla tolalla monissa taloyhtiöissä, mutta parannettavaa on myös omakotitaloissa asuvillakin. On hyvin tavallista, että asukas kertoo avoimesti saavansa korvausilman "lattianraosta", aivan kuin se olisi hyväksyttävä tapa järjestää ilmanvaihto. Pidemmän päälle tämä ei kuitenkaan ole kovin terveellinen tapa elää.

Kun korvausilma johdetaan sisään lattioiden raosta tai vaikkapa postiluukun kautta rappukäytävästä, ei ilman laatu ole lähellekään samaa luokkaa kuin hallitusti hyvällä suodattimella varustetun venttiilin kautta tuodulla ilmalla. Mukana seuraa hajuhaittoja ja terveydelle haitallisia epäpuhtauksia, eikä riittävää määrää korvausilmaa ei voida taata.

Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.
Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.

Venttiilit kampanjahintaan

Nyt on venttiilien asennusaika! Hanki venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta kampanjahintaan!

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

20181_51335.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20151_42090.jpg
Vanhat kanavat käyttöön ilmanvaihtoremontissa
Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Tilaa veloitukseton ilmanvaihtoesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton