• Etusivu
  • Energia

Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.12.2017
201712_51213.jpg

Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.

Pyykinpesussa arvostetaan yleensä eniten puhtautta. Se saavutetaan vaatteesta riippuen yleisimmin joko 40 tai 60 asteen pesuohjelmalla. Energiatehokkuuden kannalta tärkeää on tehokas linkous. Pesukonetta ostaessasi siis kannattaa kiinnittää huomiota energiataloudellisuuden merkinnöistä. Energiamerkintä kertoo kuluttajalle laitteen energian- ja vedenkulutuksesta sekä linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Huomioi kokonaisuus ohjelman valinnassa

Pikaohjelmat ovat yleistyneet pesukoneissa ja lyhyt pesuaika saattaa vaikuttaa energiaa säästävältä. Pikaohjelmassa usein myös linkous on lyhyempi ja pyykki saattaa päätyä märempänä kuivausrumpuun. Tämä tarkoittaa pidempää kuivausaikaa ja samalla suurempaa sähkönkulutusta. Pikaohjelma pyykinpesussa ei siis itsessään tarkoita automaattisesti suurta säästöä energiankulutuksessa vaan kokonaisuus tulee ottaa huomioon kuluja laskiessa.

Optimointia älyteknologialla

Hyvänä puolena nykykoneissa on usein paljon automatiikkaa ja älyteknologiaa, jotka auttavat optimoimaan pesuohjelman kestoa. Pyykkikone saattaa esimerkiksi tunnistaa pyykin määrän ja siten osaa tarvittavan ohjelman keston. Pienenä miinuksena on, että runsaasti teknologiaa sisältävät laitteet ovat yleensä hinnaltaan kalliimpia, joten kuluja kannattaisi arvioida laitteen koko käyttöiän mukaan.

Kuivausrummuissa on eroja

Suuria eroja voi olla myös kuivausrumpujen energiatehokkuudessa. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutukset saattavat olla jopa 50 – 70 % pienemmät verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin. Uusia koneita ostaessa onkin hyvä huomioida näitä asioita. Jokainen fiksu valinta auttaa kuitenkin meitä pääsemään kohti energiatehokkaampaa vaatehuoltoa!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpitovastuun siirtäminen ylläpito-organisaatiolle
Toimenpiteet:Rakennuksen ylläpitovastuu siirtyy tilaajan ylläpito-organisaatiolle vastaanottotarkastuksesta.Vastuuhenkilöt:Valvojat, projektipäällikkö, isännöitsijä tai huollon johtaja.Dokumentit:VastaanottotarkastuspöytäkirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö
Sisäkaton maalaus telalla
Sisäkaton maalaus
Sisäkaton maalauksella saa tilaan kuin tilaan aikaiseksi suuren muutoksen. Sisäkattoon ei useinkaan kiinnitä huomiota, jos se on neutraali, muuhun sisustukseen sopiva ja hyvässä kunnossa. Huonokuntoinen tai huonosti pinnoitettu katto sen sijaan pistää silmään. Ennen sisäkaton maalauksen aloittamista kannattaa tutustua katon maalaamisen perusohjeisiin ja maalaustyössä huomioon otettaviin asioihin.
20217_71496.jpg
Vinkit kotiin asuntomessuilta: pintoja, kiukaita ja takkoja
Jälleen on rakentamisesta ja sisustamisesta kiinnostuneille tullut vuoden kohokohdan aika, Asuntomessut avaavat porttinsa ja messukohteet ovensa 9.7.2021 lähtien aina 8.8.2021 saakka. Tänä vuonna messut järjestetään Lohjan Hiidensalmessa, Lohjanjärven rannalla. Kodit ovat täynnä erilaisia ideoita, joista jokainen messuvieras voi napata ajatuksia myös omaan kotiinsa.Tässä Tulikiven messuvinkit.
20115_25991.jpg
Miten saada painovoimainen ilmanvaihto toimivaksi?
Kysymys:Hei,mietimme uuden hirsirakenteiseen (25 m2) saunamökin painovoimaista ilmanvaihtojärjestelyä, saunatuvan, pesuhuoneen ja saunan. Mökki on talven kylmillään, jolloin sitä ei ole suunniteltu käytettävän.Pitääkö tuvan kiertoilmatakalle tuoda erillinen korvausilmaputki takan alle, koko? Riittäisikö tuvassa pelkkä poisto kiertoilmatakan päällä lähellä harjaa, josta putki katolle esim. automaattiventtiilillä. Toimisiko tämä poisto tulona, kun takkaa lämmitetään? Tupaan ei tule liesituuletinta.Saunan puulämmitteisen kiukaan alle on suunniteltu korvausilmaputken tulo, ja manuaalinen poistoräppänä vastakkaiseen nurkkaan. Onko tämä OK? Viedäänkö poisto katolle vai katonrajasta seinästä läpi (seinä 120 mm). Saunan ja pesuhuoneen oven alla on reilu rako, joten omaa tuloilmaputkea ei varmaankaan pesuhuoneeseen tarvita. Onko pesuhuoneen poisto parempi viedä suihkun kohdilta katolle vai katonrajasta sivuseinästä ulos esim. automaattisella venttiilillä?
20184_52761.jpg
Lattiakaivojärjestelmä, joka mukailee sisustusta
Haluaisitko näyttävän ja tyylikkään pesuhuoneen? Onko mielessäsi jo upeat kaakelit? Olethan muistanut miettiä myös lattiakaivon merkityksen pesuhuoneesi ulkonäölle? Nyt kannattaa unohtaa valkoiset tai metallinväliset ritiläkannet pesuhuoneesi keskellä, sillä Vieser Linen lattiakaivojärjestelmän voit valita vaikka laatoitetulla kansivaihtoehdolla niin, että se on huomaamaton osa pesuhuoneesi lattiaa. Myös harjattu RST-malli soveltuu kylpyhuoneisiin, joihin halutaan ylellinen ja tyylikäs tunnelma.
20228_79273.jpg
Teetkö etätöitä, mutta toimisto puuttuu? Katso 5 vinkkiä keittiön työpisteeseen
Työelämä on muuttunut viime vuosina vauhdilla, ja yhä useampi työskentelee ainakin osittain kotoa käsin. Erilliselle kotitoimistolle ei kuitenkaan ole läheskään aina asunnossa sopivaa tilaa, jolloin luontevin paikka etätyöpisteelle voi löytyä keittiöstä. Lue vinkit, joilla kodin keittiö taipuu entistä monipuolisempaan käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton