Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?

Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.

Woman doing laundry_1920


Pyykinpesussa arvostetaan yleensä eniten puhtautta. Se saavutetaan vaatteesta riippuen yleisimmin joko 40 tai 60 asteen pesuohjelmalla. Energiatehokkuuden kannalta tärkeää on tehokas linkous.  Pesukonetta ostaessasi siis kannattaa kiinnittää huomiota energiataloudellisuuden merkinnöistä. Energiamerkintä kertoo kuluttajalle laitteen energian- ja vedenkulutuksesta sekä linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Huomioi kokonaisuus ohjelman valinnassa

Pikaohjelmat ovat yleistyneet pesukoneissa ja lyhyt pesuaika saattaa vaikuttaa energiaa säästävältä. Pikaohjelmassa usein myös linkous on lyhyempi ja pyykki saattaa päätyä märempänä kuivausrumpuun. Tämä tarkoittaa pidempää kuivausaikaa ja samalla suurempaa sähkönkulutusta. Pikaohjelma pyykinpesussa ei siis itsessään tarkoita automaattisesti suurta säästöä energiankulutuksessa vaan kokonaisuus tulee ottaa huomioon kuluja laskiessa.

Optimointia älyteknologialla

Hyvänä puolena nykykoneissa on usein paljon automatiikkaa ja älyteknologiaa, jotka auttavat optimoimaan pesuohjelman kestoa. Pyykkikone saattaa esimerkiksi tunnistaa pyykin määrän ja siten osaa tarvittavan ohjelman keston. Pienenä miinuksena on, että runsaasti teknologiaa sisältävät laitteet ovat yleensä hinnaltaan kalliimpia, joten kuluja kannattaisi arvioida laitteen koko käyttöiän mukaan.

Kuivausrummuissa on eroja

Suuria eroja voi olla myös kuivausrumpujen energiatehokkuudessa. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutukset saattavat olla jopa 50 – 70 % pienemmät verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin. Uusia koneita ostaessa onkin hyvä huomioida näitä asioita. Jokainen fiksu valinta auttaa kuitenkin meitä pääsemään kohti energiatehokkaampaa vaatehuoltoa! 

 
Julkaistu
25.12.2017