• Etusivu
  • Rakentaminen

Perinne, jota on helppo jatkaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 09.05.2007
201712_51152.jpg

Se mikä vaikutti hyvältä ratkaisulta taloa 80-luvulla remontoitaessa, osoittautuikin vääräksi ratkaisuksi nopeammin kuin asukkaat uskoivat. Oli aika uusia katto. Kun Hannu Myöhänen alkoi valita uutta kattoaan, vaihtoehtoja oli monia. Lopulta hän päätyi toimivaan betonitiilikattoon, joka nosti koko talon ilmettä ja korosti sen omaleimaista luonnetta. Samalla korotettiin katon rakenteita ja saatiin näin lisää tilaa. Hannun lisäksi lopputulokseen oltiin tyytyväisiä laajemmaltikin ja hänen talonsa valittiin edustamaan Suomea kansainvälisessä kattoasennuskilpailussa.

Uusi katto paransi koko talon ilmettä

Hannu Myöhänen löysi oman unelmapaikkansa, rintamamiestalon Luvialta, vuonna 1986, ja siitä lähtien taloa on remontoitu uuteen uskoon välillä enemmän, välillä vähemmän. Yksi ensimmäisiä remontteja oli katon vaihto. Hannu päätti vaihtaa katon 80-luvulla suosittuun asbestikattoon. Tämä vaikutti suorastaan järkivalinnalta, mutta osoittautui myöhemmin täysin muuksi. Jo muutaman vuoden kuluttua katto alkoi oireilla.

Ja nyt, vain parikymmentä vuotta myöhemmin, katto oli monista kohdista rikki ja se piti uudistaa täydellisesti. Nyt Hannu päätti turvautua ammattilaisten apuun, vaikka hänellä itselläänkin on alan osaamista. Hän halusi laatua, ja myös vähän mukavuutta.

Hannu otti yhteyttä Lafarge Roofingin Kai Niemelään (nykyään Ormax), ja he suunnittelivat, kuinka katon saneeraus tulisi toteuttaa. Kävi ilmi, että kattorakenteita kannattaisi korottaa lisätilan saamiseksi talon yläkertaan.

"Kun tarkastelimme taloa, löysimme mielenkiintoisia haasteita. Ei vain ulkonäköön liittyviä asioita, vaan myös tuuletus- ja eristysratkaisuja". Kai ehdotti, että kattoon tehtäisiin eristystä ja tuuletusta parantava alusrakenne.

Hän suositteli divoroll aluskatetta, joka toimii nykyaikaisen urheiluvaatteen tavoin – pitää veden ulkona ja päästää syntyvän kosteuden ulos. Tämä päätös ei ollut vaikea, enemmän mietintää aiheutti, mikä ja minkä värinen kattotiili tulisi valita.

" Halusimme säilyttää talon alkuperäisen luonteen, mutta luoda samalla vaikutelman uudesta. Vietin useamman tovin Lafarge Roofingin (nykyisin Ormax) kotisivuilla eri kattovaihtoehtoja kokeillen. Minulla oli välillä katosta neljä erilaista luonnosta jääkaapin ovessa", Hannu kertoo. "Lopulta valitsimme ruskean Ormax-betonikattotiilen. Kauniin, helpon asentaa ja ennen kaikkea pitkäikäisen. Ajattelin, että tämän jälkeen en enää asenna uutta kattoa tähän taloon."

Tekniset faktat: Kattopaketti: ruskeat Ormax-betonikattotiilet, harjatiilet, reunatiilet ja läpivientitiilet, tikasaskelmat, kiinnikkeet, piipun ympäryspellit ja kattoikkunan pellit. • Aluskate: Divoroll Universal. • Muut kattotarvikkeet: harjakukko!
Tekniset faktat: Kattopaketti: ruskeat Ormax-betonikattotiilet, harjatiilet, reunatiilet ja läpivientitiilet, tikasaskelmat, kiinnikkeet, piipun ympäryspellit ja kattoikkunan pellit. • Aluskate: Divoroll Universal. • Muut kattotarvikkeet: harjakukko!

Kysyimme Hannulta, eikö paino tuottanut ongelmia, sillä betonikattotiilet olivat paljon talon entistä kattomateriaalia painavampia.

"Ei, paino ei ollut ongelma. Kattorakenteita korottaessamme teimme myös joitakin rakenteellisia muutoksia. Laskimme kuormitukset niin, että katto kestää lumikuorman, eikä tässä yhteydessä materiaalin painolla ollutkaan enää kovin suurta merkitystä".

Asennusryhmältä meni alle viikko aluskatteen ja kattotiilien asentamiseen. "Olemme tästä katosta erityisen ylpeitä. Päätimme ilmoittautua mukaan myös "Pohjois-Euroopan vuoden tiilikattoasentaja" -kilpailuun", Kai kertoo. "Minä nostan kavereille hattua", Hannu toteaa. "He selvisivät urakasta jopa sovittua aikataulua nopeammin. Olen huomannut naapureitteni katselevan kattoani ja olen myös nähnyt Kain auton täällä melko usein viime aikoina. Ensi kesänä on varmaan liikettä alueen katoilla." Kai ei sano mitään, mutta hänen leveä hymynsä vahvistaa Hannun epäilyksen.

20075_4951.jpg
20075_4952.jpg

Pelti- tai mineriittikaton vaihtaminen:


Peukalosääntönä on, että useimmat vesikatot voidaan vaihtaa savi- tai betonitiilikatoksi. Anna ammattilaisen tarkastaa kattosi. Tietyt tärkeät kohdat saatetaan joutua vahvistamaan ja katon kuormitukset määrittää vallitsevien normien mukaisesti.


- Jos aluskate on ehjä, sitä voi käyttää myös savi- tai betonitiilikaton alla.


- Mineriittikatto sisältää usein asbestia. Noudata sen käsittelyssä annettuja ohjeita huolellisesti.


- Jos asennat uuden aluskatteen, harkitse nykyaikaista materiaalia, kuten Divoroll, joka parantaa talon tuuletusta.


- Kun valitset Ormaxin kattopaketin, saat kaikki tarvittavat erikoistiilet, kiinnikkeet ja kattotarvikkeet – testattuina alkuperäisosina.


- Valikoimassa on myös monia käytännöllisiä ja kauniita yksityiskohtia, kuten koristeosia sekä kokonaisuuden viimeisteleviä erikoisosia.


Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20207_65859.jpg
Lataa ilmainen sähkökalusteopas
Täältä voit tutustua ABB:n Yli 260 sivuiseen oppaaseen sähkökalusteista ja samalla löydät vinkit, ohjeet ja ratkaisut sähkökalusteiden sijoitteluun. Kuvastossa esittelyssä muun muassa Impsessivo ja Jussi-kalusteet, sekä ABB Free@Home-kodinohjausjärjestelmä.Löydä itsellesi sopivat ratkaisut!Lataa opas
20095_17048.jpg
Puhdas sisäilma pitää terveenä
Hyvä sisäilma on pölytön, hajuton, vedoton ja meluton. Jokainen voi toiminnallaan vaikuttaa sisäilman laatuun. Tärkeimmät tekijät rakennuksen sisäilman laatuvaihteluihin ovat kuitenkin kunnossa olevat rakenteet sekä toimivat ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton