Miksi ovet ja ikkunat pitäisi tiivistää?

Asumismukavuus ja energiansäästö - siinä syyt. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat ajan saatossa. Kun vetoa alkaa tuntua, niin asunnon aukkojen tiivisteet on syytä syynätä ikkunoiden pesun yhteydessä tai viiden vuoden välein.

Aukkojen oikea tiivistäminen on tärkeää, sillä:

 • Asumisviihtyvyys paranee, kun veto loppuu.
 • Asunnon lämpötilaksi riittää 20°-21°C.
 • Asianmukainen tuuletus, kun ilma ei tule hallitsemattomana ikkunoiden tai ovien koloista. Sisään tuleva ilma on venttiilien kautta.
 • Tiivistys estää hyönteisten ja lian kulkeutumisen ikkunoiden väleihin.
 • Melun estäminen.
 • Ikkunoiden huollon tarve pienenee.
 • Energiaa säästyy jopa 5-20 %.
Tiivisteiden ikä vaihtelee. Ikkunoiden käyttöiän aikana tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan kymmeniä kertoja. Tiivisteitä vaihdettaessa on syytä kiinnittää huomio tiivisteiden laatuun ja materiaaliin.

19201

Tiivisteiden vaihto

Tiivistämisen tärkeys nousee esiin yleensä liian myöhään - pakkasella. Kunnostus- ja siivoustöiden aikaan (maalatessa, julkisivua ja ikkunoita pestessä) on tiivisteet hyvä tutkia loppukeväästä tai heti alkusyksystä.
Liian myöhäisen tiivistämisajankohdan valinta vaikuttaa työn laatuun. Itseliimautuvat tiivisteet asennetaan, kun lämpötila on vähintään + 5°C (+41°Fahrenheit).

Mistä tietää tiivisteiden olevan vaihtokunnossa?

Tiivisteiden vaihtoajankohdan merkit ovat selkeät:
 
 • tiivisteissä on nokea tai pölyä (tiiviste liian ohut tai tiivisteessä on vuoto)
 • ikkunoiden välitilassa lunta tai vettä (tiiviste liian ohut tai tiivisteessä vuoto)
 • ulkolasi sisäpuolelta jäässä tai höyryssä (tiiviste sisäikkunassa vanhentunut tai liian ohut)
 • höyry sisälasissa (korkea kosteusprosentti huoneessa, tiiviste puuttuu ulommasta ikkunasta, huoneesta puuttuu korvausilmaventtiili tai ilmanpoisto on heikko, ulommassa ikkunassa ei tiivistettä)

Millainen tiiviste ikkunaan?

Tiivistetyypin valintaan on hyvä käyttää aikaa. Valittavissa on erilaisista tiivisteistä: silikoni-, elastomeeri tai epdm- materiaalista, joita on saatavilla erilaisissa profiileissa, väreissä ja mitoissa. Oikea tyyppi oikeaan paikkaan toimii parhaiten.
Vanhan tiivisteen ollessa toimiva profiililtaan tai tyypiltään, sellainen valitaan uudeksikin tiivisteeksi. Suositeltavaa on asentaa vanhaan ikkunaan itseliimattava tiiviste. Jos tiivisteen haluaa vaihtaa, on syytä olla tarkkana ja varmistaa tiivisteen soveltuvuus. Monissa uusissa ikkunoissa ja ovissa asennusta helpottaa valmiina oleva ura. Tällöin käytetään uraanpainettavaa O-tiivistettä.
Rako, johon tiiviste asennetaan, mitataan vaikkapa sinitarralla. Sinitarra laitetaan tiivisteen paikalle ja ovi/ikkuna laitetaan kiinni. Kokoon menneen sinitarran leveys mitataan ja valitaan pari milliä leveämpi tiiviste.
 

750
 
Julkaistu
18.12.2017