• Etusivu
  • Talo

Miksi ovet ja ikkunat pitäisi tiivistää?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 11.12.2017
201712_51148.jpg
Asumismukavuus ja energiansäästö

- siinä syyt. Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuluvat ajan saatossa. Kun vetoa alkaa tuntua, niin asunnon aukkojen tiivisteet on syytä syynätä ikkunoiden pesun yhteydessä tai viiden vuoden välein.

Aukkojen oikea tiivistäminen on tärkeää, sillä:

  • Asumisviihtyvyys paranee, kun veto loppuu.
  • Asunnon lämpötilaksi riittää 20°-21°C.
  • Asianmukainen tuuletus, kun ilma ei tule hallitsemattomana ikkunoiden tai ovien koloista. Sisään tuleva ilma on venttiilien kautta.
  • Tiivistys estää hyönteisten ja lian kulkeutumisen ikkunoiden väleihin.
  • Melun estäminen.
  • Ikkunoiden huollon tarve pienenee.
  • Energiaa säästyy jopa 5-20 %.

Tiivisteiden ikä vaihtelee. Ikkunoiden käyttöiän aikana tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan kymmeniä kertoja. Tiivisteitä vaihdettaessa on syytä kiinnittää huomio tiivisteiden laatuun ja materiaaliin.

Tiivisteiden vaihto

Tiivistämisen tärkeys nousee esiin yleensä liian myöhään - pakkasella. Kunnostus- ja siivoustöiden aikaan (maalatessa, julkisivua ja ikkunoita pestessä) on tiivisteet hyvä tutkia loppukeväästä tai heti alkusyksystä.
Liian myöhäisen tiivistämisajankohdan valinta vaikuttaa työn laatuun. Itseliimautuvat tiivisteet asennetaan, kun lämpötila on vähintään + 5°C (+41°Fahrenheit).

Mistä tietää tiivisteiden olevan vaihtokunnossa?

Tiivisteiden vaihtoajankohdan

merkit ovat selkeät:


  • tiivisteissä on nokea tai pölyä (tiiviste liian ohut tai tiivisteessä on vuoto)
  • ikkunoiden välitilassa lunta tai vettä (tiiviste liian ohut tai tiivisteessä vuoto)
  • ulkolasi sisäpuolelta jäässä tai höyryssä (tiiviste sisäikkunassa vanhentunut tai liian ohut)
  • höyry sisälasissa (korkea kosteusprosentti huoneessa, tiiviste puuttuu ulommasta ikkunasta, huoneesta puuttuu korvausilmaventtiili tai ilmanpoisto on heikko, ulommassa ikkunassa ei tiivistettä)

Millainen tiiviste ikkunaan?

Tiivistetyypin valintaan

on hyvä käyttää aikaa. Valittavissa on erilaisista tiivisteistä: silikoni-, elastomeeri tai epdm- materiaalista, joita on saatavilla erilaisissa profiileissa, väreissä ja mitoissa. Oikea tyyppi oikeaan paikkaan toimii parhaiten.


Vanhan tiivisteen ollessa toimiva profiililtaan tai tyypiltään, sellainen valitaan uudeksikin tiivisteeksi. Suositeltavaa on asentaa vanhaan ikkunaan itseliimattava tiiviste. Jos tiivisteen haluaa vaihtaa, on syytä olla tarkkana ja varmistaa tiivisteen soveltuvuus. Monissa uusissa ikkunoissa ja ovissa asennusta helpottaa valmiina oleva ura. Tällöin käytetään uraanpainettavaa O-tiivistettä.


Rako, johon tiiviste asennetaan, mitataan vaikkapa sinitarralla. Sinitarra laitetaan tiivisteen paikalle ja ovi/ikkuna laitetaan kiinni. Kokoon menneen sinitarran leveys mitataan ja valitaan pari milliä leveämpi tiiviste.


201712_51149.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ikkunat
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61107.jpg
Huurtuuko ikkuna?
Ikkunoiden huurtumista voi esiintyä sekä lasin sisä- että ulkopinnoilla. Jos huomaat ikkunan huurtuvan, tarkista aina ensin, millä pinnalla kosteutta esiintyy. Sen jälkeen on helpompi arvioida, mistä huurteen muodostuminen voi johtua. Yleensä huurtuminen ei johdu ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta, vaan useimmiten syy on ympäröivissä tekijöissä ja olosuhteissa.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20233_80980.jpg
''Ovi kuin koru'' - yksilöllinen My Liune on lukijoiden suosikkiovi
Helmikuussa järjestetyn Kaunein väliovi -äänestyksen voittajaksi nousi kahdeksan ehdokkaan joukosta My Liune. Yksilöllisessä lasiovessa ihastusta herättivät erityisesti kevyt ilme ja mahdollisuus oman merkityksellisen, iloa tuottavan kuvan käyttöön. Äänestyksessä annettiin yhteensä 928 ääntä. Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin 300 euron alennuskoodi Liunen verkkokauppaan. Palkinnon voittajalle on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Sarana- ja liukuovet samasta paikasta
Enää ei tarvitse etsiä kääntyviä- ja liukuovia eri paikoista. Liune tarjoaa nyt laadukkaitten ja kotimaisten liukuovien lisäksi myös kääntyvien ovien malliston. Saat linjakkaan sisustuksen yhteneväisillä ovilla. Kotisi kaikki sisäovet samasta paikasta!Tilaa ilmaiset ovimallistoesitteet suoraan kotiisi.
20235_81706.jpg
Tunkkainen haju ei kuulu kesämökille - näin saat raikkaan sisäilman helposti
Tunkkainen tai kostea sisäilma ei ole normaalia eikä se ole mökin ominaisuus. Onneksi on olemassa helppoja keinoja, joilla mökille saa raikkaan sisäilman. Avainasemassa on toimiva ilmanvaihto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton