• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.12.2017Päivitetty 02.01.2018
49_P_106956_1.jpg

Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.

Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.
Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.

Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet
(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)

· sähkö 1,20 (1,70)
· kaukolämpö 0,50 (0,70)
· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)
· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)
· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)

"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.
Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.

Ympäristöministeriön ohjeita

Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20214_70169.jpg
Kiuas kuntoon mökkikautta varten: näin huollat tai vaihdat kiukaasi
Kevät ja aurinko, linnun viserrys ja lumien sulaminen houkuttelee mökille. Mökkikausi on aluillaan ja mieli tahtoo touhuamaan mökille. Kesä lähenee kovaa vauhtia; rentoa oleskelua, koivunlehtien kahinaa, laineiden liplatusta ja lämmin kesätuuli kruunattuna lämpiävän saunan tuoksulla. Jotta voisimme aloittaa mökki- ja saunakauden, pitäisi varmaan kurkistaa, missä kunnossa mökkikiuas onkaan?
20119_27807.jpg
Vesikattoremontin kustannusarvio
Vesikaton uusiminen on tarpeen kun katemateriaali ei enää täytä sille suunniteltuja ominaisuuksia. Kattoremonttia ei ole kuitenkaan syytä lykätä liian pitkälle, ettei remontti laajene myös vesivahinkojen korjaamiseen. RemonttiOptimi ohjelma on suunniteltu auttamaan ja helpottamaan remontoinnin suunnittelua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton