Oletko hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, mitä tulisi tietää?

 Aurinkosähköjärjestelmät tekevät tuloaan yhä vahvemmin. Monia kiinnostaa mahdollisuus leikata sähkölaskuaan ja luonnollisesti ympäristöystävällisyyttä arvostetaan. Aurinkopaneelit saattavat olla myös ratkaisu tuoda sähkö sinne, mihin sitä muuten on hankala tai liian kallista saada. Aurinkopaneelien hankinta on useimmille sijoitus tulevaisuuteen.
 

Asennustyöt meneillään. Kuva: Mikko ReunaAsennustyöt meneillään. Kuva: Mikko Reuna

Sähköverkkoon liitetty vai ”mökkijärjestelmä”?

Yksi perusero järjestelmissä on se, onko kyseessä sähköverkkoon liitetty järjestelmä tai sähköverkon ulkopuolella oleva saarekejärjestelmä eli ns. mökkijärjestelmä. Tämä vaikuttaa merkittävästi mm. järjestelmän mitoitukseen. Saarekejärjestelmässä on selvitettävä hetkellinen huipputeho ja energian varastointi. Sähköverkon yhteydessä taas sähköä ei tarvitse varastoida ja sähkötehon takaa sähköverkko.
 

Oikea mitoitus

Oikean mitoituksen valinta ei perustu siihen, paljonko paneeleja katolle mahtuu. Sähköverkkoon liitetyssä järjestelmässä hyvä lähtökohta tehomitoitukselle on pohjakulutus, eli jotakuinkin pienin kulutus, joka menee jokaisena kuukautena. Ylimitoittaminen ei juuri kannata, vaikka ylijäämäsähköä voikin myydä. Investoinnin takaisinmaksuaika vaan kasvaa turhaan.

Mistä sitten hankkia aurinkopaneelit?

Myyjiä alkaa olla useita. Aurinkopaneelit voi hankkia vaikkapa kätevästi kattoremontin yhteydessä. Osa kattovalmistajista myy tarvittaessa myös aurinkopaneelit. Tärkeää on kuitenkin vertailla useampaa tarjousta, sillä hinnoissa on eroja.

Hyvä ja luotettava vaihtoehto on usein sähköyhtiö. Esimerkiksi Porissa Pori Energia myy aurinkopaneeleja asennettuina ja saat varmasti oikean asiantuntija-avun oikeaan mitoitukseen. ”On asiakkaita, jotka tulevat ostamaan 5 kilovatin järjestelmää, mutta onkin havaittu, että 3 kilowatin järjestelmä on asiakkaalle järkevämpi ratkaisu”, kertoo Mikko Reuna Pori Energialta.
 

Mikko Reuna esittelee aurinkopaneelia. Kuva: Riikka KaukosalmiMikko Reuna esittelee aurinkopaneelia. Kuva: Riikka Kaukosalmi

Mitä aurinkopaneelit sitten maksavat?

Hinnat vähän vaihtelevat, mutta normaali hintataso 4,5 – 5,5 kilovatin järjestelmille vaihtelee 9 000 – 10 000 euron välillä, avaimet käteen -periaatteella. Tästä saa tietysti myös kotitalousvähennyksen hyödynnettyä.

Lisätietoa:
www.porienergia.fi/aurinkosahko
Mikko Reuna p. 044 701 2152 tai mikko.reuna@porienergia.fi
 

 
Julkaistu
4.12.2017