• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.11.2017
48_P_106547_1.jpg

Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja.

"Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.

Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.

Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.

Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.

Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.

Rakentaminen
keittiö
hankkeen aloitus
suunnittelu
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
20224_77791.jpg
Miten valita julkisivumaali? Tässä tietoa maalien ominaisuuksista ja soveltuvuuksista
Monen mielessä se jo siintää, kesän maalausprojekti. Miten ulkomaali oikeastaan valitaan ja mitkä seikat tulee valinnassa ottaa huomioon?Totuus on, että ulkomaalausta ei voi aloittaa ennen kuin säät sen sallivat ja maalattava puupinta on päässyt kunnolla kuivahtamaan. Lämpötilan tulisi pysytellä ympäri vuorokauden plussan puolella sekä ilmankosteuden alle 95 %. Silloinkin maalausvuorossa ovat vasta Keittomaalit. Muille maaleille, kuten pellavaöljypohjaisille maaleille, soveltuu paremmin toukokuiset lämpimämmät ja kuivemmat ilmat.Keräsimme yhteen eri maalien ominaisuudet helpottaaksemme ulkomaalin valintaa.
2957_89485595_20171020154628.jpg
Tähdenlennontie, Espoo
Arkkitehtonisesti vaikuttava kivitalokiinteistö sai savitiilenpunaisen Ormax-betonitiilikatteen pulpettikatolleenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKorkealla mäennyppylällä Espoossa kohoaa erityisen hieno vuonna 1987 valmistunut punatiilinen asuinkiinteistö, jonka nykyinen omistaja Marko Luhtala osti rakennuttajalta vuonna 2002. Talon on suunnitellut arkkitehti Raimo Saarenvirta. Talon välimerelliset piirteet viittaavat rakennuttajapariskunnan Italian harrastukseen. Talon nimi onkin La Casa Di Songo, Unelmien Talo.Kiinteistökaupan mukana tullut yksityiskohtainen dokumenttiarkisto todistaa, että rakennesuunnittelutoimiston omistaja on kotinsa aikanaan pieteetillä suunnitteluttanut ja rakennuttanut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton