Miten sähkön hintataso on kehittynyt viidessä vuodessa?

Rakentaja.fi-palvelussa on toteutettu sähkön hintakilpailutusta jo yli kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana ollaan kivuttu jyrkästi ensin ylös ja sen jälkeen lähes viisi vuotta tultiin pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta alaspäin. 

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen yleistyy vähitellen

Sähkön hinnankilpailuttaminen on edelleen jopa hämmästyttävän vähäistä. Vielä noin vuosi sitten arvioitiin hintansa kilpailuttaneiden määrän olevan vain noin 10 %. Toisaalta viimeisen vuoden aikana sähköyhtiötä vaihtoi jo enemmän kuin 10 % sähkönkäyttäjistä. Sähkön hinnan kilpailuttaminen siis yleistyy vähitellen. Nyt kuitenkin olisi oikea aika tehdä hinnantarkistus, ellei sitä hetkeen ole tehnyt. Sähkön hintansa kilpailuttaneiden hinta saattaa olla merkittävästi pienempi kuin niiden kuluttajien hinta, jotka ostavat sähköä ns. toimitusvelvollisen sähköyhtiön hintaan. Hintaero saattaa olla satoja euroja vuodessa.

Hinnat on jälleen kilpailutettu: Lisää sähkötarjouksista

Sähkön hinnankehitys Rakentaja.fi-palvelun kilpailutusten aikana

Sähköenergian hintataso on pitkään ollut laskussa, mutta nyt näyttäisi hinnanlasku pysähtyneen ja kääntyneen jopa lievään nousuun. Alimmillaan hinta oli kaksi vuotta sitten. Nämä sopimukset ovat valitettavasti nyt päättymässä. Edelleen hintataso on edullinen, mutta alle 4 sentin hintoja ei enää ole tarjolla. 

Sähkön hintakehitys kvartaaleittain 2013 - 2018

Tammikuusta 2013 alkaen sähköenergian hinta laski kvartaaleittain pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Alimmillaan hinta oli kesällä 2016. Sen jälkeen hintataso on kääntynyt lievään nousuun, mutta on edelleen edullisella tasolla. Tammikuusta 2013 alkaen sähköenergian hinta laski kvartaaleittain pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Alimmillaan hinta oli kesällä 2016. Sen jälkeen hintataso on kääntynyt lievään nousuun, mutta on edelleen edullisella tasolla. 


Rakentaja.fi-palvelu on kilpailuttanut sähkön hintoja, neljä kertaa vuodessa, eli jokaisella kvartaalilla on ollut kilpailutus. Viimeisen viiden viime vuoden jaksolla hinnankehitys näissä kilpailutuksissa on ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta laskusuuntainen syyskuuhun 2016 asti. Tuon jälkeen hintataso nousi, mutta kävi kesällä 2017 jälleen lähes alhaimmalla tasollaan. Sen jälkeen hintataso on hitaasti noussut.

Tuona aikana hinta on laskenut lähes 6 snt/kWh hinnasta aina 3,7 snt/kWh hintaan. Tuon jälkeen hinta on vaihdellut 4 sentin molemmin puolin ja vakiintui viimeisen vuoden aikana 4 ja 4,5 sentin välille. Hinta on siis edelleen edullista verrattuna lähihistoriaan. Tällä hetkellä ollaan samalla hintatasolla, kuin elokuussa 2015.

Tämän hetkisessä kilpailutuksessa helmikuussa 2018 tuli pieni lasku saatuihin tarjouksiin, mutta sen perusteella ei voi päätellä, onko laskusuunta pysyvä, sillä saadut tarjoukset ovat poikkeuksellisen edulliset vallitsevaan hintatasoon nähden.Nyt voisi olla hyvä aika varmistaa edullinen sähkönhinta pariksi vuodeksi eteenpäin. 

Kuvaajan ulkopuolelta voidaan poimia vielä hinta vuoden 2011 elokuulta, jolloin voittanut tarjous oli 6,80 snt/kWh. Sähkön hinnan voidaan siis todeta olevan edelleen erittäin edullinen. Yli 10 vuotta pitää mennä taaksepäin, ennen kuin nykyistä hintatasoa edullisempia hintoja löytyy.

Aika näyttää, onko pieni nousujohteisuus jatkuvaa. Ainakin on selvää, että ellei koskaan ole tarkistanut sähkönhintaansa nyt se kannattaisi tehdä, kun hintataso on edullisella tasolla.

Sähkön hinnat jälleen kilpailutettu


Tarjoukset on tarkoitettu niille, joiden sähkösopimus päättyy viimeistään 31.8.2018. Uudet hinnat astuvat voimaan nykyisen sopimuskauden päätyttyä. Luonnollisesti tarjoukseen voivat tarttua myös ne, joilla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus.

Lisää sähkötarjouksista

 
Julkaistu
16.5.2018