Miten sähkön hintataso on kehittynyt viidessä vuodessa?

Rakentaja.fi-palvelussa on toteutettu sähkön hintakilpailutusta jo yli kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana ollaan kivuttu jyrkästi ensin ylös ja lähes viisi vuotta tultiin pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta alaspäin. 

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen yleistyy vähitellen

Sähkön hinnankilpailuttaminen on edelleen jopa hämmästyttävän vähäistä. Vielä noin vuosi sitten arvioitiin hintansa kilpailuttaneiden määrän olevan vain noin 10 %. Toisaalta viimeisen vuoden aikana sähköyhtiötä vaihtoi jo enemmän kuin 10 % sähkönkäyttäjistä. Sähkön hinnan kilpailuttaminen siis yleistyy vähitellen. Nyt kyitenkin saattaisi olla oikea aika tehdä hinnantarkistus, ellei sitä hetkeen ole tehnyt.

Hinnat on jälleen kilpailutettu: Lisää sähkötarjouksista

Sähkön hinnankehitys Rakentaja.fi-palvelun kilpailutusten aikana

Sähköenergian hintataso on pitkään ollut laskussa, mutta nyt näyttäisi hinnanlasku pysähtyneen ja kääntyneen jopa lievään nousuun. Sähkön hintansa kilpailuttaneiden hinta saattaa olla merkittävästi pienempi kuin niiden kuluttajien hinta, jotka ostavat sähköä ns. toimitusvelvollisen sähköyhtiön hintaan. Hintaero saattaa olla satoja euroja vuodessa.

Alimmillaan sähköenergian hinta oli touko-syyskuussa 2016. Alimmillaan sähköenergian hinta oli touko-syyskuussa 2016.
Rakentaja.fi-palvelu on kilpailuttanut sähkön hintoja, neljä kertaa vuodessa, eli jokaisella kvartaalilla on ollut kilpailutus. Viimeisen viiden viime vuoden jaksolla hinnankehitys näissä kilpailutuksissa on ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta laskusuuntainen syyskuuhun 2016 asti. Tuon jälkeen hintataso nousi, mutta kävi kesällä 2017 jälleen lähes alhaimmalla tasollaan. Sen jälkeen hintataso on hitaasti noussut.

Tuona aikana hinta on laskenut lähes 6 snt/kWh hinnasta aina 3,7 snt/kWh hintaan. Tuon jälkeen hinta on vaihdellut 4 sentin molemmin puolin ja on siis edelleen edullista. Tällä hetkellä ollaan samalla hintatasolla, kuin marraskuussa 2015.

Tämän hetkisessä kilpailutuksessa helmikuussa 2018 tuli pieni lasku saatuihin tarjouksiin, mutta sen perusteella ei voi päätellä, onko laskusuunta pysyvä, sillä saadut tarjoukset ovat poikkeuksellisen edulliset vallitsevaan hintatasoon nähden.Nyt voisi olla hyvä aika varmistaa edullinen sähkönhinta pariksi vuodeksi eteenpäin. 

Kuvaajan ulkopuolelta voidaan poimia vielä hinta vuoden 2011 elokuulta, jolloin voittanut tarjous oli 6,80 snt/kWh. Sähkön hinnan voidaan siis todeta olevan edelleen erittäin edullinen. Yli 10 vuotta pitää mennä taaksepäin, ennen kuin nykyistä hintatasoa edullisempia hintoja löytyy.

Aika näyttää, onko pieni nousujohteisuus jatkuvaa. Ainakin on selvää, että ellei koskaan ole tarkistanut sähkönhintaansa nyt se kannattaisi tehdä, kun hintataso on edullisella tasolla.

Esimerkkejä sähkön ja perusmaksun vaikutuksesta vuosikustannuksiin

Jos nykyinen sähkön hinta on viiden vuoden takaisella tasolla ja kulutus vuodessa 12 000 kWh, säästöä syntyy helposti yli 200 euroa vuodessa.

Vertailuhinnoista on nähtävissä myös, että perusmaksullakin on merkitystä. Euron ero perusmaksussa vastaa yhtä sentin kymmenystä energian hinnassa.  Vuosikulutuksen kasvaessa perusmaksun merkitys alkaa menettää merkitystään.Jos nykyinen sähkön hinta on viiden vuoden takaisella tasolla ja kulutus vuodessa 12 000 kWh, säästöä syntyy helposti yli 200 euroa vuodessa. Vertailuhinnoista on nähtävissä myös, että perusmaksullakin on merkitystä. Euron ero perusmaksussa vastaa yhtä sentin kymmenystä energian hinnassa. Vuosikulutuksen kasvaessa perusmaksun merkitys alkaa menettää merkitystään.


Kulutuksen kasvaessa vuotuinen säästö kasvaa ja energian hinta muuttuu perusmaksua merkittävämmäksi.Kulutuksen kasvaessa vuotuinen säästö kasvaa ja energian hinta muuttuu perusmaksua merkittävämmäksi.

Sähkön hinnat jälleen kilpailutettu


Tarjoukset on tarkoitettu niille, joiden sähkösopimus päättyy viimeistään 31.5.2018. Uudet hinnat astuvat voimaan nykyisen sopimuskauden päätyttyä. Luonnollisesti tarjoukseen voivat tarttua myös ne, joilla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus.

Lisää sähkötarjouksista

 
Julkaistu
9.2.2018