Valaistuksella vaikutat tunnelmaan ja viihtyvyyteen

Valaistus vaikuttaa oleellisesti siihen, millaisena tilan tunnelma koetaan. Eri tilanteet vaativat myös omanlaisensa valaistuksen. Suunnittelussa tuleekin kiinnittää huomiota valonlähteen voimakkuuteen, värilämpötilaan, suuntaukseen sekä tietysti valaistuksen säätömahdollisuuksiin. Valitsemalla laadukkaat valaisimet ja sijoittamalla ne harkitusti parannat asumisviihtyvyyttä huomattavasti.

 

Yleisvaloksi epäsuoraavaloa

Luonnollisen valaistuksen toteuttamisessa lähtökohdaksi kannattaa valita epäsuoravalaistus. Siinä valonlähde heijastuu miellyttävästi huonetilan pintojen kautta. Valonlähteen ollessa piilossa, se ei myöskään aiheuta katsojalle häikäisyä.

Epäsuoravalaistus on pehmeä valaistuselementti, jota voidaan käyttää tilan yleisvalona tai muun yleisvalon lisänä. Yleisvalona käytetyn epäsuoravalaistuksen tulee olla riittävän tehokas. Lisäksi on hyvä huomioida, että yleisvalo, työvalo ja epäsuora valonlähde toimivat eri kytkimillä, jotta valonmäärää voidaan tarpeen tullen lisätä tai vähentää. Valaistus on helppo asentaa myös jälkikäteen, jolloin huonetilaan saadaan uutta ilmettä ilman suurempia remontteja.

Keittiössä tulee olla riittävä määrä valoa sekä työtasolla, että pöydän ääressä, jotta ruoanlaitto on turvallista ja miellyttävää. Keittiössä vietetään usein muutenkin aikaa kuin kokkaillessa, joten tunnelmallinen ja sisustusta korostava valo tehokkaan työvalon lisäksi on hyvä olla olemassa.

Epäsuora valaistus keittiössä lisää valoa ja tuo samalla esille keittiön kaapistojen ilmettä.
Helpoimmat sijoituspaikat keittiössä:

Yläkaappien päälle
Epäsuora valaistus on helposti toteutettavissa yläkaappien päälle. Pääsääntönä on, ettei valaisimen tule näkyä katsojalle ja sen tulee kohdistaa vinosti eteenpäin sekä kattoa kohti. Näin valo näkyy tasaisesti kaappien päältä heijastuen katon ja seinän kautta takaisin keittiötilaan.

Led-Corner-valaisimet antavat pisteettömän ja tasaisen valon, joten ne sopivat hyvin epäsuoraksi valonlähteeksi. Lisäksi ne voidaan katkaista sopivan pituiseksi, jolloin valo saadaan jatkumaan halutun mittaisena. Valaisimista on lisäksi saatavilla värilämpötilasäädettävä CCT-valaisin, jolloin valon väri voidaan säätää juuri sellaiseksi, että se sopii muuhun valaistukseen tai vuorokauden aikoihin.


 

Sokkelivalo alakaappien pohjaan
Sokkelinvalon voi yksinkertaisesti toteuttaa Led-Ribbonin ja valaisinlistan avulla. Lista kiinnitetään tarralla alakaappien pohjaan, jolloin valo valaisee suoraan lattiaa kohden. Sokkelin ja lattian väri sekä materiaali määrittelevät osaltaan millaisena valo heijastuu. Tummasta pinnasta valo heijastuu himmeämmin kuin vaaleasta tai kiiltävästä pinnasta. Sokkelivalo toimii hyvin yövalona, koska valo ei osu suoraan silmiin eikä näin ole liian kirkas.

Valaistus tason alareunassa
Työtason alareuna voidaan myös yhtä helposti valaista Led-Ribbonin avulla. Lisäksi valaistus voidaan toteuttaa listan avulla, riippuen tason paksuudesta ja materiaalista. Työtason alapuolelle asennettavat valot valaisevat laatikostoa niiden ollessa auki. Lisäksi valo toimii hyvin sekä yö-, että tunnelmavalona hämärään aikaan.
Yllä mainittujen keinojen lisäksi epäsuoraa valaistusta voidaan toteuttaa erilaisten valmiiden listojen avulla esim. Led-Profil tai Led-Linea valaisimilla. Lista voi olla leveä tai kapea, tärkeää on ainoastaan muistaa, että valonlähde ei näy katsojan silmään ja valo ei häikäise.

Automaattinen valonohjaus helpottaa arkea

Valaistuksen automatisoitu ohjaus on parhaimmillaan silloin kun käyttäjän huomaamatta valot ovat päällä kun niitä tarvitaan ja siellä missä niitä tarvitaan. Valojen turha päällä olo ja sähkönkulutus vähenevät samalla kun turvallisuus lisääntyy.

LIMENTE 100 -sarja on suunniteltu automatisoimaan valaistuksen ohjausta kaikissa kodin tiloissa. Järjestelmä sytyttää minkä tahansa huoneen valot, komeron valot tai vaikka keittiön välitilan valot silloin kun valoa tarvitaan. Valot pysyvät päällä niin kauan kuin olet tilassa tai esimerkiksi komeron ovi on auki.

Läsnäolon tunnistava LIMENTE SMART 110 sopii esimerkiksi keittiön välitilan tai wc:n peilivalon ohjaamiseen. Järjestelmä tunnistaa kun tulet sen lähelle ja pitää valot päällä kunnes poistut tunnistimen läheltä. Tunnistimen läheisyydestä poistumiseen reagoidaan pienellä viiveellä, jolloin esimerkiksi lyhytaikainen poissaolo ei vielä sammuta valoja. Tunnistusetäisyys on noin 60 - 100 cm. Mikäli haluat valojen syttyvän heti kun huoneeseen tullaan, käytä Smart 130 läsnäolotunnistinta.
_

Tiesitkö tämän valaistuksesta?

  • Hyvä valaistus vaikuttaa silmien terveyteen. Rasitusoireet ja terveyshaitat vähenevät hyvässä valaistuksessa.
  • Valon väri lisää oleellisesti oikean informaation saatavuutta ympäristöstä. Valo ja väri vaikuttavat myös ihmisen mielentilaan ja sitä kautta työtehoon.
  • Valon terveydellisten ja muiden myönteisten vaikutusten saavuttaminen edellyttää melko voimakasta valaistusta, yli 1 500 luksin valaistusvoimakkuutta.
  • Vanhan lampun vaihtaminen kannattaa. Perinteisen hehkulampun vaihtaminen Led-polttimoihin leikkaa sähkölaskun jopa neljännekseen.
  • Valaistuksella voidaan muuttaa tilan mittasuhteita. Suuntaamalla valoa ylöspäin tai upottamalla valaisimet kattoon matala huone näyttää korkeammalta. Korkean tilan tuntua voidaan vastaavasti madaltaa ja pienentää riippuvalaisimilla, jotka jättävät katon, nurkat ja seinäpinnat varjoisemmiksi. Kapea ja pitkä käytävä näyttää leveämmältä kun valo tuleekin tilaan toispuoleisesti.

 
Julkaistu
27.11.2017