• Etusivu
  • LVI

Estä haitta-aineiden pääsy sisätiloihin ja paranna energiatehokkuutta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.09.2020
201711_50908.jpg

Lattian kapselointi.

Kun kohteessa on havaittu kosteus- ja mikrobivaurio tai hometta, ainoa vian kokonaan poistava ratkaisu on rakenteiden purku ja uusiminen. Tämä on kallista ja usein myös käytännössä mahdotonta. Kapseloinnilla voidaan vaikuttaa ongelmaan nopeasti.

Ilmanvaihdon parantamiseen erikoistunut Eskon Oy tekee myös haitta-aineiden kapselointeja. Haitta-aineiden kapseloinnilla estetään rajallisella alueella esiintyvien ja sisäilmaan kulkeutuvien haitta-aineiden, kuten asbestin ja mikrobien sekä kaasujen, kuten radonin, kreosootin ja muiden PAH- tai VOC-yhdisteiden pääsy rakenteista asunnon sisäilmaan.

Kapseloinnilla ei siis poisteta haitta-aineita rakennuksesta, mutta menetelmällä estetään haitallisten aineiden pääsy sisäilmaan, jolloin asumismukavuus ja sisäilman laatu kohteessa paranevat. Menetelmä sopii rakennuksiin, joiden ulkovaipassa on kosteusvaurioituneita materiaaleja.

Ilmavuotojen tiivistäminen pienentää lämmityslaskua

Ilmavuodot ovat yleisempiä vahoissa taloissa, mutta niitä voi esiintyä myös uusissa taloissa. Niitä esiintyy usein ikkunoiden karmeissa sekä seinien, lattioiden ja katon liittymäkohdissa. Ilmavuodoista voi asuintiloihin tulla hajuja ja niiden kautta lämpö pääsee myös karkaamaan harakoille. Ilmavuotojen tiivistäminen on tehokas keino parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja pienentää lämmityskustannuksia. Ilmavuodot voivat aiheuttaa myös kosteusriskejä, kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa.

Epäpuhtauksien pääsy sisäilmaan estetään

Purkutöistä jää usein rakenteisiin haitta-aineita, joita ei saada poistettua. Silloin ratkaisuksi soveltuu kapselointi. Kapseloinnilla tiivistetään ilmavuodot niin, että kosteusvaurioituneiden materiaalien aiheuttamien epäpuhtauksien sisäilmaan kulkeutumisen estyy.

  • Ilmavuotojen tiivistyskorjausta voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun rakennuksen ryömintätilassa on kosteusvaurioituneita materiaaleja, joista alapohjassa olevien aukkojen kautta kulkeutuu epäpuhtauksia sisätiloihin. Tiivistyskorjauksessa epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan vuotoilman mukana läpivientien, karmien ja muiden kulkureittien kautta estetään.
  • Ilmavuodot korjataan vuotokohtaan levitettävillä tai ruiskutettavilla tiivistysaineilla. Joissain tapauksissa selvitään pelkästään vuotokohtaan liimattavilla tiivistysnauhoilla.
  • Tiivistys estää kellarin hajun pääsyn sisätiloihin sekä lämmön karkaamisen harakoille.

Rakenteiden pehmeät ja irtonaiset pinnat poistetaan ennen kapselointia

Kohteen pintamateriaalit on poistettava ja betonipinta hiottava sileäksi. Rakenteiden halkeamat injektoidaan ja koko hiottu alue kapseloidaan. Kapselointi voidaan tehdä lattia-, seinä- ja kattopintojen rajatuille alueille. Eskonilta saat tarvittaessa kapselointisuunnitelman kohteeseesi. Käyttökohteita ovat esimerkiksi koulurakennukset, asuintalot, liike- ja teollisuuskiinteistöt sekä muut yleiset tilat. Menetelmää on mahdollista käyttää ympäri vuoden.

Seinän kapselointi.
Seinän kapselointi.

Kapseloinnissa tarvitaan aina ammattilaista

Huolellinen ja yksityiskohtainen suunnittelu on erittäin tärkeää, sillä tiiveyden tulee toteutua kokonaisuutena. Vain joidenkin kohtien tiivistäminen tehostaa jäljelle jääneiden vuotoreittien toimintaa, jolloin sisäilmaan saattaa kulkeutua epäpuhtauksia jopa lähtötilannetta enemmän.

Rakennesuunnittelija määrittelee korjauksen laajuuden ja yksityiskohdat sekä varmistaa, ettei korjauksella aiheuteta uutta riskiä rakennukselle esimerkiksi haitallisten aineiden kulkeutumisena muualle tai kosteuden nousuna rakenteissa. Korjauksen yhteydessä on tarkastettava myös rakennuksen ilmanvaihto ja painesuhteet, sillä tiivistyskorjauksen vaikutus tulo- ja poistosuhteisiin on merkittävä. Mikäli haitta-aineet kulkeutuvat sisäilmaan vuotoilman mukana, aloitetaan tiivistyskorjauksen toteutus tekemällä tiiveysmittaus. Tiiveysmittauksen avulla selvitetään vuotoilmareitit esimerkiksi lämpökuvauksella. Korjauksen valmistuttua tiivistyskorjauksen toimivuus varmistetaan tiiveysmittauksin tai merkkiainekokein.

Eskon käyttää työssään LL-epoksia, joka on M1-luokiteltua. Aina ennen työn alkua annetaan kohteesta myös työtapaseloste.

Huomio

Huomio

Kapseloinnin edut

• Estää vesihöyryn ja kaasumaisten epäpuhtauksien kulkeutumisen lattian läpi sisätiloihin

• Pysäyttää radonin

• Estää maaperän kosteuden ja haitta-aineiden pääsyn huonetilaan

• Säästää aikaa

• Kustannustehokas

Myös purkutyöt puolestasi tarvittaessa

Jos lattiasta on löydetty esim. kreosoottia, voit tilata Eskonilta myös tarvittavat purkutyöt lattiasta ja seinistä ennen kapselointia parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

LVI
ilmanvaihto
huoneisto
sisätilat
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
Villeroy & Boch markkinoinnista vastaava Jenni Luomala istuu Helsinki Hub hotellin huoneessa
Kestävän kehityksen kylpyhuone rakennetaan elinkaari edellä
Vanha kirkkopuisto on Helsingissä tärkeä ja perinteikäs ympäristö, jonka laidalle on juuri avautunut Scandic Helsinki Hub -hotelli. Urbaaniin 1920-luvun tehdaskiinteistöön on rakennettu korkeatasoisten hotellihuoneiden lisäksi monipuolisia coworking-tiloja työskentelyyn. Hotellihankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota rakentamisen ja kalusteiden ympäristöystävällisyyteen.
2706_277612175_201622210385.jpg
Onnistu tapetin vaihdossa
Seinäpinnat vaikuttavat oleellisesti asumisviihtyvyyteen ja sisustukseen. Tapetinvaihdon myötä tilaan saadaan luotua aivan uudenlaista ilmettä. Jotta lopputulos olisi suunnitelmien mukainen, on siistin työjäljen varmistamiseksi tärkeää panostaa laadukkaisiin tapetointituotteisiin. Onnistumiseen vaikuttaa huolellisen työsuorituksen lisäksi käytettävän seinäliiman ominaisuudet.
20189_54812.jpg
Sisäilmakorjausratkaisut tiivistämällä
Onnistunut sisäilmakorjaus vaatii aina kohdekohtaisen suunnittelun sekä ammattitaitoisen asennustyön. Asentajan on tunnettava käytettävät tuotteet, työmenetelmät sekä kohteen suunnitelmat. Rakennuttajan on järjestettävä kohteeseen toimiva valvonta. Ammattitaitoisen suunnittelijan on aina kohdekohtaisesti arvioitava niiden soveltuvuus. Weberin sisäilmakorjausratkaisut tarjoavat kattavan valikoiman toimivia korjausmenetelmiä eri syistä johtuviin sisäilmaongelmiin. Weberin tekninen tuki taas auttaa tarvittaessa oikean korjausratkaisun löytämisessä.
202110_73036.jpg
Viikon sisustusidea: Onko messinki vaikea materiaali sisustuksessa?
Messinkiset nupit ja kahvat, messinkinen hana ja allas, messinkiä asennuskalusteissa. Messinki on tehnyt paluun, vaikka moni sitä aikoinaan niin vihasi. Messinkiä on ehkä totuttu pitämään myös vaikeana ja eritoten kalliina materiaalina, josta käytännöllisyys on kaukana. Mikä on totuus messingin takana?Messinki on materiaalina melko pehmeä. Messinkiin syntyy ajan patinaa, ja altaissa se saattaa raapeutua ja kolhiintua käytössä. Jos et siedä yhtään ajan hampaan jälkeä, messinki ei ehkä ole sinun juttusi. Päällystämätön messinki hapettuu ja tummuu. Tämäkin on toisille patinaa ja toisille kauhistus. Ota sekin huomioon.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton