PARMAperustukset valttia Porin asuntomessualueella

Kymmenien vuosien kokemus ontelosokkelijärjestelmästä kantaa nyt hedelmää Porin jokisuistoalueella. Merkittävä osa tulevan asuntomessualueen pientaloista rakentuu PARMAperustuksille.
 

Pientalojen rakentamisessa helppous ja riskittömyys on aina ollut valttia riippumatta siitä, rakennetaanko hartiapankilla vai ammattilaisvoimin. Aikataulut ovat yleensä tiukkoja, kun asukkaat haluavat ”jouluksi kotiin”. Asuntomessurakentamisessa aikataulunhallinta on vieläkin tärkeämpää, eikä esimerkiksi sääriskejä kannata ottaa enempää kuin on välttämätöntä.

Käytännössä perustamisvaihe osuu usein vuodenaikaan, jolloin sääriskit ovat todellinen epävarmuustekijä myös hankkeen muulle etenemiselle. Elementtiperustuksilla nämä riskit ovat minimoitavissa. ”Kaikkein kireimmillä paukkupakkasilla on inhimillistä suoda pieni asennustauko. Muuten ei rajoituksia ole”, Parman pientaloliiketoiminnasta vastaava tuotepäällikkö Jani Hovi kertoo.

Yksi Parman perustusjärjestelmän eduista on Hovin mukaan tuulettuva alapohja. Tuuletuksen ansiosta rakenteet pysyvät kuivina ja ryömintätilaan päästään milloin tahansa tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. ”Suurin etu on silti nopeus. Elementtisokkelin saa pystyyn parissa tunnissa, ja sen jälkeen ovat saumavalut tehtävissä. Seuraavana päivänä päästään jo asentamaan ontelolaattoja sokkelin päälle”, Hovi selvittää.
 

Tasalaatuisuus on taattu

Parma on valmistanut ontelosokkelielementtejä 1980-luvulta lähtien. Asennusryhmillä on parhaimmillaan lähes 30 vuoden kokemus, joten valmista syntyy virheettömästi ja nopeasti. ”Arvostamme sitä, että työmaalla tekeminen minimoituu. Se tietää aina tasaista laatua myös perustuksissa”, toteaa johtaja Jukka Ojanen Mepora Oy:stä.

Vuonna 1989 toimintansa aloittanut Mepora on asentanut Parman elementtiperustuksia jo 1990-luvulta lähtien. Ojanen tunteekin tuotteen sekä sen suunnitteluun ja asentamiseen liittyvät näkökohdat perusteellisesti. ”Porin seudulla tarvitaan usein paalutusta ja varsinkin joen läheisyydessä, jonne myös asuntomessualue paraikaa rakentuu”, Ojanen kertoo.

Heikosti kantaville maapohjille PARMAperustukset sopivat hyvin. Pientalon kuormat siirtyvät pitkien sokkelielementtien avulla paaluanturoille. Kuormituksista riippuen voidaan päästä jopa yhdeksän metrin jänneväleihin, mikä tuo selvää säästöä antura- ja paalutuskustannuksiin. ”Perustaminen on sokkelielementeillä nopeaa. Paalutettavassa kohteessa ei tarvitse tehdä kantavia maakerroksia, mikä sekin säästää rahaa. Kaiken kaikkiaan paalutukseen käytetty euromäärä on pieni vakuutus sille, että talo pysyy ojennuksessa ja että sen arvo säilyy pitkään”, Ojanen pohtii.
 

Lähde: PARMA-lehti 2/2017

Suunnitteletko rakentamista?
Jätä yhteydenottopyyntö ontelolaatoista


 
Julkaistu
7.5.2018