• Etusivu
  • Rakentaminen

Uusi asetus lisää savupiippujen paloturvallisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.11.2017
201711_50893.jpg

Ympäristöministeriö on tänään antanut asetuksen savupiippujen rakenteista ja paloturvallisuudesta. Tavoitteena on pienentää savupiippujen suunnittelun ja toteutuksen sekä käytön ja huollon puutteista ja käyttövirheistä johtuvien vahinkotapahtumien määrää.

Uusi asetus koskee savupiippujen uudisasentamista ja korjaamista ja niiden suunnittelua. Tyypillisiä korjaus- ja muutostöitä ovat esimerkiksi savupiipun jälkiasentaminen, savupiipun tai savuhormin korjaaminen tai pinnoittaminen, tulisijan vaihtaminen tai muuttaminen sekä uuden savuhormin asentaminen savupiippuun tai muussa käytössä olleeseen rakennusosaan. Käytössä olevien savupiippujen osalta ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä muuttamaan aiemmin hyväksyttyä ratkaisua, mikäli savupiippuun tai rakennukseen tehtävillä muutoksilla ei ole savupiipusta aiheutuvaa vaikutusta ihmisten tai rakennuksen turvallisuuteen ja terveellisyyteen.

Asetuksella otetaan käyttöön selkeytetty malli, jossa savupiipun toteutus tai korjaus on suunniteltava ja dokumentoitava maankäyttö- ja rakennuslain vaatimukset täyttävällä tavalla. Suunnittelun yhteydessä voidaan esittää esimerkiksi työnaikainen sää- ja olosuhdesuojaus. Valmiissa ratkaisussa piiloon jäävät rakennusvaiheet voidaan työn edetessä valokuvata, jotta niistä jää dokumentaatio käyttö- ja huolto-ohjetta, tarkastusasiakirjaa ja ennen käyttöönottoa tapahtuvaa ammattilaisen tarkastusta varten.

Tiilistä paikalla muurattavien ja teräksestä rakennettavien savupiippujen suojaetäisyyksiin, lämmöneristeisiin ja läpivientiratkaisuihin on kiinnitetty erityistä huomiota niitä koskevia määräyksiä uudistamalla. Asiakokonaisuudet on koottu omiksi pykälikseen asetuksen soveltamisen helpottamiseksi. Joitakin nykyisen asetuksen ohjeita on nostettu asetustasolle. Eräitä asetustasolla olleita velvoittavia määräyksiä on puolestaan muutettu suositusluonteisiksi ohjeiksi, joista laaditaan opasmateriaali. Nykyinen vaatimustaso pysyy suurelta osalta ennallaan.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee tästä eteenpäin varmistaa savupiipun ja tulisijan yhteensopivuus ja savupiipun rakentaminen suunnitelman mukaisesti. Tämä luo uusia mahdollisuuksia tarjota kuluttajille kokonaisvaltaisia ratkaisuja esimerkiksi teollisesti valmistettujen savupiippujen yhteydessä. Kuluttajan ja rakentajan sekä rakennuksen omistajan kannalta savupiipun hankkiminen helpottuu, jos hänelle tarjotaan kokonaisvaltainen, turvallinen ratkaisu. Nyt annettava ympäristöministeriön asetus sisältää ainoastaan velvoittavat vaatimukset, mutta suunnittelun tueksi julkaistaan alkuvuonna 2018 opas ja myöhemmin tarvittaessa ympäristöministeriön ohje.

Savupiippuihin ja tulisijoihin liittyviä rakennuspaloja tai vaaratilanteita oli sisäministeriön tietojen mukaan 779 vuonna 2016. Noin puolet (398 kpl) niistä sattui pientaloissa. Savupiippuihin ja tulisijoihin liittyvät rakennuspalot tai niiden vaaratilanteet aiheuttivat 9 miljoonan euron omaisuusvahingot vuonna 2015, ja vaarassa olleen omaisuuden arvo oli yhteensä noin 101 miljoonaa euroa.

Tänään 13.11.2017 annettu asetus tulee voimaan 1.1.2018 ja korvaa nykyisin voimassa olevan, pienten savupiippujen rakenteita ja paloturvallisuutta koskevan rakentamismääräyskokoelman osan E3 (2007).

Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20212_68416.jpg
Miten estetään ikkunoiden huurtuminen?
Ikkunoiden tulisi olla tiiviit, eikä niistä ei saa vetää. Ilmanvaihdon pitää silti toimia, jos sen on ajateltu ja tarkoitettu toimivan ikkunoiden kautta. Mikä siis voisi olla pielessä, jos ikkunat huurtuvat tai jäätyvät?
3044_418399157_2018328111143.jpg
Akkupesurilla peset paikasta riippumatta
Perinteinen verkkovirtaan liitettävä painepesuri on kätevä työkalu tehokkaaseen puhdistukseen. Pesukohteet eivät kuitenkaan aina sijaitse paikassa, jossa sähköä olisi saatavilla. Uusi akkukäyttöinen Bosch Fontus-pesuri on kehitetty helppoon ja johdottamaan käyttöön. Voit ottaa pesurin mukaasi, missä sitä tarvitsetkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton