Ruukki osoittaa kiitollisuutensa sotaveteraanille


Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuoden itsenäisyyttä. Tämä merkittävä juhlavuosi korostaa sitä, miten suomalaiset ovat vaikeista ajoista huolimatta rakentaneet menestyksekkään, modernin demokratian. Valtion jonka vahvuuksia ovat innovaatiot sekä monipuolinen elinkeinoelämä. 

Useat suomalaiset yritykset ovat ottaneet osaa juhlavuoteen Suomi 100 -tuotteilla tai erilaisilla tempauksilla. Ruukki halusi myös olla mukana juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea omalta osaltaan. Idea katon lahjoitukseen tuli Ruukin omalta henkilökunnalta. Henkilökuntamme toivoi, että kunnioittaisimme sotiemme veteraaneja heidän kamppailustaan Suomen itsenäisyyden puolesta. Ruukki etsi Vanhustyön keskusliiton kautta kotona asuvan sotaveteraanin, jolle kattoremontti voisi olla ajankohtainen, sillä Ruukki halusi antaa lahjaksi katon asennettuna. Ehdokkaiden joukosta valittiin Aatto Saranpää Ilmajoelta.

Inkeri ja Aatto SaranpääInkeri ja Aatto Saranpää

Sotaveteraani Aatto Saranpää

Aatto Saranpää on vuonna -25 syntynyt sotaveteraani Ilmajoelta, joka saa Suomi 100–vuotisjuhlan kunniaksi Ruukin katon ilmaiseksi. Aatto Saranpään kattoremontin ideointi oli jo käynnissä, kun he saivat tiedon Ruukin lahjoituksesta.

”Olimme niin otettuja, että Ruukki halusi lahjoittaa meille katon. Oikea ilon päivä! Se tuli meille täytenä yllätyksenä. Kattoremontin suunnittelu aloitettiin huhtikuun alussa ja heinäkuussa saimme tiedon Ruukin lahjoituksesta” Inkeri Saranpää, Aaton vaimo kertoo.

Hiljainen katto mieluisan värisenä

”Aikaisempi kattomme on pitänyt ääntä sateella, joten tämän Ruukki Classic Silence-katon myötä tulee suuri muutos. Samalla uusi katto nivoo yhteen päärakennuksen sekä lisäsiiven, sillä myöhemmin rakennetussa lisäsiivessä ei ole ollut peltikattoa. ”

”Väriä valittaessa kävimme Seinäjoen Asuntomessuilla katsomassa Koskelan Pekan taloa, jonka katto oli tällainen samanlainen, jonka me saamme. Tummanharmaa väri sopii talomme keltaiseen ulkoasuun hienosti”, kertoo Inkeri. 

”Aatto on käynyt useasti katsomassa ulkona miten remontti edistyy. On käyty istumassa lautakasan päällä, ja tikapuillakin”, Inkeri paljastaa.

Classic Silence -värivalikoimassa on valinnanvaraa. Kohteeseen valittu tummanharmaa väri sopi keltaiseen taloon.Classic Silence -värivalikoimassa on valinnanvaraa. Kohteeseen valittu tummanharmaa väri sopi keltaiseen taloon.

Lisäsiiven pohjatyöt katolle teki AP-Rakennus Oy Ilmajoelta, ja Ruukki vastasi päärakennuksen katon pohjatöistä sekä koko katon pellityksestä.

92-vuotias Saranpää on niin hyväkuntoinen, että pystyy asumaan kotona Inkeri-vaimonsa kanssa. Ainoastaan muistisairaus vaikeuttaa arkea, mutta Inkeri sekä lapset ja lastenlapset pitävät arjen sujuvuudesta huolen. Heidän kotinsa on vuonna -66 valmistunut, ensimmäisistä Suomen markkinoilla olevista puutaloelementeistä tehty yksikerroksinen talo, joka sijaitsee lähellä Ilmajoen keskustan palveluita. Saranpää on ollut itse mukana rakentamassa taloa, yhteistyössä palkatun kirvesmiehen kanssa.

Kuvassa uusi Ruukki Classic Silence -katto, jonka väriksi valittiin tumman harmaa. Kattopeltien ja asennuksen lisäksi lahjoitukseen kuului asianmukainen määrä katon varusteita. Kuvassa näkyvät lumiesteet suojaavat koko kulkuväylän alueella, ei pelkästään oven yläpuolella.Kuvassa uusi Ruukki Classic Silence -katto, jonka väriksi valittiin tumman harmaa. Kattopeltien ja asennuksen lisäksi lahjoitukseen kuului asianmukainen määrä katon varusteita. Kuvassa näkyvät lumiesteet suojaavat koko kulkuväylän alueella, ei pelkästään oven yläpuolella.

Rintamalle 18-vuotiaana

Aatto Saranpää joutui rintamalle 18-vuotiaana: ”Vain kolmen kuukauden ilmatorjuntakoulutuksen jälkeen, jonka suoritin Viipurissa. Sitten tuli käsky rintamalle, ja sinnehän sitten lähdettiin”, Saranpää kertoo. Hänet sijoitettiin kevyeen ilmatorjuntarykmenttiin, ja palveli 1. ilmatorjuntarykmentin alaisuudessa Itä-Karjalassa jatkosodassa kahden vuoden ajan. Sodan tapahtumista Saranpää on vaitonainen.

”Kolmessa eri paikassa taistelin, mukana Aunuksen, Kannaksen ja Itäselän taisteluissa.” Saranpää paljastaa kuitenkin.

”Meitä oli Ilmajoelta neljä muutakin nuorta miestä samassa patterissa. Kaikkiin olen sodan jälkeen pitänyt yhteyttä.” Sodan jälkeen Saranpää komennettiin Helsingin Ilmatorjuntarykmentin aliupseerikouluun.

Suomi 100 vuotta ja tulevaisuuden eväät

Saranpää on elänyt hyvän ja aktiivisen elämän. Hän on ollut aktiivinen pyöräilijä, metsästäjä ja kilpa-ampuja. Hän on lisäksi harrastanut sukututkimusta, sekä käynyt jopa 160 kertaa luovuttamassa verta SPR:lle.

Myös reservien toiminnassa, Ilmajoen sotaveteraanien joululehden ilmoitusmyynnissä sekä lippuvartiossakin Saranpää on ollut tuttu näky. Lisäksi Saranpää on noin 10 vuoden ajan järjestänyt Ilmajoella sotaveteraanien hautajaisiin lippuvartion ja seppeleen, sekä ollut useasti hautajaisissa laskemassa seppelettä.

Kaksi lasta ja neljä lastenlasta ovat hänen sydäntään lähellä, ja lapset sekä lastenlapset vierailevat Aaton ja Inkerin luona säännöllisesti.
 

suomi100

Elämänohjeiksi Aatto Saranpää antaa itse hyväksi toteamansa tavan:

”Ensimmäiseksi heti irti tupakasta ja viinasta. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös liikunta, ja sitä tulisi harrastaa monipuolisesti”, Saranpää kehottaa. ”Viinakauppaa en ole rikastuttanut, sillä en olisi sinne ehtinytkään”, Saranpää toteaa.

Kun Saranpäältä kysyy miten hänen mielestään Suomea tulisi kehittää seuraavat 100 vuotta, hänen vastauksena on lyhyt ja ytimekäs: ”Toivon vain, ettei Suomeen tule enää sotaa. Sillä se on raakaa menoa se.” 

Ruukki Classic Silence 50 vuoden takuulla

Ruukki Classic® Silence on teknisesti ja ulkonäöllisesti upeasti viimeistelty katto. Lisäksi se on hiljainen ja vaimentaa ääniä tehokkaasti. Vähäeleisen tyylikäs ja ajaton muotoilu sopii niin rintamamiestaloihin kuin moderneihin kivitaloihin. Tämä teräskate soveltuu myös loiville, jopa 1:9 kattokaltevuuksille, osoituksena tästä Ruukilla on alan ensimmäisenä toimijana VTT:n tuotesertifikaatti valmiskaton saumarakenteen vesitiiveydestä (VTT-C-11975-17). Kaltevuuksista löydät lisätietoja asennusohjeista.

  • Valmistettu ja testattu Suomessa
  • Myrskyvarmat tiivistykset täyskorkeissa ponteissa takaavat 100% vesitiiveyden
  • Ruukin tuotteet täyttävät kaikki rakentamismääräykset ja vaatimukset
  • Katto on sadeääntä vastaan ihmiskorvaan noin yhden kolmasosan aiempaa hiljaisempi
  • Markkinoiden paras ulkonäkö
  • Hyvä asentaa; kaikki osat sopivat yhteen
  • Takuu 50 vuotta

katto

Jätä yhteydenottopyyntö Ruukin teräskatteesta


 
Julkaistu
10.11.2017