Onko kiuas tullut tiensä päähän?

Kesäisin etenkin mökeillä saunat ovat kovassa käytössä ja kiuasta lämmitetään usein joka ilta. Vuosien saatossa ahkeran käytön myötä vanha kiuas ei enää välttämättä anna parastaan. Lämmittäminen vie aikaa, lämpötila vaihtelee ja löylyt tuntuvat epätasaisilta. Saunassa ei viihdytä yhtä hyvin kuin ennen. Tällöin on aika vaihtaa kiuas uuteen.

Mondex_kiuas_880x495.JPG

Koska kiuas pitää uusia?

Mistä tietää, että uskollisesti palvellut kiuas on tullut tiensä päähän? Hyvästä ylläpidosta ja huollosta huolimatta kiuaskin vanhenee ja tulee jossain vaiheessa vaihtoikään. Laadukas kiuas kestää kunnon löylyjä vuodesta toiseen ja tarkkaa kestoikää onkin hankala määrittää. Mikäli kiuas ei lämpene yhtä ärhäkästi kuin ennen ja löylyt tuntuvat epämiellyttävän tuskaisilta, on kiukaan vaihto paikallaan. Uusi, saunatilan mukaan valittu kiuas tekee saunomisesta nautinnollisempaa ja rentouttavampaa.

Vaikka koko sauna ei vielä remonttia kaipaisikaan, uusi kiuas piristää ilmettä ja uudet löylyt mieltä. Kiukaan vaihtoa kannattaa harkita varsinkin, jos:

  • Sauna ei lämpeä yhtä tehokkaasti
  • Puut palavat huonosti
  • Pohja on palanut puhki
  • Yksi tai useampi vastus on rikki
  • Vanha kiuas on väärän kokoinen tai tehoton
  • Kaipaat uutta ilmettä tai vaihtelua

Löydä uusi kiukaasi edullisesti Rakentaja.fi verkkokaupasta

Täydellistä löylyä metsästämässä

Toinen tykkää kiukkuisista ja toinen lempeistä löylyistä. Toinen arvostaa puusaunan tuoksuja ja tunnelmaa, toiselle sähkösaunan helppous ja huolettomuus ovat valintaperusteista tärkeimmät. Kiukaan valintaan vaikuttaa oleellisesti myös saunan koko.

Puusauna luonnollisesti tarvitsee rinnalleen hormin, jonka kunto on hyvä tarkistaa kiukaan vaihdon yhteydessä. Varmista myös, onko hormi yhteensopiva uuden kiukaasi kanssa.

Olet sitten millainen saunoja tahansa, kiuastakin pitää huoltaa. Kivet olisi hyvä vaihtaa tai ainakin latoa uudestaan vuosittain tai vaihtaa sadan lämmityskerran välein. Kivet joutuvat koville suurien lämpötilavaihteluiden seurauksena ja saattavat haljeta tai murentua, jolloin pääsevät tukkimaan kiukaan rakoja. Kivien poiston yhteydessä tulee myös tarkistettua kiukaan pohja, sillä siellä saattaa odottaa yllätys. Puhki palanut pohja on selkeä viesti päästää vanha kiuas tuskistaan ja vaihtaa se uuteen.

Kun kiukaasi on kunnossa, myös löylyt heräävät henkiin ja antavat parastaan.

_MG_2760_rajattu

Mikä on sopiva lämpötila? Vaikuttaako kosteus?

Mikä sitten on paras saunomislämpötila? Makuja on monia, mutta yleiseti 60-90ºC on optimaalisin lämpötila löylytellä. Aistinvaraisesti tarkkaa lämpötilaa on hankala määrittää, mutta saunamittarista voi jo lämmitysvaiheessa tarkistaa, joko sinne lauteille voisi kiivetä.

Sopiva ilmankosteus vaikuttaa myös oleellisesti saunanautintoon. Suhteellinen kosteus vaihtuu lämpötilan muuttuessa. Halutessaan voi lauteilla makoillessa laskeskella lämpötilan vaikutusta kosteusprosenttiin tai vain nautiskella löylyistä ja tarkistaa prosentti mittarista.

Kun valitset uutta kiuasta

Kiuas on aina pitkäkestoinen hankinta ja valinnassa kannattakin panostaa laatuun. Hyvä kiuas palvelee pitkään ja uskollisesti, myös seuraavaa käyttäjäsukupolvea. Kotimaisen kiuasvalmistajan Mondexin kiukaat valmistetaan kestämään aikaa ja käyttöä. Niissä yhdistyvät tyylikäs design ja kehittynyt tekniikka. Ajaton muotoilu sopii niin minimalistisiin skandikoteihin, kuin suuriin glamour-saunoihinkin. Tutustu kiuasmalleihin

Mondex_kiuasmallit_1920x1080_2

Paras sauna suomalaiselle on luonnollisesti – suomalainen sauna. Mondexin juuret ulottuvat yli 27 vuoden taakse Kokkolaan ja edelleen tänä päivänä jokainen Mondexin kiuas valmistetaan Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa.

  • Avainlipputuote, tietenkin.
  • Tärkeintä on laatu. Kiukaan tulee kestää käyttöä ja aikaa.
  • Tyylikäs design yhdistettynä kehittyneeseen tekniikkaan.
  • Sopivat kaikille käyttäjäryhmille ja ovat helppokäyttöisiä.
 
Julkaistu
12.6.2020