Onko kiuas tullut tiensä päähän?


Mistä tietää, että uskollisesti palvellut kiuas on tullut tiensä päähän? Hyvästä ylläpidosta ja huollosta huolimatta kiuaskin vanhenee ja tulee jossain vaiheessa vaihtoikään. Laadukas kiuas kestää kunnon löylyjä vuodesta toiseen ja tarkkaa kestoikää onkin hankala määrittää. Mikäli kiuas ei enää lämmitä saunaa yhtä ärhäkkäästi kuin nuoruusvuosinaan, uuden kiukaan hankinta saattaa olla paikallaan.

Siirry verkkokauppaan tästä >>

Koska kiuas pitää uusia?

Vaikka koko sauna ei vielä remonttia kaipaisikaan, uusi kiuas piristää ilmettä ja uudet löylyt mieltä. Kiukaan vaihtoa kannattaa harkita varsinkin, jos:

  • Sauna ei lämpeä yhtä tehokkaasti
  • Puut palavat huonosti
  • Pohja on palanut puhki
  • Yksi tai useampi vastus on rikki
  • Vanha kiuas on väärän kokoinen tai tehoton
  • Kaipaat uutta ilmettä tai vaihtelua

Täydellistä löylyä metsästämässä

Toinen tykkää kiukkuisista ja toinen lempeistä löylyistä. Toinen arvostaa puusaunan tuoksuja ja tunnelmaa, toiselle sähkösaunan helppous ja huolettomuus ovat valintaperusteista tärkeimmät. Kiukaan valintaan vaikuttaa oleellisesti myös saunan koko.

Puusauna luonnollisesti tarvitsee rinnalleen hormin, jonka kunto on hyvä tarkistaa kiukaan vaihdon yhteydessä. Varmista myös, onko hormi yhteensopiva uuden kiukaasi kanssa.

Olet sitten millainen saunoja tahansa, kiuastakin pitää huoltaa. Kivet olisi hyvä vaihtaa tai ainakin latoa uudestaan vuosittain. Kivet joutuvat koville suurien lämpötilavaihteluiden seurauksena ja saattavat haljeta tai murentua, jolloin pääsevät tukkimaan kiukaan rakoja. Kivien poiston yhteydessä tulee myös tarkistettua kiukaan pohja, sillä siellä saattaa odottaa yllätys. Puhki palanut pohja on selkeä viesti päästää vanha kiuas tuskistaan ja vaihtaa se uuteen.

Kun kiukaasi on kunnossa, myös löylyt heräävät henkiin ja antavat parastaan.

Mikä on sopiva lämpötila? Vaikuttaako kosteus?

Mikä sitten on paras saunomislämpötila? Makuja on monia, mutta yleiseti 70-90ºC on optimaalisin lämpötila löylytellä. Aistinvaraisesti tarkkaa lämpötilaa on hankala määrittää, mutta saunamittarista voi jo lämmitysvaiheessa tarkistaa, joko sinne lauteille voisi kiivetä.

Sopiva ilmankosteus vaikuttaa myös oleellisesti saunanautintoon. Suhteellinen kosteus vaihtuu lämpötilan muuttuessa. Halutessaan voi lauteilla makoillessa laskeskella lämpötilan vaikutusta kosteusprosenttiin tai vain nautiskella löylyistä ja tarkistaa prosentti mittarista.

Miksi Mondex-kiuas?

Kukapa osaisi valmistaa suomalaiselle paremman kiukaan kuin suomalainen? Mondexin juuret ulottuvat yli 25 vuoden taakse Ylivieskaan, jossa jokainen Mondexin kiuas valmistetaan.

  • Avainlipputuote, tietenkin.
  • Tärkeintä on laatu. Kiukaan tulee kestää käyttöä ja aikaa.
  • Tyylikäs design yhdistettynä kehittyneeseen tekniikkaan.
  • Sopivat kaikille käyttäjäryhmille ja ovat helppokäyttöisiä.

Mondexin kiuasvalikoimassa on vaihtoehtoja. Kuvassa vuolukivikiuas Hiisi, puukiuas Klapi ja sähkökiuas Tahko.Mondexin kiuasvalikoimassa on vaihtoehtoja. Kuvassa vuolukivikiuas Hiisi, puukiuas Klapi ja sähkökiuas Tahko.

 
Päivitetty
16.4.2018