• Etusivu
  • LVI

Kuusi vinkkiä toimivaan ilmanvaihtoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Julkaistu 01.11.2017
201711_50763.jpg

Näin ilmanvaihdon pitäisi toimia jokaisessa asunnossa.

Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.

Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Kuusi vinkkiä

  1. Tarkista, miten ilmanvaihto kotonasi toimii. Mistä ilma tulee sisään ja mistä se kulkee ulos? Jos korvausilmaventtiilit ovat asunnon ulkoseinillä, puisessa tuuletusluukussa tai ikkunankarmissa, kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Jos taas katossa tai sisäseinässä, kotonasi on koneellinen ilmanvaihto. Poistoilmaventtiilit ovat aina wc- ja suihkutiloissa, keittiössä ja vaatehuoneessa.
  2. Jos korvausilmaventtiileitä tai tuloilmaventtiileitä ei ole, talossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa. Ilma tulee sisätiloihin hallitsemattomasti: ikkunan- tai lattianraoista, postiluukusta tai jopa lattiakaivosta. Ilmamäärä saattaa olla riittämätön, tuoden mukanaan epäpuhtauksia ja outoja hajuja. Lattianraosta tuleva korvausilma tuntuu vetona ja lattioiden kylmyytenä.
  3. Oikea määrä korvausilmaventtiileille on yksi venttiili n. 20 m2 kohden. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Venttiilit tulee olla sijoitettuina makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen.
  4. Tarkista, että ilma kiertää asunnossasi riittävästi. Aseta paperinpalan poistoilmaventtiilin päälle. Jos imu pitää paperin paikallaan, vetoa on riittävästi. Jos veto ei riitä, selvitä onko korvausilmaventtiileitä riittävä määrä ja ovatko ne toimintakunnossa. Tarkista samalla poisto- ja tuloilmakanavien puhtaus.
  5. Jos asunnostasi puuttuvat toimivat korvausilmaventtiilit, hanki sellaiset. Taloyhtiössä ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen. Laki vaatii taloyhtiön järjestämään asuntoihin toimivan ilmanvaihdon. Omakotitalossa asennus onnistuu melko vaivattomasti itse.
  6. Muista vaihtaa suodattimet puhtaisiin määräajoin. Sopiva vaihtoväli on kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla tarvetta suodattimien vaihtoon voi olla useamminkin.
Info

Info

Velco ja Filtrete - parhaat yhdessä

  • Velco-korvausilmaventtiili on varustettu automaattisesti toimivalla termostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta sopivaksi ulkolämpötilan mukaan, +10°C- -5°C välillä. Ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman sähköä.

  • Korkealaatuisen Filtrete-suodattimen kuiduissa olevan pienen sähkövarauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: myös näkymättömät pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen 95 %:sti. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimien erotusasteen vaatimukset.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Venttiili ja suodatin paikkaan kuin paikkaan

Taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, voidaan Velco-korvausilmaventtiilit asentaa helposti ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin tai uudella läpiviennillä rakennuksen ulkoseiniin.

Velco-venttiilin kanssa käytetään aina korkealuokkaista F7-luokan Filtrete-suodatinta. Filtrete-suodatin toimii kuin magneetti, napaten läpijohdettavasta ilmasta näkymättömätkin pienhiukkaset – juuri ne terveydelle kaikkein haitallisimmat.

Tämän parempaa yhdistelmää ei painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseen löydy!

Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.
Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.
Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
Väliseinän eristäminen
Väliseinän eristäminen
Väliseinät ovat jakavia rakenteita: sisäseiniä ja seiniä, jotka erottavat tiloja toisistaan. Asuinrakennuksissa seinät eristetään ääneneristävyyden parantamiseksi sekä paloturvallisuussyistä. Tietyissä tapauksissa vaaditaan ylimääräistä eristystä kuuman/kylmän poissa pitämiseksi.Tarjolla olevat eristystuotteet täyttävät äänieristykselle asetetut minimivaatimukset. Ilmaääneneristyksellä tarkoitetaan oletettua äänieristysarvoa (R'w) niissä tiloissa, joissa äänieristystä on käytetty. Jotta ilmoitettuihin arvoihin päästään, rakenne ja kiinnitykset on tehtävä samalla tavalla kuin ääneneristävyysmittauksissa käytetyissä rakenteissa. Seinän välissä oleva kivivilla parantaa normaalin asunnon sisäisen väliseinän eristävyyttä n. 20 %.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton