Kuusi vinkkiä toimivaan ilmanvaihtoon


Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.

Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Kuusi vinkkiä

 1. Tarkista, miten ilmanvaihto kotonasi toimii. Mistä ilma tulee sisään ja mistä se kulkee ulos? Jos korvausilmaventtiilit ovat asunnon ulkoseinillä, puisessa tuuletusluukussa tai ikkunankarmissa, kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Jos taas katossa tai sisäseinässä, kotonasi on koneellinen ilmanvaihto. Poistoilmaventtiilit ovat aina wc- ja suihkutiloissa, keittiössä ja vaatehuoneessa.
   
 2. Jos korvausilmaventtiileitä tai tuloilmaventtiileitä ei ole, talossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa. Ilma tulee sisätiloihin hallitsemattomasti: ikkunan- tai lattianraoista, postiluukusta tai jopa lattiakaivosta. Ilmamäärä saattaa olla riittämätön, tuoden mukanaan epäpuhtauksia ja outoja hajuja. Lattianraosta tuleva korvausilma tuntuu vetona ja lattioiden kylmyytenä.
   
 3. Oikea määrä korvausilmaventtiileille on yksi venttiili n. 20 m2 kohden. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Venttiilit tulee olla sijoitettuina makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen.
   
 4. Tarkista, että ilma kiertää asunnossasi riittävästi. Aseta paperinpalan poistoilmaventtiilin päälle. Jos imu pitää paperin paikallaan, vetoa on riittävästi. Jos veto ei riitä, selvitä onko korvausilmaventtiileitä riittävä määrä ja ovatko ne toimintakunnossa. Tarkista samalla poisto- ja tuloilmakanavien puhtaus.
   
 5. Jos asunnostasi puuttuvat toimivat korvausilmaventtiilit, hanki sellaiset. Taloyhtiössä ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen. Laki vaatii taloyhtiön järjestämään asuntoihin toimivan ilmanvaihdon. Omakotitalossa asennus onnistuu melko vaivattomasti itse.
   
 6. Muista vaihtaa suodattimet puhtaisiin määräajoin. Sopiva vaihtoväli on kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.  Vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla tarvetta suodattimien vaihtoon voi olla useamminkin.

Näin ilmanvaihdon pitäisi toimia jokaisessa asunnossa.Näin ilmanvaihdon pitäisi toimia jokaisessa asunnossa.

Velco ja Filtrete - parhaat yhdessä

 • Velco-korvausilmaventtiili on varustettu automaattisesti toimivalla termostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta sopivaksi ulkolämpötilan mukaan, +10°C- -5°C välillä. Ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman sähköä.

 • Korkealaatuisen Filtrete-suodattimen kuiduissa olevan pienen sähkövarauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: myös näkymättömät pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen 95 %:sti. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimien erotusasteen vaatimukset.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Venttiili ja suodatin paikkaan kuin paikkaan

Taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, voidaan Velco-korvausilmaventtiilit asentaa helposti ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin tai uudella läpiviennillä rakennuksen ulkoseiniin.

Velco-venttiilin kanssa käytetään aina korkealuokkaista F7-luokan Filtrete-suodatinta. Filtrete-suodatin toimii kuin magneetti, napaten läpijohdettavasta ilmasta näkymättömätkin pienhiukkaset – juuri ne terveydelle kaikkein haitallisimmat.

Tämän parempaa yhdistelmää ei painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseen löydy!
 

Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.
 
Julkaistu
13.11.2017