• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon avulla terve talo ja terveet asukkaat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 09.11.2023
201710_50727.jpg

Talot ja asunnot rakennetaan nykyisten rakenusmääräysten myötä aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Se tarkoittaa kuitenkin, että myöskään sisäilman kosteus ei poistu rakenteiden aukoista, vaan tiivis talo tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä: ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetuvat sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.
Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman, että se kuluttaa liikaa energiaa.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Muistilista ilmanvaihtokoneen valintaan

Ilmanvaihtokoneen mitoitus
Ilmanvaihtokoneen tulee olla oikean kokoinen asunnon henkilömäärään ja tilaan nähden. Sisäilma tulee vaihtaa kerran kahdessa tunnissa. Kun tämä toteutuu ilmanvaihtokoneen puolella teholla, on myös riittävästi tehostusvaraa esim. märkätilojen kuivattamiseen. Tähän mitoitukseen perustuvat Vallox-ilmanvaihtokoneiden ohjeelliset neliömäärät. Huoneiden, erityisesti märkätilojen määrä tai erikoistilat, kuten uima-allas, vaikuttavat
ilmanvaihtojärjestelmän mitoitukseen. Ilmavirroiltaan liian pieni ilmanvaihtokone saattaa aiheuttaa esim. ääniongelmia, koska sitä joudutaan käyttämään maksimiteholla, mutta ylimitoituksestakaan on harvoin etua.

Ilmanvaihdon ohjaus
Oletko aktiivinen ilmanvaihdon käyttäjä vai haluatko, että ilmanvaihto säätyy aina automaattisesti oikealle teholle? Ilmanvaihtokoneen ohjaimen tila- tai nopeuskytkimellä ilmanvaihtoa voi itse säätää tarpeen mukaan.
Mukavuudenhaluiselle käyttäjälle kosteus- ja hiilidioksidianturit takaavat aina hyvän sisäilman. Automaattinen säätö on edullista ylellisyyttä. Uusimpia Vallox-ilmanvaihtokoneita voi ohjata myös internet-yhteydellä millä tahansa päätelaitteella.
Näin ohjain on aina mukanasi!

Kosteuden, hiilidioksidin ja esimerkiksi hajujen poistaminen niiden syntylähteiltä pitää talon sekä asukkaat terveinä ja lisää asumismukavuutta. Tilalle tuodaan puhdasta, lämmintä ja suodatettua ilmaa. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla ilmanvaihtokoneilla kustannuksetkaan eivät päätä huimaa.
Kosteuden, hiilidioksidin ja esimerkiksi hajujen poistaminen niiden syntylähteiltä pitää talon sekä asukkaat terveinä ja lisää asumismukavuutta. Tilalle tuodaan puhdasta, lämmintä ja suodatettua ilmaa. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla ilmanvaihtokoneilla kustannuksetkaan eivät päätä huimaa.

Liitettävyys
Vallox-ilmanvaihtokoneet on mahdollista liittää myös taloautomaation piiriin mallista riippuen Modbus-väylän kautta tai LON- tai KNX-muuntimen avulla.

Jälkilämmitys
Mitä parempi lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde koneessa on, sitä vähemmän jälkilämmitystä tarvitaan – jos ollenkaan, sillä poistoilmasta saatava lämpö riittää leudossa ilmastossa lähes ympäri vuoden. Jos jälkilämmitys kuitenkin on tarpeen, tuloilman lisälämmityksen voi toteuttaa joko sähköpatterilla tai talon lämmitysjärjestelmään liitetyllä vesipatterilla. Korkeimpien hyötysuhteiden koneissa jälkilämmitys kannattaa aina hoitaa sähköllä sen edullisempien hankinta- ja asennuskustannusten takia.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Huurtumisen esto
Asennettaessa korkean hyötysuhteen lämmöntalteenottokone pohjolan koviin olosuhteisiin, lämmöntalteenottokennon huurtumisen tai jäätymisen esto on yksi ilmanvaihtokoneen tärkeimpiä ominaisuuksia – niin todellisen hyötysuhteen, ilmanvaihtokoneen energiankulutuksen kuin luotettavuudenkin kannalta. Vallox MC-sulatusautomatiikka ei tarvitse energiaa kuluttavaa etulämmitystä, eivätkä uudet MyVallox-ilmanvaihtokoneet
pysäytä koskaan tuloilmapuhallinta. Näin talon painesuhteet pysyvät vakiona eikä ilmanvaihtokone häiritse takan toimintaa.

Puhaltimet
Tasavirtapuhaltimet kuluttavat alle puolet vaihtovirtapuhaltimien sähköenergiasta puolenkertaisella ilmanvaihdolla ja ne ovat myös monipuolisemmin säädettävissä.

Hyötysuhde
Ilmanvaihtokonetta valitessa kannattaa vertailla todellista poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhdetta eikä vain tuloilman lämpötilahyötysuhdetta. VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden luotettavaan vertailuun. Poistoilman vuosihyötysuhde kertoo, kuinka suuri osuus tuloilman lämmittämisestä voidaan tehdä poistoilman lämpöenergialla keskimäärin vuodessa.

Ilmanvaihtokoneen sijoitus
Kun talon koko kasvaa, myös tarvittavat ilmavirrat ja koneen fyysinen koko kasvavat. Suuremmat ilmavirrat aiheuttavat väistämättä enemmän ääntä. Huoneisiin kuuluva ääni voidaan poistaa kanaviston äänenvaimentimilla, mutta suuremmat ilmanvaihtokoneet on aina suositeltavaa sijoittaa erilliseen tekniseen tilaan, josta koneen käyntiääni ei kantaudu asuntoon.
Huomioi myös, että ilmanvaihtokonekin vaatii säännöllistä huoltoa ja huolto vaatii tilaa.

Taipuisa Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on helppo asentaa
Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Pienen kokonsa ansiosta (ø 75 mm) kanavat on mahdollista asentaa alaslaskuihin ja rakenteiden sisään. Lisäksi asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20131_33352.jpg
Luennot ja työnäytökset
Tänä vuonna Rakenna & Remontoi -messuilla järjestetään luentoja sekä työnäytöksiä messujen jokaisena päivänä seuraavan aikataulun mukaisesti:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton