Ikävä, hankala painuminen

Talon vähäinen painuminen on periaatteessa normaali asia, mutta ongelma siitä muodostuu, jos talo painuu liikaa tai ehkä pahempi, talo painuu epätasaisesti. Tällöin on suuri todennäköisyys, että rakenteet alkavat rikkoontua ja esimerkiksi ovet ja ikkunat eivät avaudu normaalisti.

Mistä tietää, että talo painuu?

Puurakenteinen talo kestää jonkin verran epätasaista painumista, ennen kuin rakenteissa näkyy rikkoontumisen merkkejä. Jumittuva tai huonosti avautuva ovi tai ikkuna voi olla merkki painumisesta. Muuratut rakenteet, kuten tiiliseinä taas ei juurikaan kestä epätasaista painumista, vaan painumisesta aiheutuva momentti (aiheutuvat voimat) murtavat seinärakennetta. Yleensä tämä tapahtuu tiilien ja sauman välillä. Lattian painumisen voi havaita siitä, että lattiapinnan ja jalkalistan väliin on muodostunut rako.
Rako tiiliseinässä voi kertoa maan painumisesta.Rako tiiliseinässä voi kertoa maan painumisesta.

Miksi talo painuu?

Kuten alussa mainittiin, pieni tasainen painuminen on normaalia ja vaaratonta. Ongelmia syntyy, jos talon jokin nurkka on huonommin kantavalla maaperällä. Esimerkiksi voisi ottaa tilanteen, jossa talon toinen pää on täysin painumattoman kallion varassa ja toinen pää on huonosti kantavan maa-aineksen varassa. Vanhemmassa rakennuskannassa tällaisia tilanteita löytyy. Uudemmassa rakennuskannassa maarakentamisen yhteydessä saatetaan ehjä kallio rikkoa, ja koko rakennuspohjan osalta suoritetaan tarvittavat massanvaihdot ja tiivistykset. Myös salaojien puuttuminen tai niiden toimimattomuus saattaa aiheuttaa tilanteen, jossa epätasaista painumista muodostuu.

Mitä painuminen sitten aiheuttaa?

Edellä mainittiin ongelmia, joista voi epäillä painumista. Painumisen jatkuessa huonosti avautuva ikkuna voi myös särkyä, kun karmeihin kohdistuu hallitsemattomia voimia. Seinärakenteet halkeilevat ja rakenteiden tiiviys kärsii ja voi muodostua kosteusongelmia. Ulkonäöllisesti haljennut julkisivu ei miellytä silmää ja talon myyntiarvo saattaa romahtaa.

Miten painumisen korjaaminen tapahtuu?

On erilaisia vaihtoehtoja, joista perinteisin on kaivaa painuneen kohdan ympäriltä pihaa auki, ja koitetaan ”tunkata” rakennus suoraan, rakennetaan uusia tuentoja, valetaan uusi antura ja koitetaan poistaa painumisen syy. Nykyaikaisemmin painuman korjaaminen voi tapahtua korjaamalla maaperän kantavuus ja samalla nostetaan rakennusta painuman verran ylemmäs. Lattian painumiseen tämä on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä lattian painumisen osalta ongelman poistaminen on hankalampaa. Maaperän korjaaminen on myös kiitollinen vaihtoehto sikäli, että se tapahtuu erittäin nopeasti ja pihaa ei tarvitse rikkoa ja jälleen korjata.

Geobearin käyttämä tekniikka on niin häiriötöntä ja nopeaa, että arki voi jatkua normaalisti, eikä korjaustyön tieltä tarvitse muuttaa pois.

Omakotitalon maaperän vahvistaminen geopolymeeri-injektoinnin avulla:

Ota yhteyttä asiantuntijaan:

Laita rasti ruutuun ja lähetä lomake. Geobearin asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä!


 
Päivitetty
14.8.2019