Ikkunoiden ja ovien huollon merkitys

Vaihtelevat sääolosuhteet, vesi eri muodoissaan, auringonsäteily, lämpötilanvaihtelut jne. koettelevat monin tavoin rakennuksia ja niiden osia. Ikkunat ja ovet ovat rakennuksen merkittävä osa. Ne ovat aina säiden armoilla, oli keliolosuhteet mitkä tahansa. Säärasitukset korostuvat etenkin rakennuksen etelä- ja länsijulkisivuilla. Vaikka nykyiset puu-alumiini-ikkunat ovat käytännössä huoltovapaita, niin toimiakseen moitteettomasti, säännöllinen tarkistus ja mahdollinen huolto on kuitenkin hyvä tehdä vuosittain. 
 

Mitä pitää tarkistaa?

Ikkunoiden ja ovien vuosittain tarkistus kannattaa ajoittaa syksyyn. Ennen talven tuloa esimerkiksi tuuletusikkunoiden hyönteissuojat on poistettava, joten samassa yhteydessä on hyvä tehdä muutkin tarkistukset.
Jos hyttyspuite jää talveksi paikoilleen, on hyvin todennäköistä, että jäätyvä vesi tai linnut voivat rikkoa verkon. Hyttyspuitteen poistamisen yhteydessä on loogista tarkistaa puitteiden asemointi karmiin nähden. Käytön myötä asemointi saattaa muuttua, jolloin tarvittaessa saranoita täytyy kiertää sisään ja ulos. Jos puitteet eivät tiivisty kunnolla karmiin nähden, voi esiintyä lämpövuotoja.
 
Tiivisteiden kunto on myös yksi ikkunan tärkeä osa-alue. Jos tiivisteet ovat likaiset tai rikkinäiset, myös silloin ikkunan tiiveys on puutteellinen ja voi johtaa lämpövuotoihin. 
 
Lukot, saranat sekä muut helat ovat vuoden mittaan kovan rasituksen alla. Ovesta kuljetaan joka päivä, monta kertaa. Käytön myötä saranan, painikkeiden ja vääntönupin kiinnitysruuvit voivat löystyä. Tarkista siis ruuvien kireys sekä voitele lukot ja saranat. Voitele ja tarkista myös tuuletusikkunoiden ja parvekeovien pitkäsulkijat sekä aukipitolaitteet.

Ikkunoiden ja ovien puhdistus

Neutraalit, ei emäksiset puhdistusaineet ovat suositeltavia pesuaineita ikkunoiden ja ovien puhdistukseen. Hankaavia aineita sisältävät puhdistusaineet aiheuttavat naarmuuntumista, joten niitä ei pidä käyttää.  

Puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa maalipintojen kunto ja että ikkunoiden vedenpoisto- ja tuuletusreiät ovat avoinna.
 
Ikkunoiden lisävarusteisiin kuuluvat raitisilma- sekä tuloilmaikkunan venttiilit vaativat myös erityisen huomion. Venttiilin suodattimet keräävät luonnollisesti likaa ja sen vuoksi onkin suositeltavaa, että suodatin vaihdetaan jopa kaksi kertaa vuodessa. Muut pinnat suositellaan puhdistettavaksi miedolla pesuaineella. Ennen talven tuloa venttiilit pitää laittaa kiinni tai säätää talviasentoon.
 
Alavus Ikkunat Oy:n ikkunoiden ja ovien mukana tulee aina käyttö- ja huolto-ohjevihko. Säilytä vihko muiden talon papereiden joukossa ja noudata ohjeita.
Kun teet ohjeen mukaiset tarkistukset ja huollot vuosittain, varmistat laadukkaille ikkunoille ja ovillesi jopa 30-40 vuoden käyttöiän ja käyttömukavuuden!

Jätä yhteydenottopyyntö ikkunoista ja ovista


 
Päivitetty
27.11.2017