Koti on useimmille paitsi rakkain myös arvokkain omaisuus. Katto puolestaan on kodin suoja. Sen kunto vaikuttaa koko talon kuntoon, ja siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen. Tähän juttuun on koottu vinkkejä katon huoltoon ja korjaamiseen.
Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §
Rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset, eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.
Järjestyslaki 5 §
Rakennuksen tai rakennelman omistajan tai haltijan taikka hänen edustajansa on huolehdittava siitä, ettei rakennuksesta, rakennelmasta tai muusta vastaavasta paikasta putoava lumi tai jää taikka muu esine tai aine aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.
Pelastuslaki 13 §
Rakennuksen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan on yleisten tilojen ja koko rakennusta palvelevien järjestelyjen osalta sekä huoneiston haltijan hallinnassaan olevien tilojen osalta huolehdittava, että tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pidetään sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa turvallisesti.
Lisätietoa rakennusmääräyksistä: vesivek.fi
Vinkki 1: Lumiesteet kannattaa laittaa koko lappeen matkalle turvaamaan pihalla liikkuvia ihmisiä. Jäätynyt putoava lumi saattaa repiä pätkinä tehdyt lumiesteet matkaansa.
Jokainen katto vaatii säännöllistä kunnon seurantaa ja huoltoa. Katolla liikkuessasi käytä turvavarusteita ja ole varovainen, koska tiilet saattavat murtua ja pelti lommoutua. Käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen. Mikäli olet epävarma kattosi kunnosta, pyydä arvio ammattilaiselta.
Vinkki 2: Nykyaikaisissa pientaloissa turvakertoimet ovat niin suuret, että normaaleina tai runsaslumisinakaan talvina lumen poisto ei ole sortumisen pelossa välttämätöntä. Poikkeuksellisen runsas lumimäärä kannattaa kuitenkin poistaa kattoturvatuotteiden rikkoontumisen estämiseksi.
Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittävimmäksi syyksi kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. metrin vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
Vinkki 3: Paras turva tulipaloa varten on palohälytin. Mutta oletko miettinyt, miten yläkerrasta poistutaan tulipalon sattuessa? Pyydä asiantuntija suunnittelemaan poistumistiet kuntoon!
Kattoremontilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Käyttämällä luotettavia ja kokeneita ammattilaisia varmistat, että kaikki sujuu kuten pitääkin. Naapureilta ja tutuilta kannattaa kysyä kokemuksia ja suosituksia alueenne toimijoista.
Kattoremontin perusteita mm.
Vinkki 4: Vaadi aina ammattitaitoinen katon kunnon arviointi, ennen kuin hyväksyt tarjouksen. Vain paikan päällä myyjä pystyy toteamaan katon todellisen kunnon ja tarvittavat toimenpiteet.
Vinkki 5: Ulkopuolisilla kiinnikkeillä varustetut kourut on helppo puhdistaa maasta käsin.
Nämä ohjeet ovat koonneet Hämeen Laaturemontti, Vesivek ja Suomen Omakotiliitto.