• Etusivu
  • Talo

Energiatehokkaan talon lämmöneristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 23.11.2023
202212_80408.jpg

Nykypäivänä kiinnitetään huomiota erityisesti rakenteiden lämmöneristävyyteen sekä tiiveyteen.

Rakennusten energiatehokkuudesta on tullut yhä keskeisempää ilmastomuutoksen- sekä päästöjen hillitsemisen myötä. Omakotirakentamisessa kuten vanhan talon kunnostamisessakin voidaan lämmöneristykseen panostamalla vaikuttaa talon tiiviysominaisuuksiin merkittävästi, jolloin lämpöenergiaa ei pääse vuotamaan hukkaan. Vähäisempi lämmitystarve säästää luontoa ja lompakkoa.

Tavoitteena tiiviis, vuotamaton rakenne

Ulkovaipan ilmatiiviydellä on iso merkitys lämpöhäviöiden ehkäisemisessä ja tiiviillä rakenteella voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa. Polyuretaanista valmistetuilla kovilla Kingspan Therma-eristeillä eristekerroksesta saadaan yhtenäinen ja tiivis. Eristelevyt asennetaan tiiviisti toisiaan vasten puskuun ja levysaumat tiivistetään saumavaahdolla. Vaahdotuksen lisäksi voidaan käyttää teippausta vaahdotustyön tiiviyden varmistamiseksi.

Runkorakenteen sisäpuolelle voidaan vielä asentaa Kingspan Therma TP10 levytyskerros, jolloin eristepinnasta saadaan yhtenäinen eikä siinä ole runkorakenteen katkaisevia kylmäsiltoja.

Kingspan Therma-eristeillä voidaan toteuttaa tehokas lämmöneristävyys ja tiiveys helposti kaikenlaisiin kohteisiin sekä uudis- että korjausrakentamisessa.

Vinot katot ja yläpohjat

Yläpohjan eristys voidaan toteuttaa usealla eri tavalla riippuen kohteen yläpohjan rakenteista tai kattomuodosta. Puurunkoisessa kattorakenteessa Therma-eristeet voidaan asentaa joko rungon väliin tai rungon päälle. Therma-eristeitä käytetään myös tyypillisesti puurunkoisen yläpohjarakenteen höyrynsulkukerroksena.

Kingspan-eristelevyjen tasaisuuden ja hyvän muotonsapitävyyden ansiosta aluskatteen ja eristeen välinen tuuletusvälivaatimus on ainoastaan 50 mm. Kingspan Therma-eristeet soveltuvat puu-, betoni ja siporex-runkoisen kattorakenteen eristeeksi.

Sopivat tuotteet pientalojen vinojen kattojen ja yläpohjien eristämiseen:

20211_68242.jpg

Ulkoseinän lämmöneristys

Kingspan eristeratkaisuilla on mahdollista saavuttaa lämpötaloudellisesti tehokas ja kosteusteknisesti toimiva ulkoseinärakenne. Hyvien lämmöneristysominaisuuksien ansiosta ulkoseinärakenteet voidaan toteuttaa ohuina. Tämä mahdollistaa myös hoikat runkorakenteet. Kingspan Therma-eristeet soveltuvat pien- ja rivitalojen ulkoseinärakenteen lämmöneristeeksi kaikille runkomateriaaleille: kuten puu, betoni, tiili, harkko, kevytbetoni/siporex, hirsi ja teräs.

Puurunkoiseen taloon eristeet voidaan asentaa joko rungon väliin tai rungon päälle. Työn sujuvuuden kannalta on suositeltavaa asentaa Kingspan Therma Runkolevyt k600- ja k900 -runkojaolle. Kevytbetoni- eli siporex- sekä hirsirunkoisissa rakenteissa Kingspan Therma-eristeet toimivat sisäpuolisena lämmöneristeenä. Kingspan Therma-eristeitä käytettäessä ei tarvita erillisiä tuulensuoja- tai höyrynsulkukerroksia.

Sopivat tuotteet pientalojen ulkoseinien eristämiseen:

201710_50577.jpg

Vanhan ulkoseinän lisälämmöneristäminen

Talon lämmöneristystä parantamalla voidaan energiatehokkuutta parantaa selvästi. Yksinkertaisimmillaan vanhaan ulkoseinään voidaan asentaa Kingspan Therma-eristeet rungon sisäpuolelle lisäeristeeksi ja höyrynsuluksi. Laajamittaisimmissa korjauksissa ulkoseinän koko eristekerrosta vaihtamalla vanhasta rakennuksesta saadaan helposti nykymääräysten mukainen matalaenergiarakenne ja jopa passiivienergiarakenne.

Lisäeristäminen on turvallinen ja järkevä ratkaisu rakenteen sisäpuolelta tehtynä, sillä ulkopuolinen lisäeristäminen monesti tarkoittaisi koko julkisivun uusimista ja myös silloin sisäpuolisen höyrynsulun tiiviys on varmistettava. Ulkopuolelta eristettäessä räystäät todennäköisesti jäisivät liian lyhyiksi ja ikkuna-aukot jäisivät syviksi. Myös ulkopuolisen lisäeristeen liitoskohta sokkeliin jäisi rakenteessa kylmäsillaksi, koska lisäeristettä ei voi viedä sokkelin päälle ja perustusanturaan asti.

Kingspan Therma-lämmöneristeet ovat sisäpuoliseen lisäeristämiseen toimiva vaihtoehto, sillä eristeet ehkäisevät sisäpuolisen kosteuden pääsyn rakenteeseen. Koko eristepaksuus toimii höyrynsulkuna, eikä tekijä huomaamattaan tee eristeeseen reikää. Rakenne pääsee kuitenkin luovuttamaan rakenteessa olevan kosteuden ulospäin.

201710_50578.jpg

Kylmä ullakko hyötykäyttöön

Lisäneliöiden ottaminen asuinkäyttöön ullakolta onnistuu kätevästi Therma-eristeiden avulla. Ne soveltuvat hyvin yläpohjien lämmöneristämiseen rakennuksen iästä tai alkuperäisistä rakenteista riippumatta. Kingspan-eristeinen yläpohjarakenne voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja eristelevyjen paksuus voidaan valita sen mukaan, minkälaista eristyskykyä rakenteelta edellytetään tai kuinka paljon tilaa eristekerrokselle on käytettävissä. Ohuilla eristekerroksilla ullakko saadaan tehokkaasti hyötykäyttöön, kun tila jää mahdollisimman korkeaksi ja käyttöön jää mahdollisimman paljon neliöitä.

Sopivat tuotteet vintin eristämiseen:

Info

Info

Helppo ja nopea asennus

Polyuretaanieristelevyjen työstäminen on helppoa ja mahdollisuudet työvirheisiin ovat vähäiset. Levyjä voidaan leikata, jyrsiä, porata, naulata ja ruuvata. Työstövälineiksi käyvät normaalit työkalut kuten käsisaha, mattopuukko ja rasiapora. Kevyitä levyjä on kätevä käsitellä ahtaissakin tiloissa. Eristelevyt kiinnitetään polyuretaanivaahdolla kiinni runkorakenteisiin. Myös eristelevyjen väliset ponttisaumat vaahdotetaan aina polyuretaanivaahdolla.

Therma-eristeiden etuja:

  • Ohuilla rakenneratkaisuilla enemmän hyödynnettävää tilaa
  • Kestää kosteusrasitusta
  • Säästöä työvaiheissa ja materiaaleissa
  • Erillisiä höyrynsulku- tai tuulensuojakerroksia ei tarvita
  • Helppo ja nopea asentaa

Kingspan Insulation Oy
Talo
seinät
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20172_48156.jpg
Ulkoseinärakenteen lämmöneristys
Kingspan -eristeet soveltuvat mainiosti pientalojen ulkoseinärakenteen lämmöneristeeksi kaikille runkomateriaaleille kuten puu, betoni, tiili, harkko, kevytbetoni/siporex, hirsi ja teräs. Kingspan Therma -eristeitä käytettäessä ei tarvita erillisiä tuulensuoja- tai höyrynsulkukerroksia. Eristeillä päästään erinomaisiin lämmöneristysarvoihin huomattavan ohuilla eristekerroksilla. Rakenteesta saadaan oikeaoppisen tiiviitä helposti, mikä on alhaisten lämpöhäviöiden kannalta ehdottoman tärkeä ominaisuus.
201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
20193_56915.jpg
Tehokasta lämmöneristämistä ei sovi vähätellä
Finnfoam Oy:n valmistamat homehtumattomat lämmöneristeet luovat perustan ympäristöystävälliselle ja kosteusteknisesti turvalliselle rakentamiselle. Innovatiivinen toisen sukupolven johtama perheyritys on aina ollut edelläkävijä ympäristöasioissa niin omilla tuotteillaan kuin toiminnassaan.Finnfoamin valmistamat homehtumattomat ja vikasietoiset lämmöneristeet mahdollistavat rakennuksille pienen käytönaikaisen hiilijalanjäljen rakenteellisen energiatehokkuuden kautta. Rakennusten päästöistä jopa 70 prosenttia syntyy käytönaikana ja minimoimalla lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeet rakenteellisella energiatehokkuudella, eli hyvin lämmöneristetyllä vaipalla, on tänä päivänä - ja erityisesti tulevaisuudessa - tärkeää.
keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
20191_56064.jpg
Vanha ullakko käyttöön?
Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa? Todennäköisesti vastauksesi on myönteinen.Vanhan ja kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi tilaksi helpottaa akuuttia lisätilan tarvetta. Muutostyötä ei kuitenkaan saa lähteä tekemään tuosta vain, vaan tulee ottaa selvää, onko rakennuksessa jäljellä vielä rakennusoikeutta. Kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi onnistuu yleensä toimenpideluvalla, tämä tulee kuitenkin tarkistaa omasta rakennusvalvonnasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton