Lämmitysremontti koetaan kalliina – toteuttaneet ovat kuitenkin tyytyväisiä

Uponor ja Rakentaja.fi toteuttivat lämmitysremonttitutkimuksen omakotitaloasukkaille syyskuussa 2017. Vastaajia oli yhteensä 511 ympäri Suomea. Heistä 80 % asuu yli 20 vuotta vanhassa omakotitalossa ja tutkimuksessa keskityttiin näihin vastaajiin. Vastauksia verrattiin myös vuonna 2016 tehtyyn tutkimukseen.
Lämmitysremontin aikoo teettää lähivuosina 59 % vastaajista. Tärkein syy remontin teettämiseen on, että vanha lämmitysjärjestelmä vie liian paljon energiaa ja tulee kalliiksi. Toisaalta remontin kalleus oli suurin yksittäinen syy, miksi remonttia ei ole vielä tehty.
 
Remontin teettämisen esteenä näyttää olevan hinta tai ainakin olettamus, että remontti on kallis. Myös luotettavan tekijän löytäminen tuntuu olevan ongelma. Tähän voisi olla ratkaisuna yhteydenottopyynnön jättäminen. Tällöin Uponor KOTI -jälleenmyyjä ottaa sinuun yhteyttä ja tekee tarjouksen remontista.
 
Uponor_Smatrix_Style_visual_1920

Vesikiertoinen lämmitys pitää pintansa

Vain viidennes kertoi uudistaneensa lämmönjaon täydellisesti viimeisten 20 vuoden aikana. Lähes puolella vastaajista (47 %) on alkuperäinen lämmönlähde talossaan. Vastaajista 59 % aikoo remontoida lämmönjaon lähivuosina; aikomukset remonttiin ovat kasvaneet viime vuodesta. Ensisijaisesti (43 %) halutaan vaihtaa tai korjata lämmönlähde, viidennes kertoo remontoivansa koko lämmitysjärjestelmän. Jopa 66 % vastanneista pitää vesikiertoista lämmönjakoa, joko pattereita tai lattialämmitystä, toivottavimpana lämmönjakotapana talossaan.

Energian kulutus ja vesivahingon riski pelottavat

Tärkein syy lämmitysremontin teettämiseen on liikaa energiaa vievä ja kalliiksi tuleva vanha järjestelmä (46 %). Lähes kolmasosa vastaajista pelkää, että vanha järjestelmä voi rikkoutua ja aiheuttaa vesivahingon. Neljännes vastaajista mainitsee syyksi sen, ettei nykyinen järjestelmä toimi niin hyvin kuin sen pitäisi.

Vesikiertoisen patterilämmityksen omaavien kannattaa miettiä myös putkiremontin ja lämmitysremontin yhdistämistä, ellei kumpaakaan ole vielä tehty. Kokonaiskustannuksissa saattaa syntyä säästöä ja pelko vesivahingosta poistuu käytännössä kokonaan.
 

Miksi lämmitysremontti_1000

Lämmitysremontin teettäneet tyytyväisiä

Remontin teettäneistä 91 % oli tyytyväisiä tehtyyn lämmitysremonttiin ja vuodentakaiseen verrattuna tyytyväisyys oli jopa hieman noussut. Tyytyväisyyteen tai tyytymättömyyteen ei pyydetty selvitystä, mutta olettaa voi, että asuinmukavuus on parantunut ja lämmityskustannukset ovat pienentyneet ainakin valtaosan kohdalla.

Lämmitysjärjestelmän vuosihuolto tuo säästöä

Ammattilaisen tekemä maksullinen lämmitysjärjestelmän vuosihuolto, esimerkiksi lattialämmityksen säätö optimaaliseksi, kiinnostaa edelleen aika vähän. Vain 14 % vastaajista on siitä kiinnostunut.

Tässä asiassa ongelmana saattaa olla tiedon puute, sillä jo pelkästään vesikiertoisen lattialämmityksen oikeilla säädöillä on mahdollista saada säästöjä ja energiankulutusta alaspäin. Toinen asia on tietysti älykkäät ohjausjärjestelmät, kuten esim. Uponor Smatrix Wave Plus. Se pitää huonelämpötilan tarkasti halutulla tasolla ja tasapainottaa järjestelmän automaattisesti. Monikaan ei tiedä, että myös vanhat lattialämmitysjärjestelmät voidaan päivittää uuteen energiatehokkaaseen järjestelmään.
 

Voit jättää halutessasi yhteydenottopyynnön lattialämmityksen säätöpäivityksestä

Samalla lattialämmitysjärjestelmän toimivuus tulee laajemminkin tarkistettua.
 
Julkaistu
30.10.2017