Keittiön valaistus

Keittiö on kodin sydän. Keittiössä on oltava turvallista valmistaa ruokaa ja miellyttävä työskennellä. Keittiöergonomian lisäksi tarvitaan myös rentoutta ruokailuhetkeen ja valaistuksen muunneltavuudella on tässä iso rooli.

ing1416_2

Keittiön työtasojen valaistus

Tasojen valaiseminen onnistuu parhaiten kaappien alapinnoille asennettavilla jatkettavilla LED-listoilla tai nauhoilla.  Saat viimeistellyn ilmeen kun asennat valonauhan alumiiniprofiilin sisälle. Kun valo jakautuu tasaisesti koko työtasolle, häiritseviä varjoja ei synny ja valovoimakkuus on riittävä.

Plafondi on myös hyvä yleisvalon lähde. Jos keittiön yleisvalo rakentuu pelkästään huoneen keskelle sijoitetun kattovalaisimen varaan, kiinnitä huomiota valon suuntaan: keittiön ainoa valo ei saa tulla työtasolle selän takaa. Työskennellessä valon on hyvä tulla sekä edestä että takaa häiritsevien varjojen välttämiseksi.

Ruuan­laitto on helpompaa ja turvallista, kun työtasot valaistaan suoraan ylhäältä päin. Vältä pistemäistä valoa, heijastushäikäisyä ja varjojen syntymistä. Ota huomioon turvamääräykset etenkin vesipisteiden lähellä. Valaisimen saa sijoittaa kuivauskaapin alle vain, jos se on tippu- tai roiskevedenpitävä. Jos valaisimessa on kanneton pistorasia, sen tulee olla vähintään 50 cm korkeudella pesupöydän tasosta.

Rentoutta ruokailuun

Keittiö on kodin sydän. Vietämme siellä paljon aikaa ruoan­laiton ja seurustelun merkeissä. Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja tunnelmaltaan monenlaista valoa: hyvää yleisvaloa, tehokasta ja häikäisemätöntä työskentelyvaloa sekä rauhallista himmeämpää valoa seurusteluun ja ruokailuhetkeen. 

RUOKAILUUN TUNNELMAVALOA

Erillisellä kytkimellä varustetut riippuvalaisimet luovat keittiöön pientilan ruokailua varten. Liian korkealle sijoitettu valaisin häikäisee ruokailijoita ja liian matalalle sijoitettuna se on näköeste pöydän yli. Ruokapöydän valaisimen ideaali sijoituskorkeus on n. 60 – 80 cm pöydän pinnasta. 

Tunnelmavalaistuksen huomioiminen ja valon värilämpötila on tärkeää, kun ruokailutila avautuu kodin muihin kodin tiloihin.

Lisää pehmeeä tunnelmavaloa saat astiavitriinistä, jossa valonauhat korostavat kauniisti lasikaappien sisältöä. 

Nimetön-4

Kettiöön toimiva yleisvalaistus

Huomaamattomat pinta- ja uppoasennettavat alasvalot ovat tyylikäs ratkaisu keittiön yleisvaloksi. Kun suunnittelet yleisvalaistusta, kiinnitä huomio alasvalojen paikkoihin: ne eivät saa rajoittaa kalusteiden sijoittelua. Kun valitset yleisvaloksi kattoon himmennettävät alasvalot, keittiön tunnelma muuttuu nopeasti tehokkaasta viihtyisäksi.

 Rakenna keittiöön yleisvalon lisäksi 2-3 eri valaistustasoa. Jos saneeraat vanhaa taloa, suosittelemme valitsemaan kattoon tehokkaat, himmennettävät LED-alasvalot. Voit myös vaihtaa vanhojen valaisimien halogeeni-kohdelamppujen tilalle tehokkaat ja taloudelliset LED-lamput. Kiinnitä kuitenkin huomiota lampun himmennettävyyteen, lumen-arvoihin, lampun värilämpötilaan ja avauskulmaan.

Upotettujen valaisinten sijasta voit valita kaappien päälle sijoitettavat LED-valolistan tai -nauhan, jotka tuottavat tasaisen epäsuoran valon seinien ja katon kautta. Jos yläkaappeja ei ole, asenna alasvalot kattoon työtasojen yläpuolelle ja kodinkoneiden sekä kaappien edustalle.

Nimetön-5
 
Päivitetty
16.10.2017