Älä päästä vesivahinkoa keittiöön!
- varmista tilanne kosteusvahdilla

Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissa. Vuosittain sattuu jopa 40 000 vuotovahinkoa, mikä tarkoittaa yli sataa vesivahinkoa joka päivä. Kolmanneksen vahingoista aiheuttavat kodinkoneet ja astianpesukoneiden osuus näistä on jopa 90 %*. Astianpesukoneiden yleisin vuotojen syy on tulo- tai poistoletkun hajoaminen. Vesien valuminen lattialle keittiössä aiheuttaa hetkessä mittavaakin tuhoa. Keskimääräisesti vesivahingon suuruus on noin 5000 euroa. Jos vesi ehtii rakenteisiin asti, voivat vahingot yltää jopa kymmeniin tuhansiin.

ABB:n Jussi-sarjan vuotovahti asennettuna.ABB:n Jussi-sarjan vuotovahti asennettuna.

Paras keino välttyä vesivahingolta on ennaltaehkäisy. Pitämällä laitteet kunnossa, asentamalla ne ammattilaisen toimesta ja tarkistamalla liitännät säännöllisin väliajoin voit säästyä ikävältä vahingolta. Aina kaikki ei kuitenkaan mene ongelmitta ja pesukoneen huomaamaton vuoto voi aiheuttaa kalliit ja suuritöiset vahingot.

Vältä vesivahinko näillä vinkeillä:

  • Asenna koneen alle vuotokaukalo, joka paljastaa vuodot nopeasti.
  • Vaihda vanhan poistoletku. Astianpesukoneaineet ovat vahvoja kemikaaleja, jotka heikentävät letkuja. Lisäksi mm. koneen tärinä ja veden liike aiheuttavat mekaanista rasitusta liitoskohdille. Hyvä letkujen vaihtoväli on noin viisi vuotta.
  • Tarkasta letkujen liitännät ja niiden tiiviys. Varmista, ettei letkujen ulkopinnoilla ole vettä tai kosteutta. Voit pyyhkäistä liitoskohtia talouspaperilla heti pesuohjelman päätyttyä.
  • Pidä vesihana suljettuna ja avaa se vasta käynnistäessäsi pesuohjelman.
  • Asenna allaskaappiin vuotovahti, joka ilmoittaa heti, kun havaitsee kosteutta.
  • Älä koskaan jätä astianpesukonetta yksin, valvomatta päälle.

Vesivahingon korjaus voi maksaa tuhansia euroja. Hidasta ja piilevää vuotoa voi olla hankala havaita ajoissa.

Kosteusvahti valvoo siellä minne et itse näe

Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat vesivahingot keittiössä ja muissa tiloissa. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.

Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen.

Kosteus laukaisee hälytyksen

Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada myös mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää tai KNX-taloautomaatiota.

Kosteusvahti voi myös katkaista vedentulon automaattisesti, sulkemalla vesiventtiilin vuototilanteessa.

Kodinkoneiden alle asennetut kaukalot ilmaisevat vuodon vain, jos vettä tulee riittävästi ja olet paikalla vuodon havaitsemassa. Varsinkin integroidut kodinkoneet voivat kätkeä taakseen ikävän yllätyksen, joka voi muodostua vähitellen, pitkänkin ajan kuluessa.
Vuotovahti paljastaa integroitujenkin kodinkoneiden vesivuodot.Vuotovahti paljastaa integroitujenkin kodinkoneiden vesivuodot.

Etuja kotivakuutukseen

Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta kotivakuutuksen maksuista tai omavastuusta, kun kotiin on asennettu kosteusvahti. Kysy omasta vakuutusyhtiöstäsi!

Kosteusvahti asennetaan yleensä pois näkyvistä, jolloin sen olemassaolon huomaa vasta jos se hälyttää. Tuote on saatavissa sekä Jussi- että Impressivo-sarjoista.

ABB kosteusvahtijärjestelmä on helppo tapa välttää vesivahingot kotona.ABB kosteusvahtijärjestelmä on helppo tapa välttää vesivahingot kotona.
*lähde: If-vahinkovakuutus
 
Päivitetty
14.10.2020