• Etusivu
  • Talo

Keittiöremontti tulossa? Muista sähköt!

Unelmien keittiö sisältää myös älykkäät toiminnot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 03.11.2023
keittiöremontti-abb-1920x1080

Unohtuiko remonttisuunnitelmassa huomioida pistorasiat ja sähkölaitteiden sijoittelu kokonaan? Älä odota enää - unelmoimasi keittiö on vain sähköremontin päässä. Turvallisuus, valaistus, älykkäät ratkaisut ja ammattilaisen apu tekevät keittiöremontista vaivatonta ja nautinnollista. Nappaa vinkit tästä artikkelista.

Tiesithän muuten, että voit itse vaikuttaa siihen minkälaisia sähkökalusteita sähkömies kotiisi asentaa.

Pistorasioita on aina liian vähän

Vanhoissa kodeissa keittiöitä ei ole suunniteltu nykyaikaisten sähköisten laitteiden tarpeisiin. Keittiössä saatetaan käyttää enemmän sähkölaitteita kuin aikaisemmin, ja vanhojen asuntojen sähköjärjestelmä ei välttämättä ole päivitetty vastaamaan näitä tarpeita.

Helppo tapa lisätä pistokepaikkoja keittiöön on pyytää sähköasentajaa hankkimaan seinäpinnan päälle asennettavia pistorasioita. Niitä löytyy esimerkiksi 2- ja 4-osaisina. Mikäli pistorasiat halutaan hieman piiloon, kannattaa valita nurkkaan soveltuva pistorasia, jonka voi asentaa keittiön välitilaan kaapiston alle.

Vinkit sähköremontin toteutukseen

Sähköistyksen suunnittelu ja toteutus ovat tärkeitä osia kodin remonttia, ja turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tässä muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon sähköremontin toteutuksessa:

  1. Suunnittele etukäteen: Mieti tarkasti, mihin tarvitset pistorasioita, valaisimia ja muita sähköliitäntöjä. Suunnitelma auttaa välttämään tarpeettomia kaivauksia ja lisäkustannuksia myöhemmin.
  2. Käytä ammattilaista: Sähkötöitä ei kannata tehdä itse, ellei ole pätevyyttä ja kokemusta. Käytä aina ammattilaista, joka tuntee paikalliset sähkömääräykset ja -standardit.
  3. Riittävä määrä pistorasioita: Sijoita pistorasiat järkevästi niin, että niitä on riittävästi eri huoneissa. Nykyaikaisissa kodeissa sähkölaitteita ja elektroniikkaa on paljon, joten pistorasioiden tarve on suuri.
  4. Maadoitus: Varmista, että kaikki pistorasiat ja valaisimet ovat asianmukaisesti maadoitettuja. Maadoitus suojaa sinua sähköiskuilta.
  5. Valaistus: Harkitse erilaisia valaistusratkaisuja eri tiloihin. Esimerkiksi himmennettävä valaistus olohuoneessa luo tunnelmaa, kun taas kirkas valaistus on tärkeä keittiössä ja kylpyhuoneessa.
  6. Energiatehokkuus: Käytä energiatehokkaita valaisimia ja laitteita. LED-valot ovat nykyään suosittuja energiansäästösyistä.
  7. Tulevaisuuden tarpeet: Mieti myös tulevaisuuden tarpeita. Esimerkiksi asenna valmiudet älykotiteknologialle, jos suunnittelet älykotiratkaisujen käyttöönottoa myöhemmin.
  8. Sähkökeskus: Tarkista, onko sähkökeskus riittävän tehokas ja ajanmukainen. Tarvittaessa päivitä se vastaamaan nykyisiä tarpeita.
  9. Noudata säännöksiä: Varmista, että kaikki työ tehdään paikallisten sähkömääräysten ja -standardien mukaisesti. Noudattamalla lakeja ja määräyksiä varmistat kodin turvallisuuden.

Näiden vinkkien avulla voit varmistaa turvallisen ja toimivan sähköistyksen kodin remontissa. Muista aina turvallisuus ja ammattitaito sähkötöissä!

Ajastin ja kosteusvahti estävät palo- ja vesivahinkoja

Yksinkertainen ajastin on helppo jälkiasentaa keittiöön esimerkiksi kahvinkeittimen pistorasian lisäksi. Se on helppokäyttöinen – vain yksi napinpainallus varmistaa sen, ettei kahvinkeitin unohdu päälle vaan sammuu automaattisesti.

Kosteusvahti on hyödyllinen esimerkiksi astianpesukoneen yhteydessä. Sen herkät anturit käynnistävät hälytyksen heti kun havaitsevat kosteutta tihkuvan pesukoneesta, ja voi myös sulkea vesiventtiilin automaattisesti.

Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta kotivakuutuksen maksuista tai omavastuusta, kun kotiin on asennettu kosteusvahti. Kysy omasta vakuutusyhtiöstäsi!

Info

Info

Älykäs keittiö ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmällä

Kuinka olisi keittiö, joka reagoi toiveisiisi ennen kuin edes sanot mitään? ABB-free@home-järjestelmä muuttaa keittiöremontin tavallista älykkäämmäksi ja käytännöllisemmäksi.

Valaistuksen säätely: ABB-free@home mahdollistaa valaistuksen täydellisen säätelyn keittiössäsi. Voit luoda erilaisia tunnelmia valon intensiteetillä ja värilämpötilalla Voit säätää valaistuksen helposti älylaitteellasi, joka on aina ulottuvillasi.

Keittiölaitteiden ohjaus: Kuvittele voivasi esilämmittää uunin puhelimellasi matkalla kotiin.

Turvallisuus ennen kaikkea: Keittiö on paikka, jossa turvallisuus on avainasemassa. ABB-free@home-järjestelmä voi liittää keittiön kosteusvahtiin ja palovaroittimiin, jotta saat välittömästi ilmoituksen mahdollisista vaaratilanteista.

Arjen Helpotus: Entä sitten arjen pienet asiat? Voit ohjelmoida ABB-free@home-järjestelmän automatisoimaan päivittäisiä toimintoja.

Kun suunnittelet keittiöremonttia, älä unohda mahdollisuutta tehdä keittiöstäsi älykkäämpää ABB-free@home-järjestelmän avulla. Se ei ainoastaan tee elämästäsi mukavampaa, vaan myös tekee keittiöstäsi paikan, joka reagoi tarpeisiisi ja tekee ruoanlaitosta nautinnollisempaa kuin koskaan ennen. Lisätietoja saat osoitteesta www.abb.fi/freeathome – siirrä keittiösi tulevaisuuteen!

perhe istuu keittiön lattialla
ABB Oy
Talo
keittiö
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20225_78324.jpg
Valaistus uusiksi rintamamiestalon keittiöremontissa
Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.
Epäsuorasti valaiseva led-nauha
Led-nauhaprofiilien monet asennustavat
Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa on hyvä miettiä myös valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja eli seiniä, tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valoa.
20219_72302.jpg
Omien mittojen mukaisen led-nauha­valaistuksen hinta ei ole enää arvoitus
Led-nauhan käyttötarkoituksia on kodissa lukematon määrä. Yleisin kohde ovat keittiöiden työtasojen valaistus. Monissa tapauksissa led-kisko on mitä mainioin ratkaisu tasolle, joille halutaan tasainen ja riittävä työskentelyvalaistus. Toiveena on monesti myös himmennettävyys, ja erityisesti avoimissa olokeittiöissä myös värilämpötilan säätö tai värinsäätömahdollisuus, jolloin keittiöstä saa elämyksellisen osan sisustusta myös niinä hetkinä, jolloin keittiöpuuhat eivät ole käynnissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton