Öljy-aurinkoyhdistelmä tarjoaa huoltovapautta ja säästöjä

Christian Winberg perheineen on ollut tyytyväinen lämmitysjärjestelmäänsä, joka on ollut jo seitsemän vuoden ajan öljy-aurinkoyhdistelmä. Viisihenkinen perhe Raaseporin Solbackan omakotitalossa on arvostanut saatuja kustannussäästöjä ja sitä, että järjestelmä ei kaipaa juurikaan huoltoa.
Huoltovapaus on näkynyt siinä, että Winberg on joutunut käymään vain kerran vuodessa pannuhuoneessa tarkistamassa tilannetta. – Eikä seitsemän käyttövuoden aikana ole ollut suurempia huoltotarpeita, hän kertoo kokemuksistaan. – Automatiikka on ohjannut ja optimoinut yhdistelmäjärjestelmän toimintaa. Jos aurinkoenergiaa ei saada tarpeeksi, termostaatti on käynnistynyt öljynpolttimen, joka hoitaa tarvittavan lisälämmityksen.

Winberg laskee, että ilman aurinkolämmitysjärjestelmää öljynkulutus liikkuisi vuodessa keskimäärin noin 2700 litrassa. Yhdistelmän hyöty näkyy hänen mukaansa lämmityslaskussa, sillä öljyä kuluu noin neljänneksen vähemmän, noin 2200 litraa. Winbergien talossa yhdistelmäjärjestelmä tuottaa lämpimän käyttö- ja lämmitysverkostoveden.
lammollalehti

Jouheva ja nopea asennus

Säästöä vuositasolla tulee noin 500 euroa eli investointi on kannattanut, jos verrataan pelkkään öljylämmitysjärjestelmään. Tietenkin yhdistelmäjärjestelmä kuluttaa myös sähköä, mutta kyse on kuitenkin pienestä summasta, Winberg kertoo. Kokonaisuudessaan aurinkolämmitysjärjestelmä maksoi noin 3000 euroa (vuoden 2010 hinta). Winberg säästi investointikuluista osan, koska pystyi alan ammattilaisena tekemään koko järjestelmän asennustyöt itse sähkötöitä lukuun ottamatta. Tosin asennuskuluista saa halutessaan kotitalousvähennyksen, jonka voi vähentää verotuksessa.

Yhdistelmäjärjestelmän asennus sujui yksinkertaisen jouhevasti ja nopeasti kahden päivän aikana. Kaikki keräimien asennukseen liittyvät putkitukset voidaan tehdä ennen aurinkokeräimien kattoasennusta.
Yhdistelmäjärjestelmä on tuonut hänen mukaansa mukavuutta ja kestävyyttä pienillä kustannuksilla. Aurinkoenergiaa voitaisiin Suomessa käyttää paljon enemmänkin.
-Aurinkolämpöjärjestelmään investointi on pitkäikäinen, sillä korkealaatuisten aurinkokeräinten kestoikä on noin 20-30 vuotta. Nykyisillä energiahinnoilla laskettuna investointi on maksanut itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa. Aika riippuu energiankäyttötavoista sekä keräinten sijainnista ja määrästä.

Ilmaista energiaa taivaalta

Yhdistelmäsaneeraajan on hänen mukaansa hyvä muistaa se, että auringon säteily ja lämmöntarve eivät täsmää ajallisesti keskenään. Aurinko antaa paljon ilmaista energiaa kesällä, muta silloin lämmöntarve on alimmillaan. – Aurinkokeräimen käyttöajan huippu Etelä-Suomessa on vuodessa noin 900 tuntia. Aurinkoenergia on täysin puhdasta eikä sen käyttäminen maksa mitään. Suomessa voidaan hyödyntää auringosta saatavaa lämmitysenergiaa noin 8-9 kuukautena vuodessa, helmikuusta loka-marraskuulle. Hän muistuttaa, että Etelä-Suomessa auringon vuosittaiset säteilymäärät ovat samaa luokkaa kuin Keski-Euroopassa. Yhdistelmäjärjestelmän investointiin vaikuttavat Winbergin mukaan myös käyttötarkoitus eli tuotetaanko aurinkoenergialla vain lämmintä käyttövettä vai myös lämpöä ja rakennuksen ominaispiirteet. Ammattitaitoinen suunnittelu ja asennus varmistavat sujuvan käyttöönoton.


Lähde: Lämmöllä-lehti 2/2017

Aurinkolämpö sopii hyvin öljyn rinnalle

Öljylämmitystaloudet ovat Suomessa kaikkein aktiivisimpia aurinkoenergian hyödyntäjiä. Aurinkolämmitysjärjestelmällä tuotetaan joko lämmintä käyttövettä tai sekä lämmintä käyttövettä että lämpöä.

Aurinkolämpöjärjestelmään kuuluu aurinkokeräimet, aurinkolämpövaraaja, liuosputkisto ja sen latauspumppu sekä automatiikan ohjauskeskus. Tarvittava keräinpinta-ala on 5–15 neliömetriä. Yhden keräimen pinta-ala on 2–2,5 neliömetriä. Keräinten määrään vaikuttavat rakennuksen koko ja ilmansuunta, asukasmäärä, lämmönjako ja se, tuotetaanko aurinkolämmöllä sekä käyttövettä että lämpöä vai pelkästään lämmintä käyttövettä.

Muista!
Jotta saat kaiken tehon irti yhdistelmästä, ota ammattilainen mukaan jo järjestelmän suunnitteluvaiheessa. Asennus ja laitteiden säädöt sekä tarkastuskäynti kuuluvat myös asennusliikkeen tehtäviin.
 
Päivitetty
28.9.2017