10 vuotta painunut koti on viimein vakaa

Ylöjärveläistä omakotitaloa oli pitkään vaivannut yhden kulman vajoaminen. Maatäyttö oli tehty huolimattomasti ja koti alkoi vajota pikkuhiljaa. Pikaratkaisuna ongelmaa yritettiin ratkaista mm. tunkkaamalla.

"Usein kuvitellaan, että kodin oikaiseminen tai maaperän kantavuuden lisääminen on kallista ja työlästä, ja sen ajatellaan mylläävän pihan ja tai rikkovan kodin rakenteita. Näin ei kuitenkaan ole", kerrotaan Geobearista.

Omakotitalon kulman vajoaminen saatiin lopulta pysähtymään.Omakotitalon kulman vajoaminen saatiin lopulta pysähtymään.

Ongelmana maaperän kantamattomuus

Talon paikalla oli 1960-luvulla sorakuoppa, joka oli täytetty huonosti. Maaperä ei kantanut kunnolla, ja yksi talon kulmista alkoi vajota heti, kun perustusten päälle tuli painoa. Talon kulmaa yritettiin nostaa tunkeilla ja uretaanimassalla ensimmäisen kerran vuonna 1998, mutta kulma vajosi uudelleen vuonna 2007. Välittömästi talon alle ruiskutettu uretaanimassa auttoi asiaa väliaikaisesti, mutta se ei kuitenkaan ratkaissut ongelmaa, koska täyttömaata ei saatu vakiinnutettua paikoilleen. Tilanne paheni entisestään, kun talon kulmalla ollut sadevesiputki murtui ja vettä pääsi anturan alle. Kulma putosi uudelleen lähes 20 senttimetriä.

"Painumaongelmat saattavat ilmetä esimerkiksi halkeamina seinissä ja lattioissa. Painuman aiheuttamat halkeamat etenevät yleensä diagonaaleina, eli nurkasta nurkkan ja ovat usein leveämpiä kuin hiushalkeamat, jotka voivat aiheutua rakenteen luonnolisesta liikkumisesta."

Painumisen voi myös tunnistaa takkuavista ikkunoista ja ovista. Lattian vinous voi olla myös merkki maan kantamattomuus- tai painumisongelmasta. Asia on helppo tarkistaa esimerkiksi pallon tai kuulan avulla. "Vinolle lattialle asettu pallo lähtee vierimään kohti painunutta reunaa" Geobearilta vinkataan.

Ratkaisuna geopolymeeri

Projektin alkaessa vuonna 2009 talon etukulma oli niin alhaalla, että huoneiden vinouden huomasi heti sisään astuessa. Perustukset päätettiin tukea ja talon kulma nostaa Geobear-geopolymeeripilareiden avulla. Pilareita asennettiin yhteensä kaksikymmentä kappaletta. Asennetut pilarit olivat noin neljän metrin pituisia, ja ne ulottuivat talon alla olevaan kallioon asti.

Työn valmistuttua keittiön lattiaan ei jäänyt juuri kolikkoa suurempaa jälkeä. "Keittiön pöytä ja tuolit siirrettiin sivuun ja miehet porasivat pienet reiät lattiaan. Myös talon anturaan tehtiin reiät", talon asukas kertoo.

Valmista siististi

Korjaustyöt kestivät noin kaksi päivää, minkä jälkeen talo oli suorassa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että tällä kertaa perustukset tuettiin peruskallioon asti. Korjaustyöt sujuivat erittäin siististi. Pilareiden asentamista varten lattiaan porattiin vain pienet reiät, jotka peitettiin heti korjauksen jälkeen. Puutarhaan ei jäänyt korjauksesta mitään jälkiä. "Kuorma-autosta tuotiin letku sisälle ja rei'istä syötettiin paineella massaa suojaputkiin."

Asukkaat pystyivät jatkamaan päivittäisiä kotiaskareitaan koko korjauksen ajan ja talon asukas oli tyytyväinen työn helppouteen. "Kun työ oli valmis, siirrettiin vain pöytä ja tuolit paikoilleen ja juotiin kahvit", asukkaat iloitsevat.

Ratkaisu maan painuma- ja kantavuusongelmiin

Geobearinn käyttämillä menetelmillä on ratkaistu julkisten rakennusten, liikekiinteistöjen, tieverkostojen, teollisuuskiinteistöjen ja omakotitalojen painumaongelmia jo yli 30 vuoden ajan. Korjaamme erilaiset heikon perustusmaaperän aiheuttamat ongelmat nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Geobearin ainutlaatuinen geopolymeeriteknologia tarjoaa nopeita, kestäviä, turvallisia ja siistejä ratkaisuja rakennusten painumaongelmiin.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto 
Päivitetty
25.9.2017